Δεχόμαστε μόνο γεωγραφικό προσδιορισμό, λέει ο Ζάεφ: Παραμένουν ανοιχτά τέσσερα θέματα




Η αξιοπρέπεια και η ταυτότητα είναι αναπόσπαστα στοιχεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα”, υποστήριξε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του Νίκου Κοτζιά και του Νίκολα Ντιμιτρόφ με τον διεθνή μεσολαβητή για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς, μεταδίδει το σκοπιανό πρακτορείο ΜΙΑ..

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογραφων, κατά την παρουσία του σε εορτασμούς στην πόλη Νεγκοτίνο, ο κύριος Ζαεφ εμφανίσθηκε αρχικά επιφυλακτικός να μπει σε λεπτομέρειες, για “να μη φανεί ότι διαπραγματευόμαστε μέσα από τα μίντια”, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ωστόσο ο ίδιος αποκάλυψε ότι “οι συνομιλίες άρχισαν επί επτά ζητημάτων και συνεχίζονται επί τεσσάρων, πράγμα που σημαίνει ότι ήδη τρία έχουν ρυθμισθεί”, αποφεύγοντας ωστόσο να πει περισσότερες λεπτομέρειες για το ποια είναι αυτά τα θέματα.

Ο κύριος Ζάεφ εμφανίστηκε αισιόδοξος και είπε οτι η κυβέρνηση του κάνει το καλύτερο που μπορεί για να διαμορφώσει εσωτερική συναίνεση εντός της χώρας με σκοπό την τελική λύση.

“Είμαστε όλοι αισιόδοξοι για την επίτευξη λύσης. Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε μια λύση για το συμφέρον των πολιτών των δύο χωρών. Αν θέλουμε πραγματικά να βρούμε λύση, είναι εφικτό. Η διαδικασία έχει ενώπιον της ένα χρονοδιάγραμμα. Ελπίζω ότι στα επόμενα βήματα θα εναρμονιστούν οι θέσεις μας για τα ανοιχτά θέματα, τα οποία θα πρέπει κυριολεκτικά να λειτουργήσουν ως γέφυρα ενότητας και με στόχο μια λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας με το συνταγματικό μας όνομα”

Σε ό,τι αφορά τον γεωγραφικό προσδιορισμό, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ διαβεβαίωσε ότι είναι μια επιλογή, που μπορεί να αποδεχθεί η χώρα του.

“Ένας γεωγραφικός προσδιορισμός είναι αποδεκτή λύση. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ήδη απορρίψει κάθε άλλη πρόταση που είχε κατατεθεί συμπεριλαμβανομένου του χρονικού προσδιορισμού”.

“Όπως είναι κατανοητό” συνέχισε “οι βασικές θέσεις όπως το όνομα, το σύνταγμα -αν θα αλλάξει η όχι- η γλώσσα και άλλα θέματα που έχουν ήδη αναφερθεί, είναι η ουσία της διαπραγμάτευσης”.

“Το προσχέδιο του διεθνούς συμφώνου είναι ένα από τα εργαλεία, και εξετάζονται ενδελεχώς πιθανές λύσεις για το πώς θα μπορέσουν να γίνουν αποδεκτές από τους πολίτες των δύο χωρών”.

Μία από αυτές είναι και το προσχέδιο του διεθνούς συμφώνου, που θα υπογράψουν οι δύο πλευρές και που κατ΄ευχήν θα επικυρωθεί εντέλει από τα δύο κοινοβούλια. “Μην ξεχνάμε όμως” κατέληξε με νόημα ο Zoran Zaev “πως ό,τι είναι υπό διαπραγμάτευση – είτε σε διμερές, είτε σε υπουργικό, είτε σε πρωθυπουργικό επίπεδο – επιστρέφει στον κ. Nimetz, καθώς η διαδικασία διεξάγεται από τα Ηνωμένα Έθνη, αναφέρει το ΜΙΑ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: