“Δεν είσαι αρμόδιος να μιλάς εκ μέρους μας”: Έξαλλος ο Κοτζιάς “τα έψαλλε” στον Νίμιτς




Μακρά  επικοινωνία , και μάλιστα σε υψηλούς τόνους,  είχε το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με την πολική ηγεσία των Σκοπίων.

Ο κύριος Κοτζιάς, σε αυστηρό ύφος όπως, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, ξεκαθάρισε στον κύριο Νίμιτς ότι δεν δικαιούται να εκφράζει και μάλιστα με λάθος τρόπο, την πολιτική των Αθηνών στο θέμα του ονοματολογικού.

Οι νουθεσίες του υπουργού εξωτερικών αφορούσαν τις δηλώσεις Νίμιτς περί ταυτότητας των κατοίκων της γειτονικής χώρας, και την εκτίμησή του για την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης πάνω στο θέμα αυτό. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αφού ενημερώθηκε απο τον κύριο Νίμιτς για τις συζητήσεις του στα Σκόπια τόνισε ότι κάθε παρέκκλιση απο τα συμφωνηθέντα στο Νταβός δεν βοηθούν την διαπραγμάτευση.

Επίσης ο κύριος Κοτζιάς χαιρέτισε την δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, σχετικά με πρόσφατες εξελίξεις για την επίλυση του ονοματολογικού έχει ως εξής:

Χαιρετίζω τη σημερινή δήλωση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ανταποκρινόμενος στο ρόλο της Εκκλησίας, απηύθυνε έκκληση για νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση, ώστε να αντιμετωπισθεί το κρίσιμο και λεπτό αυτό θέμα ειρηνικά και με σύνεση.

Είχα σήμερα το βράδυ μακρά συνομιλία με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μ. Νίμιτς που επέστρεψε από τα Σκόπια. Του υπογράμμισα με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποία είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο.

Με βάση την ενημέρωση που είχα για τις συζητήσεις που είχε o κ. Νίμιτς στα Σκόπια, διατύπωσα με την μέγιστη σαφήνεια ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνον σε συνέχεια των συμφωνηθέντων στο Νταβός. Άλλωστε, κάθε καλοπροαίρετη διαπραγμάτευση γίνεται βάσει των συγκλίσεων που έχουν ήδη επιτευχθεί.

 

Πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: