Εναντίον της Ελλάδας και υπέρ των Σκοπίων ο Αμερικανός βουλευτής Πολ Μίτσελ




Σε προκλητικές δηλώσεις για το θέμα των Σκοπίων προχώρησε ο ρεπουμπλικανός ομοσπονδιακός βουλευτής Πολ Μίτσελ από το Μίσιγκαν, ο οποίος κάλεσε τους Έλληνες «να ωριμάσουν», κατά την διάρκεια ομιλίας που πραγματοποίησε σε κινητοποίηση που οργάνωσαν οι σλαβομακεδονικές οργανώσεις της εκλογικής του περιφέρειας.

Ο κ. Μίτσελ υποστήριξε μεταξύ άλλων πως πρέπει να προστατευτεί η συνταγματική ονομασία της ΠΓΔΜ και το δικαίωμα της να γίνει μέλος στο ΝΑΤΟ.

«Αυτή η χώρα (ΗΠΑ) χτίστηκε πάνω στην βασική αντίληψη του αυτοπροσδιορισμού. Δεν χρειάστηκε να αλλάξουμε το όνομα μας για να κάνουμε κάποιον άλλο ευχαριστημένο…Πιστεύω ότι κάθε έθνος πρέπει να αποφασίζει ποιο θα είναι το όνομα του και να έχει αυτό το δικαίωμα χωρίς τα άλλα έθνη να στέκονται εμπόδιο σε αυτό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μίτσελ εκλέγεται στην 10η εκλογική περιφέρεια της πολιτείας του Μίσιγκαν, η οποία, σύμφωνα με την ομιλία του, είναι η περιοχή που παρουσιάζει την μεγαλύτερη συγκέντρωση σλαβομακεδονικού πληθυσμού στις ΗΠΑ.

Ως μόνο τυχαίο, λοιπόν, δεν πρέπει να θεωρείται ότι θα αναλάβει τα ηνία του «Macedonian Caucus», της κοινοβουλευτικής δηλαδή ομάδας που εκπροσωπεί τις θέσεις της ΠΓΔΜ στο αμερικανικό Κογκρέσο, μαζί με την δημοκρατική βουλευτή Debbie Dingell, η οποία πολιτεύεται επίσης στο Μίσιγκαν.

«Δεν έγινα μέλος αυτής της κοινοβουλευτικής ομάδας γιατί απλώς μου ακούστηκε ως μια καλή ιδέα. Έγινα μέλος γιατί αισθάνθηκα πως πρέπει να προστατέψουμε τα δικαιώματα σας και τα δικαιώματα των «Μακεδόνων» στη διεθνή σκηνή» υποστήριξε ο κ. Μίτσελ κατά την διάρκεια της ομιλίας του.

Παρά τον προκλητικό τόνο που είχε η συγκεκριμένη ομιλία, εκπρόσωποι του ελληνοαμερικανικού λόμπι στην Ουάσινγκτον υπενθυμίζουν ότι ο συγκεκριμένος βουλευτής δεν διαθέτει κάποιο νευραλγικό πόστο στο Κογκρέσο.

Μάλιστα την ώρα που η κοινοβουλευτική ομάδα της ΠΓΔΜ διαθέτει 21 βουλευτές, η αντίστοιχη ελληνική «Hellenic Caucus» έχει συνολικά 136 μέλη, σύμφωνα με τα στοιχεία του American Hellenic Council of California.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: