Εχθρικές ενέργειες των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας “βλέπει” ο Γιλντιρίμ: Ομιλεί για “μυστικό εμπάργκο”




«Οι ΗΠΑ έχουν εκτελέσει μια σειρά εχθρικών ενεργειών κατά της Τουρκίας», υποστήριξε σε συνέντευξή του στο BBC ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Υποστήριξε επίσης πως οι Αμερικανοί έχουν επιβάλει μυστικό εμπάργκο στην Τουρκία. Η συνέντευξη που δόθηκε πριν την άφιξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα δεν βοηθά προφανώς στη δημιουργία καλού κλίματος μεταξύ των δύο συμμάχων.

Η Τουρκία, όπως είναι γνωστό, εξαπέλυσε την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» κατά των Κούρδων στο Αφρίν της Συρίας. «Ανακοινώσαμε σε όλους, ξεκάθαρα, τους στόχους της εν λόγω επιχείρησης. Σκοπός μας είναι να σταματήσουμε τις επιθέσεις με ρουκέτες και όλμους κατά της χώρας μας από το Αφρίν», υποστήριξε και κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την υποστήριξη που παρέχουν στους Κούρδους της Συρίας τους οποίους η Άγκυρα χαρακτηρίζει παρακλάδι του ΡΚΚ και τους ονομάζει τρομοκράτες.

«Είμαστε και οι δύο (ΗΠΑ και Τουρκία) στο ΝΑΤΟ. Είμαστε στρατηγικοί εταίροι. Έχουν (οι Αμερικανοί) στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας, συνεργαζόμαστε για χρόνια και παρόλα αυτά οι ΗΠΑ βαδίζουν χέρι-χέρι με τρομοκράτες», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός ο οποίος καυτηρίασε επίσης την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην Μανμπίζ, ανατολικά του Αφρίν.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει απαιτήσει την απομάκρυνση των Αμερικανών από εκεί πριν εισβάλουν τουρκικά στρατεύματα, αλλά η απαίτησή του δεν έχει γίνει δεκτή.

«Η ανοχή έναντι του YPG στη Μανμπίζ είναι εχθρική ενέργεια έναντι της Τουρκίας», είπε ο Γιλντιρίμ και απείλησε με δράση από τουρκικής πλευράς.

Έκανε επίσης λόγο για έξι ακόμα «ατοπήματα» των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας, ένα εκ των οποίων είναι και η άρνησή τους να εκδώσουν στην Άγκυρα τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο το καθεστώς Ερντογάν θεωρεί ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος του 2016.

Επίσης έκανε λόγο για άρνηση των ΗΠΑ να προμηθεύσουν όπλα στη Τουρκία, μιλώντας μάλιστα για μυστικό εμπάργκο. «Δείτε τι πενιχρά όπλα παραχώρησαν στην τουρκική αστυνομία και αυτών η παραχώρηση έπρεπε να εγκριθεί από το Κογκρέσο. Δεν είδα να ρωτούν το Κογκρέσο όταν μετέφεραν από αέρος τανκς στους Κούρδους του YPG», κατέληξε.

mignatiou.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: