Ενισχύθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ: “Προάγγελος” αύξησης των επιτοκίων από την Fed




Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Ιανουάριο περισσότερο από το αναμενόμενο, κάτι που καταδεικνύει ότι ο πληθωρισμός σημείωσε την μεγαλύτερη αύξηση σε διάστημα ενός έτους, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι οι πιέσεις των τιμών θα επιταχυνθούν το τρέχον έτος και θα ωθήσουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) σε ταχύτερη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.

Η αρκετά ισχυρή έκθεση για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ την Τετάρτη θα μπορούσε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στις χρηματοπιστωτικές αγορές των ΗΠΑ, οι οποίες είναι ανήσυχες από την ετήσια αύξηση που κατέγραψαν οι μισθοί τον Ιανουάριο.

Υπάρχουν φόβοι ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος θεωρείται πως οδηγείται από τις αυστηρότερες συνθήκες στην αγορά εργασία και την αύξηση των κυβερνητικών δαπανών θα μπορούσε να αναγκάσει την Fed να είναι λίγο πιο επιθετική στην αύξηση των επιτοκίων το τρέχον έτος. Μια τέτοια εξέλιξη θα επιβραδύνει την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ κατέδειξε ότι θα προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις των επιτοκίων το 2018, με την πρώτη αύξηση να αναμένεται τον Μάρτιο.

Το Τμήμα Εργασίας ανέφερε ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε 0,5% τον περασμένο μήνα, σε μηνιαία βάση. Σε ετήσια βάση ο Δείκτη αυξήθηκε 2,1% τον Ιανουάριο.

Περισσότερες ειδήσεις ΗΠΑ εδώ
ΚΥΠΕ – Reuters – ΗΠΑ/ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ 14/02/2018 21:07

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: