Ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, προβλέπει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος των Σκοπίων




“Η π.Γ.Δ.Μ. είναι αισιόδοξη ότι ούτε οι Έλληνες εθνικιστές, ούτε η Ρωσία, θα την εμποδίσουν να ενταχθεί σύντομα στο ΝΑΤΟ, δήλωσε στον EUObserver ο Mile Boshnjakovski, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της βαλκανικής αυτής χώρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο κοινοτικής ενημέρωσης.

Αναλυτικά ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι πιστεύει “ότι έχουμε δημιουργήσει μία καλή δυναμική για τα τελικά κοινά βήματα προς τα εμπρός στο θέμα της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα, η οποία έχει μπλοκάρει την υποψηφιότητα της π.Γ.Δ.Μ. για ένταξη στο ΝΑΤΟ”.

Σημείωσε ότι “τα Σκόπια έχουν καλλιεργήσει τη σωστή ατμόσφαιρα για μία συμφωνία”, και διευκρίνισε ότι “υπάρχει προθυμία και στις δύο πλευρές για να προχωρήσουμε μπροστά. Δεν θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο ή οποιοδήποτε άλλο ακροδεξιό κόμμα θα μπορούσε να βλάψει τη διαδικασία επίλυσης του ονοματολογικού”, συμπλήρωσε ο Boshnjakovski, αναφερόμενος στο κόμμα των ΑΝ.ΕΛ., κυβερνητικό εταίρο στην Ελλάδα.

Είπε ακόμη ότι εάν οι δύο χώρες καταλήξουν σε συμφωνία, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να απευθύνει πρόσκληση στην π.Γ.Δ.Μ. για ένταξη στις δομές του τον ερχόμενο Ιούλιο, στο πλαίσιο Συνόδου Κορυφής και η ΕΕ θα μπορούσε να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις μετά τον Απρίλιο. “Αναμένουμε η π.Γ.Δ.Μ. να αποτελέσει το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ…η χώρα μας δημιουργεί τους όρους για μία σαφή πρόσκληση προσχώρησης”, σημείωσε ο Boshnjakovski.

Ο ΕUObserver σημειώνει ότι “στη Ρωσία ενδέχεται, επίσης, να δοθεί η ευκαιρία να προκαλέσει εθνικιστικές αντιδράσεις στα Σκόπια, εάν η χώρα διεξαγάγει δημοψήφισμα επί της ονομασίας της”. Ο Σκοπιανός Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υποβάθμισε, ωστόσο, την απειλή ρωσικής παρέμβασης: “Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της π.Γ.Δ.Μ. και της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι εξαιρετικές. Σταθερά τονίζουμε ότι οι ευρωατλαντικές φιλοδοξίες της χώρας μας δεν είναι και δεν θα πρέπει να αποτελέσουν εμπόδιο για την ανάπτυξη αμοιβαίας συνεργασίας με τη Ρωσία”, ανέφερε.

Για τη σταθερότητα που επικρατεί πλέον στη χώρα του, διαβεβαίωσε ο Boshnjakovski, τονίζοντας ότι εννέα μήνες μετά τα γνωστά επεισόδια στη Βουλή “η διεθνής κοινότητα θεωρεί ότι η π.Γ.Δ.Μ. είναι και πάλι μία κανονική δημοκρατική κοινωνία με συνοχή και ισχύ. Οι δε προσπάθειες του Πρωθυπουργού Zoran Zaev έχουν διαμορφώσει εθνική συναίνεση μεταξύ όλων των πολιτικών κομμάτων”, συμπεριλαμβανομένου του VMRO-DPMNE του πρώην Πρωθυπουργού Gruevski, σχετικά με τον στόχο ένταξης στο ΝΑΤΟ, ανέφερε.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

ΚΥΠΕ – Aθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 01/02/2018 20:28

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: