Εμβληματική πνευματική προσωπικότητα των ΗΠΑ: Πέθανε ο “άνθρωπος όλων των προέδρων”




Μία από τις πλέον εμβληματικές μορφές του σύγχρονου προτεσταντισμού στις ΗΠΑ, ο σημαίνων ευαγγελικός πάστορας Μπιλ Γκράχαμ, ο οποίος διετέλεσε πνευματικός σύμβουλος πολλών προέδρων των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, απεβίωσε σε ηλικία 99 ετών, ανακοίνωσε σήμερα το ίδρυμά του.

Ο Ουίλιαμ Φράνκλιν Γκράχαμ Τζ. απεβίωσε σήμερα το πρωί στην οικία του στο Μόντρεατ, στη Βόρεια Καρολίνα ήταν το μήνυμα που ανήρτησε η Ενωση Ευαγγελικών Χριστιανών Μπίλι Γκράχαμ, την οποία ίδρυσε το 1950. Η υγεία του ήταν επιβαρυμένη τα τελευταία χρόνια, καθώς ο Γκράχαμ υπέφερε από τη νόσο του Πάρκινσον και καρκίνο του προστάτη.

“Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ Μπίλι Γκράχαμ απεβίωσε. Ηταν μοναδικός! Θα λείψει στους χριστιανούς και σε όλες τις θρησκείες. Ενας πολύ ξεχωριστός άνδρας” έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter. “Η μεγαλύτερη παρηγοριά μου πηγάζει από το γεγονός ότι ανήκω στον Χριστό και, ό,τι κι αν συμβεί, δεν θα με εγκαταλείψει ποτέ” είχε δηλώσει ο ιεροκήρυκας στη Minneapolis Tribune. Οπως ο ίδιος έλεγε, στα 16 του χρόνια ένιωσε το θρησκευτικό κάλεσμα και χάρη στο χάρισμά του, τη στεντόρεια φωνή του και το φλογερό του κήρυγμα, πολύ σύντομα μαγνήτισε τα πλήθη των πιστών και αναδείχθηκε σε έναν αληθινό “αστέρα της Βίβλου”. Από τη δεκαετία του 1940 έως τα μέσα της δεκαετίας του 2000, ο Γκράχαμ πολλαπλασίασε τα κηρύγματά του σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ακόμα και στην ΕΣΣΔ ή την Κίνα. Δύο φορές μάλιστα, το 1992 και την 1994, στη Βόρεια Κορέα. Ολοι οι πρόεδροι από τη βασίλισσα Ελισάβετ έως τον πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β` και τη Μητέρα Τερέζα, ο Ουίλιαμ Φράνκλιν Γκράχαμ Τζ. είχε γνωριστεί με σπουδαίες προσωπικότητες παγκοσμίως. Η επιρροή που άσκησε στους Αμερικανούς προέδρους ήταν ιδιαίτερα σημαντική: από τον Χάρι Τρούμαν έως και τον Μπαράκ Ομπάμα.

Μεταξύ άλλων συνήθιζε να πηγαίνει για γκολφ με τον Αιζενχαουερ, ήταν στενός σύμβουλος του Νίξον και των Ρίγκαν και οι σχέσεις του ήταν εξαιρετικές με τους Κλίντον. Ο Τζορτζ Ου. Μπους είχε εκμυστηρευτεί ότι σταμάτησε να πίνει αλκοόλ και “βρήκε τον δρόμο του Θεού” χάρη στον Γκράχαμ. Ο πατέρας του, ο πρόεδρος Τζορτζ Χ. Ου. Μπους προσκάλεσε τον ιεροκήρυκα να πάει στον Λευκό Οίκο για να προσευχηθούν μαζί, προκειμένου να τον βοηθήσει να ξεπεράσει το στρες την πρώτη ημέρα του πρώτου Πολέμου του Κόλπου.

“Πιστεύω ότι ο Μπίλι δεν άγγιξε μονάχα την καρδιά των Χριστιανών αλλά (κι εκείνη) των πιστών κάθε θρησκείας διότι ήταν ένας τόσο καλός άνθρωπος” επισήμανε ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος σε ένα δελτίο τύπου. Ο πρώην πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ εξέφρασε τη “βαθιά του θλίψη” για την απώλεια εκείνου “που σφυρηλάτησε την πνευματική ζωή δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο”. Και για τον Μπαράκ Ομπάμα, ο Γκράχαμ ήταν “ένας ταπεινός υπηρέτης που προσευχόταν για τόσους πολλούς ανθρώπους και ο οποίος… προσέφερε την ελπίδα αλλά και συμβουλές σε γενιές Αμερικανών”. Με καριέρα διάρκειας άνω των 60 ετών, ο Ουίλιαμ Φράνκλιν Γκράχαμ Τζ. πήρε το προσωνύμιο “ο πάστορας της Αμερικής”.

Οργάνωσε περισσότερες από 400 μαζικές συγκεντρώσεις σε στάδια και συναυλιακούς χώρους, ταξίδεψε σε 185 χώρες, έγραψε περίπου 30 βιβλία, που μεταφράστηκαν σε 40 και πλέον γλώσσες. Ο Γκράχαμ κήρυξε τον λόγο του Θεού σε περισσότερους ανθρώπους από οποιονδήποτε άλλο κληρικό, απευθυνόμενος σε εκατοντάδες εκατομμύρια πιστούς είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω της τηλεόρασης και δορυφορικών συνδέσεων. Η μοναδική επικοινωνιακή μαεστρία του επιβεβαιώνεται από τους αριθμούς: περισσότεροι από 77 εκατομμύρια άνθρωποι είδαν από κοντά το κήρυγμά του, ενώ σχεδόν 215 εκατομμύρια παρακολούθησαν τα ταξίδια του στο εξωτερικό από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες, όπως ανέφερε μια εκπρόσωπος τύπου του.

ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AFP

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: