Ένταση μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου για αμφισβητούμενα χωρικά ύδατα




Το Ισραήλ περιέγραψε ως «πολύ προκλητική» την προκήρυξη από πλευράς του Λιβάνου για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε αμφισβητούμενη περιοχή, η οποία βρίσκεται στα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών και είπε ότι τυχόν συμμετοχή διεθνών εταιρειών στη διαδικασία θα ήταν λάθος.

Ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ αλ- Χαρίρι, του οποίου η χώρα θεωρεί ως εχθρό το κράτος του Ισραήλ, ανέφερε ότι η δήλωση αυτή είναι απλώς μία από διάφορα «απειλητικά μηνύματα» του Ισραήλ προς το Λίβανο τις τελευταίες ημέρες.

Η αντίδραση του κ. Χαρίρι και Υπουργών του Λιβάνου ήταν θυμωμένη όταν ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν είπε ότι «όταν βγουν με προκήρυξη για ένα τεμάχιο, περιλαμβανομένου του τεμαχίου 9, το οποίο χωρίς αμφιβολία μας ανήκει. .. πρόκειται για μια πολύ, πολύ εμπρηστική και προκλητική συμπεριφορά».

Οι αξιόπιστες εταιρείες οι οποίες θα κάνουν προσφορές «στο μυαλό μου διαπράττουν ένα σοβαρό σφάλμα, γιατί αυτό είναι σε αντίθεση με όλους τους κανόνες και όλα τα πρωτόκολλα σε περιπτώσεις όπως αυτή», ανέφερε μιλώντας σε διεθνές συνέδριο ασφαλείας το οποίο διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ INSS.

Το Δεκέμβριο ο Λίβανος ενέκρινε προσφορά από κοινοπραξία των εταιρειών της γαλλικής Total, της ιταλικής Eni και της ρωσικής Novatec για δύο από τα πέντε τεμάχια στο πλαίσιο του πρώτου γύρου αδειοδότησης.

Ένα από τα τεμάχια που έχουν δοθεί, το τεμάχιο 9, συνορεύει με το θαλάσσιο χώρο του Ισραήλ.

Ο Λίβανος και το Ισραήλ εμπλέκονται σε διένεξη για τα θαλάσσια σύνορά τους η οποία δεν έχει επιλυθεί για μια τριγωνική θαλάσσια περιοχή γύρω στα 860 τετραγωνικά χιλιόμετρα η οποία βρίσκεται κατά μήκος της άκρης τριών από τα πέντε τεμάχια.

«Τα λόγια του Λίμπερμαν για το τεμάχιο 9 αποτελούν απειλή για τον Λίβανο και το δικαίωμα κυριαρχίας του στα χωρικά του ύδατα», ανέφερε ο Πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν σε ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Ο κ. Χαρίρι ανέφερε ότι η χώρα θα κάνει παραστάσεις για τις δηλώσεις αυτές «στα σχετικά διεθνή σώματα για να επιβεβαιώσει το δικαίωμα του να δρα εντός των χωρικών του υδάτων».

Σε ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του ο κ. Χαρίρι ανέφερε ότι τα λόγια του κ. Λίμπερμαν αποτελούν «κραυγαλέα πρόκληση».

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

ΚΥΠΕ – Reuters – Λίβανος/ΒΗΡΥΤΟΣ, Ισραήλ/ΤΕΛ ΑΒΙΒ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: