“Έστησε” τον Τίλερσον ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών, το αρνείται η Βηρυτός




Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ περίμενε πολλά λεπτά σήμερα στο προεδρικό μέγαρο του Λιβάνου προτού ο Λιβανέζος ομόλογός του να έρθει και να τον υποδεχθεί πριν από την έναρξη των συνομιλιών του με τον πρόεδρο Μισέλ Αούν.

Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν τον Τίλερσον να κάθεται σε ένα δωμάτιο δίπλα σε μια άδεια καρέκλα προτού ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών Γκεμπράν Μπασίλ να έρθει και να κάνει χειραψία μαζί του, κάτι που μοιάζει να απέχει μακράν από τα διπλωματικά θέσμια.

Πάντως η προεδρία του Λιβάνου αρνήθηκε ότι ο Τίλερσον έμεινε να περιμένει πολλά λεπτά στο προεδρικό μέγαρο τον Λιβανέζο ομόλογό του μέχρι να έρθει και να τον υποδεχθεί.

Το γραφείο της προεδρίας αρνήθηκε ότι υπήρξε παραβίαση του διπλωματικού πρωτοκόλλου. Ο Ραφίκ Κλέλα, επικεφαλής του γραφείου Τύπου, είπε πως ο Τίλερσον είχε φθάσει μερικά λεπτά νωρίτερα από το αναμενόμενο και ότι η συνάντηση ξεκίνησε την ώρα που είχε προβλεφθεί.

Ο Τίλερσον βρίσκεται στον Λίβανο, που είναι από τις χώρες που λαμβάνουν μεγάλη στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο μιας περιοδείας στην περιοχή. Ο Μπασίλ δεν είχε υποδεχθεί τον Τίλερσον στην είσοδο του μεγάρου όταν έφθασε η αυτοκινητοπομπή του, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Ρόιτερς.

«Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή και την ανοικτή, ειλικρινή και παραγωγική συζήτηση», έγραψε ο Τίλερσον στο βιβλίο των επισκεπτών του προεδρικού μεγάρου του Λιβάνου μετά τις συνομιλίες. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό του λαού του Λιβάνου για έναν ελεύθερο και δημοκρατικό Λίβανο.»

Ο Κλέλα δήλωσε πως ο υπεύθυνος πρωτοκόλλου υποδέχθηκε ο ίδιος τον Τίλερσον στο προεδρικό μέγαρο.

Ο Αούν, πεθερός του Μπασίλ, είναι πολιτικός σύμμαχος της υποστηριζόμενης από το Ιράν λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες κατατάσσουν στις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο Τίλερσον αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι και τον πρωθυπουργό Σάαντ αλ-Χαρίρι.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΔΩ

15/02/2018 12:48
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Βηρυτός

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: