“Γιατί δεν προέβη σε ενέργειες ο Αναστασιάδης να μην αποσυρθεί ο χάρτης;”, ρωτά το επιτελείο Μαλά




Το επιτελείο του υποψηφίου Προέδρου, Σταύρου Μαλά, καλεί με ανακοίνωσή του, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, «να απαντήσει γιατί ο απερχόμενος Πρόεδρος (Νίκος Αναστασιάδης) ενώ γνώριζε μετά το Κρανς Μοντανά για την πρόθεση του κ. Ακιντζί να αποσύρει το χάρτη δεν προέβη σε καμιά ουσιαστική ενέργεια για να το αποτρέψει».

Τα Ηνωμένα Έθνη -αναφέρεται στην ανακοίνωση- διά του εκπροσώπου Τύπου τους, Αλίμ Σιντίκ, τοποθετήθηκαν. «Τι απαντά ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης; Είναι και τα Ηνωμένα Έθνη ψεύτες; Ή και τα Ηνωμένα Έθνη δεν κατάλαβαν;», καταλήγει η ανακοίνωση του επιτελείου Μαλά.

Ο κ. Χριστοδουλίδης , ο οποίος ρωτήθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για την δήλωση, περιορίστηκε στο «ουδέν σχόλιον».

Υπενθυμίζεται ότι χθες , όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, υποστήριξε πως την επιστροφή του χάρτη «την μάθαμε σήμερα από τη δήλωση του εκπροσώπου του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζού». Ο κ. Μαυρογιάννης είχε αναφέρει στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «περιήλθε σε γνώση μας στις αρχές του Δεκέμβρη το αίτημα του κ. Ακιντζί για να αποσύρει τον χάρτη του. Το συζητήσαμε με τα Ηνωμένα Έθνη και τους είπαμε ότι δεν συμφωνούμε και δεν δίνουμε την συγκατάθεσή μας για να δοθεί πίσω ο χάρτης στον κ. Ακιντζί από τα Ηνωμένα Έθνη». Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής είπε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη δεν επανήλθαν για να μας πουν ότι πράγματι επέστρεψαν τον χάρτη στον κ. Ακιντζί».

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ, επιβεβαίωσε χθες ότι ο διεθνής οργανισμός επέστρεψε στην τουρκοκυπριακή πλευρά τον χάρτη, που κατατέθηκε στη Γενεύη τον περασμένο Ιανουάριο, μετά από το σχετικό αίτημα του Μουσταφά Ακιντζί. Την Ελληνοκυπριακή πλευρά, σημείωσε, ενημέρωσε η ειδική σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Ωστόσο, ο κ. Σιντίκ δεν προσδιόρισε χρονικά πότε έγινε η ενημέρωση αυτή του διαπραγματευτή.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

02/02/2018 15:23
ΑΠΕ-ΜΠΕ
του Α. Βικέτου
Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: