Έρχονται εκ βάθρων αλλαγές στην Τράπεζα Κύπρου σε τεχνολογία και εργασιακά




Σε διαδικασία ριζικών αλλαγών βρίσκεται η Τράπεζα Κύπρου, με στόχο αφενός να κερδίσει το στοίχημα της ψηφιακής μετάβασης και αφετέρου να αναμορφώσει τις εργασιακές σχέσεις.

Προωθούνται επίσης μεγάλες αλλαγές σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας της Κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση του θέματος.

Η τράπεζα, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, αντιμετωπίζει το θέμα της μετάβασής της στη ψηφιακή εποχή ως «ζήτημα ζωής και θανάτου», από την οποία θα εξαρτηθεί η μελλοντική της πορεία και ανάπτυξη. Στόχος να μπορεί η τράπεζα να ανταποκριθεί στο διεθνή ανταγωνισμό και να παρέχει εξίσου καλές υπηρεσίες με τους διεθνείς ανταγωνιστές της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ψηφιακή μεταρρύθμιση θα έπρεπε να είχε γίνει το 2012 και καθυστέρησε λόγω κρίσης. Αυτή τη στιγμή αποτελεί το πιο ακριβό και φιλόδοξο project της τράπεζας για τα επόμενα χρόνια.

«Στόχος η τράπεζα να γίνει αγνώριστη τα επόμενα 5-6 χρόνια», ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Μεταξύ άλλων θα γίνει αναβάθμιση των ΑΤΜ ώστε να επιτελούν περισσότερες λειτουργίες, ενώ κάποια στιγμή θα λειτουργούν χωρίς κάρτες με τη χρήση προσωρινού κωδικού από το κινητό τηλέφωνο.

Επίσης μέχρι το τέλος του 2018 έχει τεθεί ως στόχος να λειτουργήσει πιλοτικά το πρώτο ψηφιακό κατάστημα της τράπεζας, στο οποίο ο πελάτης θα μπορεί να κάνει μόνος του το 85% των λειτουργιών, ενώ θα είναι ανοικτό για πρόσβαση 24 ώρες το 24ωρο.

Αλλαγές στο σύστημα προσαυξήσεων

Η αλλαγή στο ισχύον σύστημα προσαυξήσεων είναι ακόμα ένα στοίχημα για την ηγεσία της Τράπεζας, κάτι ωστόσο που πρέπει να περάσει μέσα από τις συμπληγάδες της ισχυρής οργάνωσης των τραπεζικών υπαλλήλων ΕΤΥΚ.

Παρόλο, που σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος για τις προσαυξήσεις θα μείνει το ίδιο και δεν θα υπάρξει καμιά μείωση μισθού, οι προσαυξήσεις δεν θα δίνονται πλέον καθολικά. Η τράπεζα στοχεύει πλέον οι προσαυξήσεις να δίνονται στη λογική της αποδοτικότητας των υπαλλήλων, ενώ θα γίνει προσπάθεια να αποδοθεί μια δικαιοσύνη στις αμοιβές.

Το ισχύον σύστημα θεωρείται ότι δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της τράπεζας αφού δεν παρέχει κίνητρο στους υπαλλήλους να δουλέψουν και να ξεχωρίσουν. Οι προσαυξήσεις δεν θα δίνονται σε υπαλλήλους που αμείβονται ήδη αρκετά για την εργασία που επιτελούν, ενώ αντίθετα θα δίνονται σε υπαλλήλους που αμείβονται σχετικά λιγότερα σε σχέση με τα καθήκοντά τους. Η λογική της τράπεζας είναι ότι ο εργαζόμενος δίνει τα χαρακτηριστικά στη θέση εργασίας και όχι η θέση εργασίας στον εργαζόμενο.

Η τράπεζα έχει ήδη μπει σε διάλογο με την ΕΤΥΚ, με την επίγνωση ότι μια τέτοια αλλαγή δεν θα είναι εύκολη.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου
ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία
22/02/2018 16:37

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: