Για “αρκετή σύγκλιση” έκανε λόγο ο Μαλάς μετά την συνάντησή του με τον Περδίκη




Συνάντηση με την ηγεσία του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών είχε σήμερα το πρωί ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Μαλάς, στην οποία παρουσίασε τις προγραμματικές του θέσεις, ενώ έκανε και λόγο για «αρκετή σύγκλιση» σε σειρά θεμάτων, στα οποία οι δυο πλευρές μπορούν να συνεργαστούν.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης στα γραφεία του Κινήματος, ότι το περιεχόμενο της συζήτησης θα μεταφερθεί στα μέλη της παγκύπριας συνδιάσκεψης των Οικολόγων, η οποία συνεδριάζει απόψε, για να τοποθετηθεί στο θέμα της επιλογής του υποψηφίου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Παράλληλα είπε ότι ζητήθηκαν από τον κ. Μαλά διευκρινήσεις σε κάποια θέματα, για τα οποία αναμένονται απαντήσεις πριν από τη συνδιάσκεψη. Ο υποψήφιος Πρόεδρος ανέφερε εξάλλου ότι αναμένονται οι αποφάσεις των Οικολόγων και είπε ότι «σεβόμαστε απόλυτα τις εσωτερικές διεργασίες των κομμάτων». Σε ό,τι αφορά το όνομα του Υπουργού Οικονομικών, ο Σταύρος Μαλάς ζήτησε λίγη υπομονή, λέγοντας ότι θα το αποκαλύψει σήμερα ή αύριο.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Μαλάς τάχθηκε κατά της παραμονής στρατευμάτων, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να καταργηθούν οι εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα. Στο εδαφικό, ανέφερε ότι η επιστροφή της Μόρφου αποτελεί «κόκκινη γραμμή». Είπε επίσης ότι ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου δεν θα είναι διακοσμητικός, καθώς «όλοι έχουν ρόλο να επιτελέσουν στη διαχείριση του Κυπριακού».

Ακόμη ανέφερε ότι τα επόμενα χρόνια είναι πολύ κρίσιμα για το Κυπριακό, καθώς αν καταλήξουμε σε αδιέξοδο ή σε συμφωνία που θα απορριφθεί από τον λαό, αυτό θα είναι πολύ αρνητικό. Δεν θα είμαι ο Πρόεδρος που θα λειτουργήσω με τρόπο που θα διαχωρίζει τις πολιτικές δυνάμεις στους μεν και τους δε, πρόσθεσε ο κ. Μαλάς.

Για την εσωτερική διακυβέρνηση, είπε ότι υπάρχουν ανοιχτά θέματα, τα οποία μπορούν να τύχουν διαχείρισης με γνώμονα τη δημιουργία ενός κράτους, που θα είναι η μετεξελιγμένη Κυπριακή Δημοκρατία. Αναφέρθηκε επίσης σε σειρά άλλων θεμάτων που περιέχονται στο προεκλογικό του πρόγραμμα, όπως η αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, η ανεργία, αλλά και θέματα οικολογίας και περιβάλλοντος.

«Υπάρχει αρκετή σύγκλιση», είπε ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρχει μια Κυβέρνηση, η οποία θα δώσει προτεραιότητα σε αυτά τα θέματα. «Είμαι σίγουρος, εκεί μπορούμε να συνεργαστούμε. Η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει να έχει μια αγαστή συνεργασία με το Κοινοβούλιο. Και αν οι δικές μας θέσεις είναι τέτοιες που ικανοποιούν και το Κίνημα Οικολόγων, είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχει πεδίο έτσι ώστε να υποβοηθηθεί το έργο της διακυβέρνησης σε επίπεδο Κοινοβουλίου» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το όνομα του Υπουργού Οικονομικών, ο κ. Μαλάς είπε ότι «θα κάνετε λίγη υπομονή μέχρι το τέλος της ημέρας…Μπορεί να είναι σήμερα. Σίγουρα αύριο θα το έχετε». Ζήτησε επίσης υπομονή και σε ό,τι αφορά το διαδικαστικό της παρουσίασης του ΥΠΟΙΚ. Σε άλλη ερώτηση, κατά πόσο θα παρουσιάσει και άλλα ονόματα του υπουργικού σχήματος, ο κ. Μαλάς είπε ότι «έχω ήδη προαναφέρει και προδεσμευτεί – και για εμένα η δέσμευση είναι δέσμευση – ότι θα ανακοινώσω το όνομα του Υπουργού Οικονομικών». Από την πλευρά του ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση δεν λέχθηκε κανένα όνομα.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση του τάμπλετ, ο κ. Μαλάς είπε ότι «οι σύγχρονοι πολιτικοί πρέπει να χρησιμοποιούν σύγχρονα μέσα, να συμπυκνώνουν την πληροφορία, έτσι ώστε να μπορούν να τη μεταφέρουν με έναν τρόπο αποτελεσματικό. Και είναι δική τους πληροφορία».

Από την πλευρά του ο κ. Περδίκης έκανε λόγο για πλούσιο και ενδελεχή διάλογο, ενώ ευχήθηκε στον Σταύρο Μαλά καλή επιτυχία την Κυριακή. Σε σχετική παρατήρηση για τις αποφάσεις των κομμάτων του κέντρου ενόψει του δεύτερου γύρου, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι δεν υπάρχει απόφαση, αλλά «σύσταση για κοινή συμπόρευση, η οποία θα πάει στα συλλογικά σώματα των κομμάτων και των κινημάτων». Συμπλήρωσε ότι η σύσταση δεν είναι δεσμευτικού χαρακτήρα, αλλά «μια προσπάθεια συντονισμού».

Σε ό,τι αφορά τις διευκρινήσεις που ζητήθηκαν από τον κ. Μαλά σε κάποια ζητήματα, είπε ότι πρόκειται για θέματα που άπτονται των δικαιωμάτων των ζώων, της δημιουργίας Υφυπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τα θέματα οικονομίας, περιβάλλοντος και κοινωνικής πολιτικής.

Το Κίνημα Οικολόγων, συνέχισε, θα αποφασίσει απόψε, λαμβάνοντας υπόψη την εσωτερική δημοσκόπηση του Κινήματος, τις συναντήσεις με τους υποψηφίους, τη σύσταση που προέρχεται από τη συνεργασία των κομμάτων που στήριξαν τον Νικόλα Παπαδόπουλο, αλλά και την προσωπικότητα των υποψηφίων, το πρόγραμμα, τις θέσεις, τις εισηγήσεις, αλλά και την ιστορία τους.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 01/02/2018 13:52

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: