Δέκα κάλπες θα στηθούν στη Βουλή για την Novartis: Πολεμικό κλίμα ενόψει της αυριανής συνεδρίασης




Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής που συνεδρίασαν για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην αυριανή ψηφοφορία επί της πρότασης της κυβέρνησης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα της Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να στηθούν τελικά δέκα κάλπες ωστόσο – με βάση ρεπορτάζ που μετέδωσε η ΕΡΤ – δεν αποκλείεται αυτό να αλλάξει κατά τη διάρκεια της αυριανής συνεδρίασης εάν τα πέντε πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία δεχθούν από μόνα τους να μην ψηφίσουν στη διαδικασία.

Οι βουλευτές θα έχουν στα χέρια τους 11 ψηφοδέλτια, 10 με αριθμημένα τα ονόματα όλων των αναφερόμενων στη δικογραφία προσώπων και ένα λευκό. Κάτω από κάθε όνομα θα υπάρχει η κατηγορία για την οποία ενδέχεται να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη το συγκεκριμένο πρόσωπο και οι επιλογές “ναι”, “όχι” και “παρών”.

Οι δέκα κάλπες θα έχουν αρίθμηση ανάλογη με τον αριθμό του κάθε προσώπου στο ψηφοδέλτιο και όχι ονόματα. Σε περίπτωση που κάποιο ψηφοδέλτιο βρεθεί σε λάθος κάλπη τότε θα θεωρείται άκυρο.

Η Νέα Δημοκρατία επέμεινε σύμφωνα με πηγές στο να στηθεί μια και μοναδική κάλπη για όλα τα πρόσωπα.

Άρχισαν τα προειδοποιητικά «πυρά»

Ενδεικτικές του πολεμικού κλίματος που αναμένεται να επικρατήσει αύριο στο κοινοβούλιο είναι οι δηλώσεις αλλά και οι νομικές κινήσεις που κάνουν στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία.

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενοι σύσσωμοι οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποχωρήσουν την ώρα της ψηφοφορίας.
«Θα δούμε. Η ΝΔ έχει τα όπλα της» είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Χατζηδάκης κα πρόσθεσε: «Δεν έχουμε να κρύψουμε απολύτως τίποτα. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, θα σταθούμε απέναντι σε αυτή τη μεθόδευση και στην Ολομέλεια».

Ωστόσο αργότερα και κατά τη σύσκεψη κορυφαίων στελεχών της ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, φαίνεται πως το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ολομέλεια κατά την ψηφοφορία απομακρύνεται.

Η Ντόρα Μπακογιάννη εστίασε τα «πυρά» στη διαδικασία που φαίνεται ότι θα ακολουθηθεί και κάλεσε τον πρόεδρο του Σώματος, Νίκο Βούτση «να προστατέψει τη Βουλή και να μην αμαυρώσει την προεδρία του».
Συνεχίζονται όμως και οι νομικές κινήσεις που στρέφονται κατά των προστατευόμενων μαρτύρων. Αυτή τη φορά Ευάγγελος Βενιζέλος και Άδωνις Γεωργιάδης, τα ονόματα των οποίων εμπλέκονται στη δικογραφία υπέβαλαν μηνύσεις κατά των μαρτύρων.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στράφηκε με σφοδρότητα «κατά των αυτουργών και των συνεργών μιας σειράς εγκλημάτων που έχουν βαρύ θεσμικό χαρακτήρα».

Ο ίδιος επιτέθηκε εναντίον της κυβέρνησης και κάνοντας λόγο «θεσμική τερατογένεση μέσα από τη μείξη δικαιοσύνης και πολιτικής» ανέφερε: «Τελειώνει ο πολιτικός τους χρόνος. Αλλά φεύγοντας καταστρέφουν τις γέφυρες και ναρκοθετούν τον τόπο. Εμείς ως υπεύθυνοι πολίτες πρέπει να αντισταθούμε, πρέπει να αγωνιστούμε για τους θεσμούς, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την προοπτική των παιδιών μας. Τα υπόλοιπα στη Βουλή».

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά των τριών προστατευόμενων μαρτύρων για ψευδορκία, συκοφαντική δυσφήμηση και ψευδή καταμήνυση.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος το όνομα του οποίου εμπλέκεται στη υπόθεση προανήγγειλε ότι αύριο στη Βουλή θα αποδειχθεί 100% η σκευωρία που έχει στήσει η κυβέρνησης. Ανεβάζοντας τους τόνους χαρακτήρισε «αρχισυμμορίτη» της υπόθεσης Novartis τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι οι ενέργειες του πρωθυπουργού παραπέμπουν σε άρθρα του ποινικού κώδικα που αφορούν τη σύσταση συμμορίας. Προσέθεσε ότι θα ζητήσει να εμφανιστούν στη Βουλή οι προστατευόμενοι μάρτυρες, τους οποίους αποκάλεσε «κουκουλοφόρους», ώστε να βγουν οι κουκούλες, όπως είπε.

Ο ίδιος προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε μηνύσεις κατά των τριών μαρτύρων αλλά και σε αγωγές ακόμα και εναντίον προσώπων της πολιτικής ζωής του τόπου.

Μαραθώνια συνεδρίαση άνω των 12 ωρών με σύγκρουση πολιτικών αρχηγών

Αν ακολουθηθεί ο προβλεπόμενη διαδικασία η συνεδρίαση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής αναμένεται να ξεκινήσει στις 09:00 το πρωί και να ολοκληρωθεί στις 22:00 ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει η ψηφοφορία.
Όλα τα αναφερόμενα στη δικογραφία πρόσωπα αναμένεται να πάρουν τον λόγο ενώπιον της Ολομέλειας, εκτός του Ευρωπαίου επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος την ίδια ημέρα θα είναι σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, και θα στείλει υπόμνημα.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει με τους οκτώ εισηγητές, ένας από κάθε κόμμα. Θα συνεχιστεί με 16 ομιλητές, κατ’ αναλογία της δύναμης των κομμάτων, στους οποίους θα είναι και ένας βουλευτής από τους ανεξάρτητους. Θα μιλήσουν, επίσης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, οι αναφερόμενοι στη δικογραφία και οι πολιτικοί αρχηγοί. Τον λόγο θα λάβουν ακόμη τέσσερις υπουργοί, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Τα αναφερόμενα στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα θα έχουν 20 λεπτά στη διάθεσή τους για να αναπτύξουν την επιχειρηματολογία τους.

Στην ψηφοφορία θα λάβουν μέρος οι πέντε εκ των δέκα πολιτικών προσώπων. που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, διότι είναι εν ενεργεία βουλευτές. Δεν θα έχουν δικαίωμα, όμως, να ψηφίσουν σε σχέση με τον εαυτό τους, αλλά έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν για τα άλλα αναφερόμενα πρόσωπα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: