Δεκαοχτώ χρόνια δραστηριότητας της Αγιορειτικής Εστίας στα περίχωρα του Γκζέλ




Στις αρχές του 19ου αιώνα, στα περίχωρα του Γκζέλ (επαρχία κοντά στη Μόσχα) εντοπίστηκαν ίχνη ενός είδους ανοιχτόχρωμου αργίλου με τον οποίο οι ντόπιοι τεχνίτες έμαθαν να κατασκευάζουν εύθραυστα σκεύη.

Στην προσπάθεια τους να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων τους, οι ιδιοκτήτες των βιοτεχνιών κεραμοποιίας, πειραματίζονταν στο λευκό άργιλο και κατέληξαν να παράγουν μια λεπτή πορσελάνη της οποίας τη συνταγή κατασκευής κρατούσαν μυστική… 
Στην εποχή του τσάρου Αλεξέι Μιχαήλοβιτς (Ρομανόφ) από τη συγκεκριμένη περιοχή έστελναν φορτία με άργιλο τον οποίο χρησιμοποιούσαν στην κατασκευή δοχείων για φαρμακευτική και χημική χρήση. Η ποιότητα μάλιστα του αργίλου του Γκζέλ, ήταν τέτοια που στα τέλη του 18ου αιώνα, το χωριό και η γύρω περιοχή σύμφωνα με το «φαρμακευτικό διάταγμα» που είχε εκδοθεί, ορίστηκε ως η περιοχή παραγωγής σκευών για την «Αλχημεία». Σήμερα όλα τα έργα από πορσελάνη αρχικά ψήνονται στους 900 βαθμούς, για να αποκτήσει η πορσελάνη την σκληρότητα που απαιτείται και στη συνέχεια τα ζωγραφίζουν.

Από τα μέσα του 19ου αιώνα, τα σκεύη και τα παιγνίδια του Γκζέλ ζωγραφίζονται αποκλειστικά και μόνο με χρώμα μπλέ κοβαλτίου. Αρχικά το πήλινο αντικείμενο ψήνεται, στη συνέχεια επαλείφεται με σμάλτο και πάλι ψήνεται σε θερμοκρασία 1350ο Κελσίου, μετά το οποίο οι επισμαλτωμένες ζωγραφιές αποκτούν διάφορες αποχρώσεις του μπλέ.

Με δικό του προσωπικό και αναγνωρίσιμο ύφος ο Ρώσος καλλιτέχνης Βλαδίμηρος Μπίντακ διαμόρφωσε νέο «ύφος» στην κεραμική του Γκζέλ, εμπλουτίζοντας την με νέα θέματα. Εμπνεόμενος από τα «Ιερά μυστήρια» της ορθόδοξης εκκλησίας (βάπτισμα, χρίσμα, θεία ευχαριστία, ιεροσύνη, εξομολόγηση, ευχέλαιο,  γάμος κ.λ.π)  ο ρώσος καλλιτέχνης παρουσιάζει από αύριο στο κτίριο της Αγιορειτικής Εστίας στη Θεσσαλονίκη 42 κεραμικές συνθέσεις (τις συνθέτουν συνολικά 22 ξεχωριστά γλυπτά) στις οποίες αναπαριστώνται κεραμικά στιγμές ορθοδόξων τελετών.

Παρών στην παρουσίαση του έργου του (παράλληλα με την παρουσίαση των επιστημονικών και κοινωνικών δράσεων της Αγιορειτικής Εστίας) ο Βλαδίμηρος Μπίντακ δήλωνε πως η δημιουργία των έργων του απαίτησε περισσότερα από εννέα χρόνια συνεχούς δημιουργίας που έχει ήδη παρουσιάσει σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο -ενώ είναι  πρώτη φορά που τα έργα παρουσιάζονται στο ελληνικό κοινό με επιμελητή της έκθεσης τον διευθυντή της Αγιορειτικής Εστίας Θεσσαλονίκης Αναστάσιο Ντούρο (έκθεση από 2-28 Φεβρουαρίου στο κτίριο Νεδέλκου της Αγιορειτικής Εστίας -Εγνατία 109)
– «Ενήλικη» πλέον – μετά από 18 χρόνια απόλυτα επιτυχούς λειτουργίας η Αγιορειτική Εστία  ο μοναδικός στην Ελλάδα φορέας πολιτισμού και δράσεων που έχει στο Δ.Σ του αγιορείτες μοναχούς εκπροσώπους της κοινότητας του Αγίου Όρους, παρουσίασε σήμερα στο κτίριο της, το ιστορικό Μέγαρο Νεδέλκου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, τη σειρά των ήδη πραγματοποιημένων ανά τη χώρα αλλά και την Ευρώπη εκθέσεων – συνεδρίων και άλλων διοργανώσεων.

Η Αγιορειτική Εστία είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που ιδρύθηκε το 2000 από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, και ουσιαστικά αποτελεί τη λειτουργική συνέχεια της έκθεσης «Θησαυροί του Αγίου Όρους», που παρουσιάστηκε το 1997 από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Θεσσαλονίκη 1997».Διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του εκάστοτε Δημάρχου Θεσσαλονίκης και έχει ως επίτιμο Πρόεδρο τον εκάστοτε Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους.

Οι σκοποί της Αγιορειτικής Εστίας είναι η έρευνα (οργάνωση συνεδρίων αναφορικά με την ιστορία , την αρχιτεκτονική κ.α του Αγίου Όρους) η διοργάνωση εκθέσεων που θα αναδεικνύουν τη μακρά μοναστική παράδοση του Αγίου Όρους,  και εν γένει του ορθόδοξου μοναχισμού αλλά και η εκδοτική δραστηριότητα.
Η έκθεση κεραμικής με υλικό πορσελάνης «Γκζέλ» του Ρώσου καλλιτέχνη Βλαδίμηρου Μπιντάκ εντάσσεται στο φετινό προγραμματισμό δραστηριοτήτων της Αγιορετικής εστίας ενώ ακολουθούν εκθέσεις φωτογραφίας («Άθως θύραυλοι στώμεν» – φωτογραφίες του Δημήτρη Λουζικιώτη αποκλειστικά με πόρτες και παράθυρα τoυ Αγίου Όρους από τις 8 Μαρτίου-19 Μαΐου, φωτογραφίες με θέμα τους «Σταυρούς του Αγίου Όρους» του κορυφαίου φωτογράφου Γιώργου Πούπη από τις 5 Ιουνίου-15 Σεπτεμβρίου, αλλά και έκθεση με φυτά του Αγίου Όρους -αποξηραμένα ως έργα τέχνης με ειδική μέθοδο-, από τις 29 Νοεμβρίου ως τις αρχές του επόμενου έτους).

Β.Χ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: