Αρχισαν τα όργανα για τη Novartis: Σκάνδαλο μεγατόνων λέει η Κυβέρνηση, μήνυση Σαμαρά κατά Τσίπρα




Πιένες γνωρίζει το γραφείο 131 της Βουλής όπου συνωστίζονται μετά τις τρεις το μεσημέρι βουλευτές που επιθυμούν να διαβάσουν την δικογραφία για την Novartis που διαβίβασε στο Κοινοβούλιο η Δικαιοσύνη μετά την εμπλοκή ονομάτων πρώην Πρωθυπουργών και υπουργών.

Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες αλλά συγκλίνουν στην άποψη ότι όλες οι κατηγορίες βασίζονται στις καταθέσεις τριών προστατευόμενων ανώνυμων μαρτύρων. Κεντρικό πρόσωπο φέρεται ο πρώην αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής που έκανε τις πληρωμές και μοίραζε τις μίζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μάρτυρες ισχυρίζονται, στην δικογραφία, ότι ο αντιπρόεδρος της Novartis κ. Φρουζής έχει δωροδοκήσει τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους με μεγάλα ποσά.

Μήνυση Σαμαρά κατα Τσίπρα – Παπαγγελόπουλου 

Με μια πολύ σκληρή δήλωση και την ανακοίνωση ότι αύριο το πρωί θα καταθέσει μήνυση εναντίον του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του κ. Δ, Παπαγγελόπουλου, αντέδρασε ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μετά την προσπάθεια εμπλοκής του ονόματός του, στο “σκάνδαλο”, Novartis.

Συγκεκριμένα, ο πρώην Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Η σκευωρία και οι σκευωροί αποκαλύφθηκαν με το πρώτο άνοιγμα του φακέλου. Πρόκειται για την πιο αδίστακτη και γελοία σκευωρία που έχει γίνει ποτέ. Καταθέτω αύριο στον Άρειο Πάγο μήνυση κατά του ετοιμόρροπου Τσίπρα και του πρώην αρχηγού της ΕΥΠ επί ΝΔ που σήμερα είναι υπουργός δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, Παπαγγελόπουλου και των συνεργών τους εντός κι εκτός του δικαστικού σώματος. Καταλαβαίνω ότι τους ενοχλεί η παρουσία μου. Τώρα θα καταλάβουν κι εκείνοι ότι θα τους πάω μέχρι τέλους».

 

Σκάνδαλο μεγατόνων, λέει η Κυβέρνηση

Το θέμα κυριάρχησε στις ερωτήσεις που δέχθηκε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος στο περιθώριο του συνεδρίου, και, όπως κατά λέξη δήλωσε, «πρόκειται για σκάνδαλο μεγατόνων που συγκλονίζει την ελληνική πολιτική ζωή» και διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση -με την απαραίτητη σοβαρότητα και τον απόλυτο σεβασμό στο Νόμο και τον Κανονισμό της Βουλής- θα πράξει τα δέοντα, ώστε όλες οι έρευνες να πάρουν το δρόμο τους και να καταλήξουν με τον πιο καθαρό και νόμιμο τρόπο, εκεί που πρέπει να καταλήξουν».

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι περισσότερα σχόλια θα μπορεί να κάνει κανείς όταν θα είναι γνωστή η δικογραφία και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι Κοινοβούλιο και πολιτικές δυνάμεις θα δείξουν τη δέουσα προσοχή σε μια υπόθεση που, «από ό,τι φαίνεται, είναι εξαιρετικά σοβαρή και υπερβαίνει τα σύνορα της δικής μας χώρας».

Ερωτηθείς για τις υποτιθέμενες, όπως είπε, παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι η κατηγορία αυτή δεν αγγίζει την κυβέρνηση, αντιθέτως, προσβάλλει ευθέως τη Δικαιοσύνη και τους εισαγγελικούς λειτουργούς, που διενήργησαν την εξαιρετικά αυτή σημαντική έρευνα.

Παραλλήλως, ο κ. Τζανακόπουλος συνέστησε κυρίως στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι περισσότερο προσεκτικοί και ψύχραιμοι. Το εν λόγω θέμα θα απασχολεί, εκτίμησε, για πολλούς μήνες ακόμη. Ως εκ τούτου, τους ζήτησε να κρατήσουν τη νηφαλιότητα και την ψυχραιμία τους γιατί «έχουμε πολύ δρόμο».

Στο ερώτημα γιατί επισκέφθηκε τον Άρειο Πάγο, ο Δ. Τζανακόπουλος εξήγησε ότι με αφορμή δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου όσο και των προηγούμενων ημερών, συναντήθηκε με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για μια διαδικαστική ενημέρωση σε ένα θέμα εξαιρετικά ευαίσθητο και μεγάλης πολιτικής σημασίας, όπως ανέφερε.

Φάρσα λέει ο Βενιζέλος 

Σύμφωνα με σχόλιο του Ευάγγελου Βενιζέλου που είναι από τους πρώτους που ενημερώθηκε για το περιεχόμενο, δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο για τίποτα και ότι πρόκειται για μια γελοιοποίηση των θεσμών.

«Κατά την εκτίμηση μου από την ανάγνωση των καταθέσεων πρόκειται για μία εξευτελιστική κατάσταση για την δικαιοσύνη και την Βουλή. Ανθρωποι χωρίς καμία τεκμηρίωση, αναφέροντας πρόδηλα στοιχεία, ότι δηλαδή έγινε μία συνάντηση του πρωθυπουργού με το κ. Φρουζή ή ότι ο πρωθυπουργός συσκέφτηκε με διάφορους εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών, με διάφορα θέματα, ότι έπαιρνε λεφτά, τέτοιου είδους λεφτά, όλα μαύρα, όλα σε φυσική μορφή, ή μέσω εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες. Κανείς από τους μάρτυρες δεν λέει ότι εγώ έδωσα ή ότι εγώ πήγα, λένε ότι είναι σε θέση να ξέρουν και όλα τα λεφτά τα πήγαινε ο κ. Φρουζής. Πρόκειται για μία προσβολή της λογικής μία προσβολή της αλήθειας για μία παράσταση που μας γυρίζει πίσω στο 1989, και συνιστά μία βάναυση υποβάθμιση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας»

ΝΔ: Όλα στο φώς

Η εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαρία Σπυράκη μιλώντας στο ΣΚΑΙ ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία θα πράξει ό,τι περνάει από το χέρι της, προκειμένου η υπόθεση να διερευνηθεί το ταχύτερο δυνατό.

“Εμείς είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να δουν όλα το φως. Εμείς δεν παίζουμε με την ηθική εικόνα της Νέας Δημοκρατίας και δεν θα παίξει κανένας. Είμαστε όμως έτοιμοι να αποκαλύψουμε και την απολύτως καθεστωτική συμπεριφορά της Κυβέρνησης. Την ευθεία επιχείρηση ανάμειξης της εκτελεστικής εξουσίας στα εσωτερικά της Δικαιοσύνης.

Εξυπακούεται ότι η Νέα Δημοκρατία θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου η υπόθεση να διερευνηθεί το ταχύτερον δυνατόν. Και προκαλούμε και την Κυβέρνηση να πράξει το ίδιο, διότι διαφορετικά θα επιβεβαιωθεί πλήρως η πεποίθηση μας ότι βάζουν λάσπη στον ανεμιστήρα και ότι δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα πάρα μόνο το φόβο τους και την αγωνία τους να αλλάξουν την ατζέντα τους”, επεσήμανε.

Ποια πρόσωπα εμπλέκονται

Τα πολιτικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και ανακοινώθηκαν στην Ολομέλεια αφορούν τους:

-Αντώνη Σαμαρά, πρωθυπουργός από την 20-6-2012 έως την 26-1-2015,

-Παναγιώτη Πικραμμένο, πρωθυπουργός από την 16-5-2012 έως την 20-6-2012,

-Δημήτρη Αβραμόπουλο, υπουργό Υγείας από το έτος 2006 έως το έτος 2009,

-Ανδρέα Λοβέρδο, υπουργό Υγείας από την 7-9-2010 έως την 17-5-2012,

-Ανδρέα Λυκουρέντζο, υπουργό Υγείας από την 21-6-2012 έως την 25-6-2013,

-Μάριο Σαλμά, αναπληρωτή υπουργό Υγείας από την 22-6-2012 έως την 23-6-2013,

-‘Αδωνι Γεωργιάδη, υπουργό Υγείας από την 25-6-2013 έως την 9-6-2014,

-Ιωάννη Στουρνάρα, υπουργό Οικονομικών από την 5-7-2012 έως την 10-6-2014,

-Ευάγγελο Βενιζέλο, υπουργό Οικονομικών από την 17-6-2011 έως την 21-3-2012 και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης από την 25-6-2013 έως την 25-1-2015

-Γιώργιο Κουτρουμάνη, υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από τον Ιούνιο του 2011 έως το Μάιο του 2012,

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και οι καταγγελίες των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ και νυν βουλευτών της ΔΗΣΥ Ανδρέα Λοβέρδου Εύης Χριστοφιλοπούλου και Βασίλη Κεγκέρογλου, για μη τιμολόγηση των φαρμάκων στις αρχές του 2015.

Την έρευνα διεξήγαγε η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και αφορά την περίοδο 2006 μέχρι αρχές 2015.

Μίζες 50 εκατομμύρια Ευρώ

Περίπου 50 εκατ. ευρώ παράνομων αμοιβών φαίνεται να περιλαμβάνει η δικογραφία που εστάλη στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές. Όπως αναφέρουν η δικογραφία για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που διαβιβάστηκε στη Βουλή περιλαμβάνει 20 καταθέσεις μεταξύ των οποίων και τριών προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίες συνολικά αναφέρονται σε ποσά δωροδοκίας που διακινήθηκαν το διάστημα από το 2006 έως τις αρχές του 2015, τα οποία φτάνουν τα 50 εκατ. ευρώ.

Από αυτά σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας περίπου 40 εκατ. ευρώ φαίνεται να διακινήθηκαν πριν το 2010 σε τρία πολιτικά πρόσωπα μόνο για υπόθεση εμβολίων. Πληροφορίες από την εισαγγελία αναφέρουν ότι συνολικά στην υπόθεση “δωροδοκία” εμπλέκονται 30 πρόσωπα, κρατικοί αξιωματούχοι όπως πρώην γενικοί γραμματείς, πρώην σύμβουλοι, και συνεργάτες υπουργών, πρώην διοικητές δημοσίων οργανισμών και πρώην μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων.

Η έρευνα των εισαγγελέων συνεχίζεται σε ότι αφορά την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα στην οποία εμπλέκονται πολύ περισσότερα πρόσωπα όπως γιατροί, μεσάζοντες, παρένθετα πρόσωπα κ.α.

Κατά τις εκτιμήσεις της έρευνας η συνολική ζημιά του δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές φαρμακευτικών εταιρειών από το 2000 και μετά, υπολογίζεται σε 23 δισ. ευρώ, ενώ η ζημιά που προσδιορίζεται εξειδικευμένα για τη Novartis φτάνει τα 3 δισ. ευρώ.

Πήγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΑΛΛΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΔΩ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: