Δεν κινδυνεύει, για την ώρα, ο σκληρός προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι




Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που έρχεται σε αντιπαράθεση με έναν σκληρό Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, που έχει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό και είναι αποφασισμένος για την άσκηση των καθηκόντων του.

Από την άλλη μεριά κι ο Τζον Κέλι δεν είναι ο πρώτος Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, που καλείται ν’ αντιμετωπίσει μία κατάσταση έντασης στην Δυτική Πτέρυγα, αλλά και ν’ αποδείξει τον επαγγελματισμό του, σημειώνει το “Politiko.”

Οι τελευταίες πληροφορίες από την Ουάσινγκτον αναφέρουν πως ο απόστρατος στρατηγός, τον οποίο επέλεξε ο πρόεδρος Τραμπ προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει το χάος που επικρατούσε στο Λευκό Οίκο μέσα στο πρώτο έτος άσκησης των προεδρικών καθηκόντων του, είναι ασφαλής για την ώρα και δεν κινδυνεύει ν’ απαλλαγεί των καθηκόντων του. Τρεις πηγές που συνομιλούν τακτικά με τον Τραμπ, διαβεβαιώνουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει κάποια πρόθεση να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του.

Έτσι, ο Κέλι φαίνεται για την ώρα να γλιτώνει από την μοίρα που είχαν προκάτοχοι του, όπως ο Ντόναλντ Ρίγκαν που ήταν πρώην διευθυντικό στέλεχος της Γουόλ Στριτ και για τον οποίο, ο “πόλεμος” με τη Νάνσι Ρίγκαν εξελίχθηκε σε επιβλαβή για την καριέρα του, εξέλιξη. Ο πρόεδρος Τζορζτ Μπους ο Πρεσβύτερος είχε στείλει τον γιο του, Τζορτζ Μπους Τζούνιορ να πει στον (τότε) προσωπάρχη και πρώην κυβερνήτη του Νιου Χάμσαϊρ, Τζον Σουνούνου, ότι η στάση του σκληρού ανθρώπου που είχε εντός του Λευκού Οίκου, τον καθιστούσε μη επιθυμητό.

Ωστόσο, ακόμη και στην περίπτωση που ο Κέλι επιβιώσει των αρνητικών εντυπώσεων που προκάλεσαν οι χειρισμοί του γύρω από το σκάνδαλο της φραστικής και φυσικής κακοποίησης των δύο πρώην συζύγων του Ρομπ Πόρτερ, αυτό θα γίνει μέσω της θυσίας της στρατιωτικής πειθαρχίας και του επαγγελματισμού του, προσόντα για τα οποία επιλέχθηκε στην θέση του Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, από τον Τραμπ.

Ο Κέλι ήδη εξέρχεται “λαβωμένος” από το ζήτημα που προκλήθηκε, καθώς αρκετοί από το προσωπικό του Λευκού Οίκου, αμφισβητούν τις κινήσεις του στον χειρισμό κρίσεων. Λίγοι είναι αυτοί που θεωρούν ότι ο Κέλι, ήταν ειλικρινής μαζί τους σχετικά με τα όσα πραγματικά γνώριζε για τις καταγγελίες κατά του Πόρτερ ή για τον ακριβή χρόνο που χρειάστηκε ο Κέλι, προκειμένου να πει στον Πόρτερ πως έπρεπε να παραιτηθεί από την θέση του υπεύθυνου προσωπικού του Λευκού Οίκου, την οποία και κατείχε.

Οι πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσινγκτον, αλλά και άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο Τραμπ εκτιμούν ότι τα προσόντα που έκαναν τον Κέλι έναν καλό διοικητή στο πεδίο της μάχης, διαφέρουν από το ισχυρό πολιτικό ένστικτο που απαιτείται για να παραμείνει στην θέση του κι έχει χαρακτηρίσει τις πιο επιτυχείς θητείες στην θέση του Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου. Έτσι, σε αντίθεση από τις στρατιωτικές αρετές ηγεσίας στο πεδίο μάχης, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι ο Κέλι προκειμένου να ξεπεράσει “αναίμακτα” τον αρνητικό απόηχο του σκανδάλου Πόρτερ θα πρέπει να κινηθεί στρατηγικά προς τέσσερες κατευθύνσεις:

1. Συμβιώνοντας ειρηνικά με τους ανθρώπους του Τραμπ

Όταν ο Κέλι ανέλαβε τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο προχώρησε στην λήψη μέτρων προκειμένου να έχει τον έλεγχο της πρόσβασης ανθρώπων στον Αμερικανό πρόεδρο. Έτσι, περιόρισε σημαντικά τον αριθμό των ανθρώπων που επεδίωκαν ή μπορούσαν να δουν τον Τραμπ. Οι άνθρωποι αυτοί, των οποίων τα προνόμια περιορίστηκαν ή καταργήθηκαν, το θυμούνται. Μεγάλο μέρος της αρνητικής δυναμικής που καλλιεργήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα γύρω από το σκάνδαλο Πόρτερ, αποδίδεται σε ανθρώπους που θεωρούν ότι οι ίδιοι είναι πιστοί στον πρόεδρο και απεχθάνονται τον Κέλι, ενώ ασκούν κριτική για τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες του, ακόμη και από το εξωτερικό του Λευκού Οίκου.

Αμέσως μετά την αποπομπή από τον Κέλι του πρώην Διευθυντή Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Άντονι Σκαραμούτσι, ήρθε η άρση της άδειας πρόσβασης στον Λευκό Οίκο, για τον Κόρεϊ Λεβαντόφσκι. Ωστόσο, οι δύο άντρες, παραμένουν στον κύκλο των υποστηρικτών του προέδρου, ενώ διατηρούν ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με τον Τραμπ, παρά την αντίθεση του Κέλι. Το ίδιο ακριβώς, συμβαίνει και με άλλους, όπως, ο σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας Ντέιβιντ Μπόσι, αλλά και η Ομαρόσα Μάνιγκολντ.

Για την υπόθεση Πόρτερ, ο Λεβαντόφσκι δήλωσε πρόσφατα στο Fox News: “Κοιτάξτε, ο στρατηγός βρίσκεται εκεί για να εφαρμόζει πολιτικές και διαδικασίες, οι οποίες στην περίπτωση αυτή δεν δούλεψαν και πρέπει να βρούμε το γιατί. Στο τέλος, πιστεύω ότι αυτό οφείλεται στον στρατηγό…” Η κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερη για τον Κέλι στην περίπτωση που αναγκαστεί να βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τους εξωτερικούς συμβούλους του προέδρου, οι οποίοι εξακολουθούν να συνομιλούν μαζί του. Από την πλευρά του, ο προσωπάρχης επιμένει στην εφαρμογή των διαδικασιών ελέγχου των ανθρώπων που επιδιώκουν να επικοινωνούν με τον Αμερικανό πρόεδρο. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς που θίχτηκαν από τις διαδικασίες που εφάρμοσε παραμένουν ικανοί, να κάνουν την ζωή του δύσκολη.

2. Ισορροπώντας πολιτικά με την Ουάσινγκτον

Η διαχείριση των πολλαπλών καταστάσεων έντασης τις οποίες καλούνται να διαχειριστούν με την άσκηση των καθηκόντων τους, στο Λευκό Οίκο, γίνεται δυσκολότερη για όσους προσωπάρχες προέρχονται εκτός της Ουάσινγκτον και δεν έχουν άμεση σχέση με την πολιτική πραγματικότητα και τις ισορροπίες που χαρακτηρίζουν την άσκηση της πολιτικής στην αμερικανική πρωτεύουσα. Συνήθως, η κατάσταση εξελίσσεται ομαλά, μέχρι να συμβεί το πρώτο λάθος.

Ο Κέλι βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας για αρκετές ημέρες, με αφορμή την υπόθεση Πόρτερ, ενώ έχει την υποστήριξη μερικών γερουσιαστών, επειδή θεωρούν πως ο ίδιος προσπάθησε πραγματικά να επιβάλλει την τάξη στον Λευκό Οίκο. Από την άλλη μεριά, μέλη του Κογκρέσου υποστηρίζουν ότι ο Κέλι δεν είναι καλός στο να διευκολύνει την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λευκό Οίκο. Αρκετοί από αυτούς γνωρίζουν βέβαια ότι τους έχει αποκαλέσει ως “ένα μάτσο ηλίθιους.”

3. Αναγνώριση προσωπικών αδυναμιών

Είναι σίγουρο ότι κανένας στην Ουάσινγκτον δεν μπορεί ν’ αμφισβητήσει τις ηγετικές ικανότητες του Κέλι σ’ ένα πεδίο μάχης, όπως το Ιράκ, καθώς έχει χαρακτηριστεί ως ένας καθαρόαιμος πεζοναύτης. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί εάν ο Κέλι παραδέχεται πως πολλά από τα προβλήματα που προκλήθηκαν στην διάρκεια της θητείας στον Λευκό Οίκο, οφείλονται ακριβώς στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του, που διαμόρφωσε από την μακρόχρονη στρατιωτική του θητεία. Έτσι, οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως θα πρέπει να προσαρμόσει τον εαυτό του, στο πολιτικό περιβάλλον του Λευκού Οίκου, λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική πραγματικότητα της αμερικανικής πρωτεύουσας.

4. Εκτόνωση καταστάσεων έντασης με τον Τραμπ

Πρόκειται ίσως με την λιγότερη δύσκολη πρόκληση μεταξύ των προκλήσεων, με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο Κέλι. Σύμφωνα με τα στελέχη του Λευκού Οίκου, ο ίδιος, έχει διαμορφώσει ένα τέτοιο πλαίσιο σχέσης με τον πρόεδρο, που είναι δυνατόν σε μία στιγμή έντασης να ξεσπάσουν ο ένας στον άλλον κι αμέσως μετά να επιστρέψουν στα γραφεία τους και να συνεχίσουν την δουλειά τους, σαν να μην συνέβη τίποτα.

Τα ίδια, στελέχη τονίζουν πως αυτό το στοιχείο συμπεριφοράς, έλειπε από τους προηγούμενους προσωπάρχες. Στην περίπτωση που ο Κέλι έχει πραγματικά επιβιώσει των αρνητικών σχολίων που εκφράστηκαν εναντίον του από την υπόθεση Πόρτερ, θα πρέπει να οφείλεται στο ότι το μοντέλο αυτό της συμπεριφοράς του με τον πρόεδρο Τραμπ, λειτουργεί, τουλάχιστον για την ώρα. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο ότι θα εξακολουθήσει να λειτουργεί για τον Αμερικανό πρόεδρο και στο μέλλον.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΔΩ

15/02/2018 09:53
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: