Έρχεται ακυβερνησία στην Ιταλία αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές




Κανένα από τα ιταλικά κόμματα δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει ενόψει των εκλογών της 4ης Μαρτίου.

Η εφημερίδα Corriere della Sera, δημοσιεύει δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos σύμφωνα με την οποία το Κίνημα Πέντε Αστέρια κερδίζει το 28,6%, ενώ το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα έρχεται δεύτερο με 22,6%.

Ο άλλοτε κραταιός Σίλβιο Μπερλουσκόνι φαίνεται πως δεν γοητεύει πλέον τους Ιταλούς ψηφοφόρους καθώς το κόμμα του Forza Italia βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 16,3% και τέταρτη είναι η Λίγκα του Βορρά με 13,2%. Το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ίσοι λαμβάνει το 6,1% της πρόθεσης ψήφου και το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας το 4,3%.

Ακόμα κι αν οι δημοσκόποι υπολογίσουν τις συμμαχίες μεταξύ κεντροδεξιών και κεντροαριστερών κομμάτων πάλι δεν βγαίνει κυβέρνηση καθώς οι μεν κεντροδεξιοί εάν συμμαχήσουν φτάνουν έως 37,5% και οι κεντροαριστεροί το 27,5%. Ωστόσο ο νέος εκλογικός νόμος της Ιταλίας δίνει την απόλυτη πλειοψηφία σε εκείνον που έχει το 40%.
Οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι τις τελευταίες ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση τα δυνατά χαρτιά κάθε συνδυασμού θα βγουν μπροστά για να πετύχουν τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση.

Έτσι ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι αναμένεται να δώσει ακόμα και +3% στους Δημοκρατικούς, ενώ και ο Μπερλουσκόνι αν και δεν είναι υποψήφιος θα προχωρήσει σε διαφόρων ειδών προεκλογικές υποσχέσεις για να φέρει στην κάλπη του Forza Italia περισσότερους Ιταλούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: