Φοβίζει η νέα πτώση του Dow Jones: Τι ανησυχεί τη Wall Street και ποιο το σχέδιο του Ντόναλντ Τράμπ




Του Βασίλη Κοψαχείλη*

Με νέα δραματική πτώση έκλεισε την Πέμπτη 8/2 η χρηματαγορά της Νέας Υόρκης, με το βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να πέφτει κατά περίπου 1000 μονάδες, παρασύροντας και τους υπόλοιπους δείκτες που κατέγραψαν σημαντική πτώση.

Μετά το σοκ της Δευτέρας 5 Φεβρουαρίου και την δραματική πτώση του δείκτη Dow Jones, νέα μεγάλη πτώση του δείκτη σημειώθηκε με το κλείσιμο της αγοράς στη Wall Street την Πέμπτη 8/2.

Την περασμένη εβδομάδα, η ανακοίνωση ότι μειώνεται η ανεργία και αυξάνουν οι μισθοί στις ΗΠΑ ήταν το πρώτο καμπανάκι για τη Wall Street, ότι οι εξελίξεις αυτές θα επηρεάσουν αρνητικά τον πληθωρισμό και τα κέρδη της βιομηχανίας.

Στους φόβους αυτούς προστέθηκε η ανησυχία ότι μία πολύ πιθανή αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο θα αυξήσει το κόστος του χρήματος και τον δανεισμό, πλήττοντας εκ νέου κυρίως την Αμερικανική βιομηχανία και τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο συνδυασμός των παραπάνω είναι που έχει ανησυχήσει τους επενδυτές στο Αμερικανικό χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα να προσπαθούν να πουλήσουν μαζικά μετοχές του βιομηχανικού τομέα φοβούμενοι ότι η εντυπωσιακή αύξηση ρεκόρ του Dow Jones το προηγούμενο διάστημα πιθανότατα παραπέμπει σε φούσκα από την οποία πρέπει τάχιστα να απεμπλακούν.

Το γεγονός ότι ο δείκτης έπεσε την περασμένη Δευτέρα κατά 1000 και πλέον μονάδες και εκ νέου την Πέμπτη υποχώρησε πάλι περίπου 1000 μονάδες, δείχνει ότι το νέο σημείο ισορροπίας για τον Dow Jones – σύμφωνα με τους επενδυτές – βρίσκεται κάτω από τις 25000 μονάδες.

Παράλληλα, υποχώρησε και η τιμή του πετρελαίου, λόγω της υψηλής παραγωγής που παρατηρείται στις ΗΠΑ. Η τιμή του Brent έκλεισε κοντά στα 64.20 δολάρια το βαρέλι.

Ο Λευκός Οίκος γνωρίζει ότι η οικονομία πάει σχετικά καλά και δεν ανησυχεί από την πτώση των δεικτών στο χρηματιστήριο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το υψηλό χρέος της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης και ο τρόπος εξυπηρέτησής του.

Για να λύσει αυτό το πρόβλημα ο Πρόεδρος Τράμπ πρέπει να μειώσει το χρέος και να αυξήσει τις πηγές εσόδων για να το εξυπηρετήσει, την ώρα μάλιστα που έχει προβεί σε φορολογικές μειώσεις.

Το Σχέδιο Τράμπ

Στόχος του Λευκού Οίκου για τη μείωση του χρέους είναι η σημαντική αύξηση του ΑΕΠ της χώρας. Μέσα από την αύξηση του ΑΕΠ θα μειωθεί ως ποσοστό και το χρέος. Με τις εξαγωγές σχιστολιθικού πετρελαίου και υψηλής προστιθέμενης αξίας τεχνολογία, καθώς και την αύξηση στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων, ο Αμερικανός Πρόεδρος σκοπεύει να αυξήσει σε σημαντικό βαθμό το ΑΕΠ της χώρας και έτσι να μειώσει ως ποσοστό το χρέος. Έτσι εξηγείται και η προ δυο περίπου εβδομάδων παραίνεση του Προέδρου Τράμπ προς τους πρεσβευτές του να προωθήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις Αμερικανικές πωλήσεις οπλικών συστημάτων παγκοσμίως!
Στην ατζέντα του οικονομικού του επιτελείου υπάρχουν ωστόσο ακόμη πιο προωθημένα σχέδια, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις οικονομίες εκείνες που έχουν αγοράσει μέρος του χρέους των ΗΠΑ.

Με την ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων θα αυξηθούν οι αποδόσεις των Αμερικανικών ομολόγων. Μέσω αυτής της κίνησης, στόχος του Λευκού Οίκου είναι να στρέψει το ενδιαφέρον των επενδυτών στις καλύτερες αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ έναντι των υπολοίπων κρατικών ομολόγων. Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρει να μαζέψει πίσω στις ΗΠΑ τα πληθωριστικά δολάρια των QEs που μαζικά εκδόθηκαν μετά την κρίση του 2008 και διοχετεύθηκαν στις παγκόσμιες αγορές προκειμένου να στηριχθεί η Αμερικανική οικονομία. Η επιστροφή των πληθωριστικών δολαρίων πίσω στις ΗΠΑ θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην εξυγίανση της Αμερικανικής οικονομία και έτσι θα την κάνει ακόμη πιο ασφαλή για τους επενδυτές.

Τέλος, ο σχεδιασμός του προέδρου Τράμπ περιλαμβάνει διεύρυνση των ειδικών φορολογικών προνομίων και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, εκτός αυτής του Delaware, προκειμένου οι επενδυτές να έχουν ασφαλή λιμάνια για τα χρήματά τους την ώρα που στην Ευρώπη στοχοποιούνται οι φορολογικοί παράδεισοι σε αναζήτηση των κυβερνήσεων για νέα φορολογικά έσοδα.

Το επόμενο διάστημα εκτιμούμε ότι θα είναι περίοδος αρκετών ακόμη, σχετικά ελεγχόμενων, διορθώσεων στους χρηματιστηριακούς δείκτες και στην αξία των μετοχών, με μικρές επαναφορές της αγοράς και νέα χαμηλότερα σημεία ισορροπίας.

Εάν αυξηθούν – όπως σχεδιάζει ο Λευκός Οίκος – οι εξαγωγές των υψηλής προστιθέμενης αξίας Αμερικανικών προιόντων και μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα της χώρας με άλλες σημαντικές οικονομίες, τότε η αξία των βιομηχανικών μετοχών στο Αμερικανικό χρηματιστήριο θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της αγοράς. Μια υγιή πραγματική οικονομία θα βοηθήσει τα μέγιστα στη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης – καταρρίπτοντας έτσι την ανησυχία των επενδυτών – και ολοένα περισσότερα χρήματα θα επενδύονται στην Αμερικανική οικονομία.

  • Ο Βασίλης Κοψαχείλης είναι Διεθνολόγος, Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: