Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τις τουρκικές απειλές λέει ο Αναστασιάδης: Τι λένε τα κόμματα




Να μην ανησυχεί κανένας, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας από οποιονδήποτε, διαμήνυσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ, ενώ εξέφρασε παράλληλα την ευαρέσκεια του για την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων στο στόχο «Καλυψώ».

Ερωτηθείς στο περιθώριο τέλεσης εγκαινίων νέων θαλάμων στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, για τις ανησυχίες του κόσμου, ο Πρόεδρος είπε ότι οι χειρισμοί γίνονται κατά τρόπο αποτρεπτικό της οποιασδήποτε κρίσης, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στην οικονομία ή στο κράτος γενικότερα.

Ο Πρόεδρος δεν θέλησε να σχολιάσει δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις εκπροσώπου της ΕΝΙ ότι στον στόχο «Καλυψώ» εκτιμάται ότι υπάρχουν 6-8 τρις κ.π φυσικού αερίου, αλλά και τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, είπε ότι «για το πρώτο εκφράζω την ευαρέσκεια μου, για το δεύτερο τη δυσαρέσκεια μου. Αλλά θα κρατήσω τους ίδιους χαμηλούς τόνους μέχρις ότου εξαντληθούν όλα ανεξαιρέτως τα όσα πράττουμε κατά τον τρόπο που επιβάλλεται να ενεργήσουμε», είπε.
Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι οι πολίτες ανησυχούν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαμήνυσε «να μην ανησυχεί κανένας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας από οποιονδήποτε. Οι χειρισμοί γίνονται κατά τρόπο αποτρεπτικό της οποιασδήποτε κρίσης, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα είτε στην οικονομία είτε στο κράτος», τόνισε.

Σε σχέση με την ανακαίνιση του νοσοκομείο Αθαλάσσας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για το σημαντικό έργο που έγινε. «Χωρίς αμφιβολία, και μόνο η περιοδεία και η επιθεώρηση των παλαιών εγκαταστάσεων αποδεικνύει το σημαντικό έργο που επιτελέστηκε σε μόλις 11 μήνες της ανακαίνισης, της δημιουργίας ανθρωπίνων συνθηκών διαβίωσης των ψυχικά ασθενών, αλλά και των ιατρικών λειτουργών και των λειτουργών υγείας», είπε.

ΑΚΕΛ

Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματός του είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες, συνιστούν κλιμάκωση της προκλητικότητας της Τουρκίας, καθώς και απειλή για την ειρήνη στην περιοχή.
Η πειρατική και επικίνδυνη συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να περνά απαρατήρητη. Η διεθνής κοινότητα, και ιδίως ο ΟΗΕ και η ΕΕ, πρέπει αποφασιστικά να αντιδράσουν.

Κίνημα Αλληλεγγύη

“Αναφορικά με τις προειδοποιήσεις Ταγιπ Ερντογάν, (σ.σ. αυτοί που ξεπερνούν τα όρια στην Κύπρο και στο Αιγαίο, να μην κάνουν το λάθος βήμα) αλλά και το τραγικό χθεσινό επεισόδιο στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, κατά το οποίο σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος εμβολίστηκε από τουρκική ακταιωρό, σημειώνουμε τα εξής:

“Oι Τούρκοι δεν απέκρυψαν ποτέ την πρόθεση τους για στρατιωτική επίθεση, εμείς δεν τους ακούγαμε, διαλύσαμε την οποιαδήποτε μορφή άμυνας, αφήσαμε την Κύπρο ανοχύρωτη και απροστάτευτη και δεν επιβάλαμε καμιά κύρωση στην Τουρκία.
Οι απειλές του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου υλοποιούνται. Ήδη το τουρκικό ναυτικό επιτίθεται εναντίον ελληνικών περιπολικών. Το επόμενο βήμα είναι οι γκρίζες ζώνες να τεθούν υπό την άμεση επιτήρηση του τουρκικού ναυτικού, και αυτό που μας είχε απειλήσει ότι θα κάνει το 2019 ο Κιλιτσντάρογλου, να γίνει πραγματικότητα».

Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωση του το Κίνημα Αλληλεγγύη και προσθέτει: «Ας αφυπνιστεί ο Ελληνισμός. Ας αφυπνιστούν οι κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας και ας κατανοήσουν ότι χωρίς αποτρεπτική ισχύ δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους Αττίλες».

«Εδώ ένα ανύπαρκτο κράτος των Κούρδων μαχητών τους έχει προκαλέσει τρομακτικές απώλειες. Πώς είναι δυνατόν ένα κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ και δύο κράτη – μέλη της ΕΕ να μην έχουν την δυνατότητα της αυτοάμυνας, και να επιτρέπουν στον καθένα να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα, είτε στην ΑΟΖ είτε στην αιγιαλίτιδα ζώνη;» διερωτάται καταληκτικά το Κίνημα Αλληλεγγύη.

Οικολόγοι

Κατά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Ενέργειας & Εμπορίου της Βουλής, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κ. Γιώργος Περδίκης, δήλωσε:

«Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και όσα συμβαίνουν στην περιοχή του Αιγαίου, αποδεικνύουν ότι η Τουρκία δεν μπλοφάρει αναφορικά με την επέμβαση της στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Με βάση όσα μας είπε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, καταλαβαίνω πως ήταν σήμερα πολύ καλά προετοιμασμένη η τουρκική επιχείρηση, για την οποία μάλιστα είχε προειδοποιήσει και της ιταλική κυβέρνηση ο ίδιος ο Ερντογάν, κατά την επίστεψή τους στην Ρώμη.

Ιδιαίτερη εντύπωση μου προκαλεί όμως η έλλειψη προγραμματισμού και μέτρων πρόληψης από την μεριά της κυπριακής και της ελληνικής κυβέρνησης. Ελπίζουμε πως πολύ σύντομα θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο για να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις και για το τεμάχιο 3 και για τη διαχείριση του κοιτάσματος «Αφροδίτη». Ταυτόχρονα καλό θα είναι να περιοριστούν οι υπερβολικές δηλώσεις σε σχέση με τη δυνατότητα του κοιτάσματος «Καλυψώ». Φαίνεται πως όσα λέει ο Υπουργός είναι διαφορετικά από όσα λέει η εταιρεία ΕΝΙ, σε σχέση με τις πραγματικές παραμέτρους του κοιτάσματος».

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 13/02/2018 13:16

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: