“Ερημη περιοχή” σήμερα τα Ίμια: Κανένα πλοίο από τις δύο χώρες κοντά στις βραχονησίδες




Όπως όλα δείχνουν η τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογο του Μπιναλί Γιλντιρίμ σε συνδυασμό με τις παραινέσεις του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών είχαν ως αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή των Ιμίων. Σήμερα Τετάρτη η εικόνα στην περιοχή  είναι τελείως διαφορετική από εκείνη της Τρίτης.

Η απεικόνιση της περιοχής απο την ιστοσελίδα της Marine Traffic δείχνει ότι κανένα πλοίο ελληνικό η τούρκικο δεν βρίσκεται γύρω απο τα Ίμια .

Στιγμιότυπο χάρτη που δείχνει σε πραγματικό χρόνο την μηδενική παρουσία σκαφών από την Τουρκία και την Ελλάδα κοντά στις νησίδες Ίμια – Πηγή: Marine Traffic
Στιγμιότυπο χάρτη που δείχνει σε πραγματικό χρόνο την μηδενική παρουσία σκαφών από την Τουρκία και την Ελλάδα κοντά στις νησίδες Ίμια – Πηγή: Marine Traffic

Η συυμφωνία των δύο πλευρών όπως φαίνεται και από τα αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει μια αποκλιμάκωση της έντασης με αποχώρηση όλων των σκαφών από την περιοχή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας μας ,από  πηγές της τουρκικής πρωθυπουργίας, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μπιναλί Γιλντιρίμ χθες το βράδυ, συμφωνήθηκε να συναντηθούν στρατιωτικοί σε ανώτατο επίπεδο και των δύο χωρών.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι παρά τη διαφορά απόψεων, η επικοινωνία διεξήχθη σε πολύ θετικό κλίμα και επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να δοθεί βάρος στη λύση μέσω διαλόγου. Σημειώνουμε ότι: Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε το βράδυ της Τρίτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου τύπου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας “επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο”. Υπογράμμισε, επίσης, “την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης”.

Στη διάρκεια της συνομιλίας συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της Τουρκίας και ο κ. Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε πως το χθεσινό περιστατικό στο Αιγαίο δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και για την κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: