Δεν διορίζει νέο διαπραγματευτή δηλώνει ο Ακιντζί: Θέλει να δει “αλλαγή νοοτροπίας”…




Με τις σημερινές συνθήκες δεν σκέφτεται να διορίσει νέο διαπραγματευτή δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί προσθέτοντας ότι ο λόγος γι’ αυτό «είναι πολύ ξεκάθαρος. Δεν θεωρούμε ότι σαν να μην έγινε τίποτα, όλα είναι όπως πριν, θα συνεχίσουμε για άλλα 50 χρόνια με τον ίδιο τρόπο».

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, μιλώντας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Οζντίλ Ναμί, ο οποίος επέστρεψε τους όρους εντολής του διαπραγματευτή στον Ακιντζί δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να επαναρχίσουν σε περίπτωση που η ε/κ πλευρά αλλάξει τη νοοτροπία της.

Δεν τίθεται θέμα, συνέχισε, σήμερα ο Ε/κ και ο Τ/κ διαπραγματευτής να διαπραγματεύονται για μέρες. «Θέλουμε μια διαδικασία επικεντρωμένη από δω και στο εξής στο αποτέλεσμα, με χρονικούς περιορισμούς και όχι ανοικτού τέλους».

Εάν, πρόσθεσε, υπάρξει αλλαγή της νοοτροπίας στην ε/κ πλευρά, αποδεχθούν την πολιτική ισότητα των Τ/κ, αυτό εξηγηθεί στην ε/κ κοινότητα και μπορεί να βγει μια στρατηγική συμφωνία, τότε μπορεί να τεθεί θέμα διαπραγματεύσεων και τότε «όλοι, συμπεριλαμβανομένου και του Ναμί θα χρειαστεί να επιστρατευτούν» (σσ: απαντούσε στη δήλωση ετοιμότητας από τον Ναμί να βοηθήσει το «προεδρικό» στις διαπραγματεύσεις).

Ο Μουσταφά Ακιντζί επεσήμανε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν έχει ακόμη διορίσει νέο σύμβουλό του για το Κυπριακό που δείχνει ότι δεν θεωρεί πως υπάρχει μια τέτοια άμεση ανάγκη. Όσο υπάρχει το Κυπριακό, συνέχισε, θα συνεχίσει και η αναζήτηση λύσης, ωστόσο δεν επιθυμεί επανάληψη που θα οδηγήσει τις πλευρές του ίδιου πλαισίου στο ίδιο σημείο. «Είναι αναπόφευκτο όσοι θέλουν την επίλυση του Κυπριακού να ακολουθήσουν μια διαφορετική προσέγγιση. Επειδή εμείς το θέλουμε γι’ αυτό το λέμε αυτό. Εάν δεν μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια μόνιμη λύση δεν είναι δικό μας φταίξιμο».

Ο Ακιντζί συνεχάρη τον Νίκο Αναστασιάδη που κέρδισε τις προεδρικές εκλογές αλλά και τον αντίπαλό του, Σταύρο Μαλά. «Ελπίζω ότι ο Αναστασιάδης στη δεύτερη θητεία του θα είναι πιο εποικοδομητικός και ρεαλιστής. Όλη αυτή τη διαδικασία την ζήσαμε μαζί. Υπάρχει ανάγκη διαφοροποίησης της προσέγγισής του».

Ανέφερε επίσης ότι μετά τις προεδρικές θα υπάρξει νέο Υπουργικό Συμβούλιο ενώ και ο ίδιος θα διαβουλευθεί με την νέα «κυβέρνηση» στην τ/κ πλευρά και την Τουρκία. «Ο νότος πρέπει επιτέλους να πάρει απόφαση: Έχει ή όχι πρόθεση να ζήσει μαζί μας σε αυτά τα εδάφη με έναν διαμοιρασμό ίσου καθεστώτος; Αυτό θα το δούμε. Θα περιμένουμε να μας δείξουν στοιχεία γι’ αυτό», κατέληξε.

Περισσότερες ειδήσεις Κύπρος εδώ


ΚΥΠΕ – Ραλλή Παπαγεωργίου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 05/02/2018 17:49

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: