Εμπάργκο της Ιρλανδίας εναντίον του Ισραήλ σταμάτησε η κυβέρνηση του Τράμπ




Κεντρικό ρόλο στο μπλοκάρισμα προσπάθειας από την Ιρλανδική κυβέρνηση να υποβληθεί εμπάργκο εναντίον του Ισραήλ και να αποτελεί έγκλημα για τους ιρλανδούς πολίτες να αγοράσουν προϊόντα που κατασκευάζονται σε αμφισβητούμενες περιοχές του ισραηλινού κράτους, απέτρεψε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τράμπ, σύμφωνα με πηγές στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Το Κοινοβούλιο της Ιρλανδίας ήταν έτοιμο την προηγούμενη εβδομάδα να περάσει νομοσχέδιο που θα καθιστούσε έγκλημα το εμπόριο με το Ισραήλ. Ο νόμος θα έστελνε στη φυλακή ιρλανδούς πολίτες, που θα αγόραζαν σουβενίρ στο Ισραήλ, για πέντε χρόνια και θα τους επέβαλε πρόστιμο που θα ανέρχονταν στα 310.000 δολάρια.

Μόλις αυτή η προσπάθεια υπέπεσε στην αντίληψη της Ουάσιγκτον, ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης Τράμπ στο Στέητ Ντιπάρτμεντ δραστηριοποιήθηκαν και ήρθαν σε επαφή με την ηγεσία της Ιρλανδίας, για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να αποτραπεί η κρίση με την Ιρλανδική κυβέρνηση.

Τα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης έκαναν σαφές στην ιρλανδική ηγεσία, ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου θα έβαζαν την Ιρλανδία σε πορεία σύγκρουσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα την τοποθετούσαν στη λίστα των χωρών που μποϊκοτάρουν το κράτος του Ισραήλ.

Αν και κάποια μέλη του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο αστεία περίπτωση, η ψήφισή του ήταν σχεδόν βέβαιη μέχρι τη στιγμή της ανάμιξης της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με σχόλιο ανώτερου αξιωματούχου Ισραηλινής Οργάνωσης στην Ουάσιγκτον, «όλα τα εύσημα πηγαίνουν στο Στέητ Ντιπάρτμεντ της κυβέρνησης Τράμπ», για την αποτροπή της ψήφισης του νομοσχεδίου.

Η κρίση απετράπη προς το παρόν αφού το νομοσχέδιο πάγωσε μέχρι το καλοκαίρι. Αν και είναι απίθανο να επανέλθει σύντομα μετά τη δραστηριοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Επίσημα το Στέητ Ντιπάρτμεντ δεν επιβεβαιώνει το έντονο διπλωματικό για την αποτροπή της κρίσης. Το νομοσχέδιο προωθήθηκε και υποστηρίχθηκε από ακτιβιστές του κινήματος γνωστού ως BDS. Πρόκειται για κίνημα που αντισημιτικό, που προωθεί τον οικονομικό αποκλεισμό του Ισραήλ.

Ο Ιρλανδός γερουσιαστής, Φράνσις Μπλάκ που πρότεινε το νομοσχέδιο, έχει παρελθόν στην προώθηση οικονομικού πολέμου εναντίον του Ισραήλ. Η μεθοδική και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας της κυβέρνησης Τράμπ για το θέμα, οδήγησε τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Σάιμον Κόβενεϊ, να δηλώσει δημόσια, ότι η κυβέρνηση τάσσεται εναντίον του νομοσχεδίου. «Αν και οι χώρε μέλη της ΕΕ, είναι εναντίον των εποικισμών (του Ισραήλ), και πολλές αισθάνονται το ίδιο έντονα με την Ιρλανδία, η νομική θέση είναι ότι καμία χώρα μέλος δεν έχει κάνει βήμα να αναλάβει δράση σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός στις 30, Ιανουαρίου.

Η άμεση και έντονη δραστηριοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης για το κρίσιμο αυτό θέμα, αποτελεί σαφή απόδειξη της εξαιρετικά καλής σχέσης μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Τέλ Αβίβ, υπό τον Πρόεδρο Τράμπ.

MIGNATIOU.COM, 6/02/2018

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: