Για συνεργασία κρατών-μελών του ΝΑΤΟ με “τρομοκράτες” παραπονείται ο Γιλντιρίμ




Έμμεση επίθεση κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, κατά την ομιλία του στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, ενώ παράλληλα υπερασπίστηκε την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στη βόρεια Συρία.

Όπως δήλωσε «εμείς υπερασπιζόμαστε τα σύνορα του ΝΑΤΟ, τα οποία είναι τα νότια σύνορα της Τουρκίας. Όμως άλλα μέλη του ΝΑΤΟ συνεργάζονται με τρομοκρατικές οργανώσεις, οι οποίες και αποτελούν απειλή για τα σύνορα μας».

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «η Τουρκία θα δώσει ένα οθωμανικό χαστούκι στους Αμερικανούς στρατιώτες», ο Γιλντιρίμ απάντησε «είναι αδιάφορο εάν είναι στην Συρία ή στο Ιράκ. Εάν εκεί υπάρχουν τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον της χώρας μας, τότε εμείς θα απαντήσουμε με το πιο δυνατό χαστούκι. Όταν μια άλλη χώρα στρέφεται στρατιωτικά κατά της Τουρκίας, τότε φυσικά και εμείς θα απαντήσουμε».

Της ομιλίας του προηγήθηκε συνέντευξη του στο γερμανικό Πρακτορείο DPA, στην οποία –μεταξύ άλλων- υποστηρίζει πως η κρίση στις σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας έχει ξεπερασθεί μετά την απελευθέρωση του δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτσέλ απο τις τουρκικές φυλακές.

Σύμφωνα με τον Γιλντιρίμ «μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως αυτή του Ντενίζ Γιουτσέλ, δεν είναι δυνατόν να διαταράξουν ή να καταστρέψουν τελείως τις σχέσεις μας με τη Γερμανία. Καλώ τη γερμανική κυβέρνηση να θέσει τέλος στις διαμάχες που είχαμε τους τελευταίους μήνες. Οι εκλογές πέρασαν, το δημοψήφισμα πέρασε. Τις δυσκολίες που είχαμε στις σχέσεις μας τις έχουμε αφήσει πίσω».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως κάποιοι από τους Γερμανούς υπηκόους που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές είχαν επαφές με τους πραξικοπηματίες, οι οποίοι και προσπάθησαν να ανατρέψουν τη δημοκρατία και να σκοτώσουν τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός μάλιστα ανέφερε πως στη Γερμανία βρίσκονται φυλακισμένοι 3.064 Τούρκοι. Και είπε πως «όταν βρίσκονται στη φυλακή, δεν έχει καμιά σημασία εάν είναι πολιτικοί κρατούμενοι ή όχι».

Το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως στην Τουρκία βρίσκονται φυλακισμένοι 47 Γερμανοί υπήκοοι. Από αυτούς οι πέντε χαρακτηρίζονται πολιτικοί κρατούμενοι και οι υπόλοιποι είναι ποινικοί. Στη Γερμανία, αντίθετα, δεν υπάρχουν Τούρκοι πολιτικοί κρατούμενοι.

ΚΥΠΕ – Παντελής Βαλασόπουλος
Γερμανία/ΒΕΡΟΛΙΝΟ 17/02/2018 20:14 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: