Αντίδραση Μέρκελ, για την απόφαση, λαϊκό συσσίτιο να μην δίδεται σε αλλοδαπούς




Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ κατήγγειλε την απόφαση ενός λαϊκού συσσιτίου στη βιομηχανική λεκάνη του Ρουρ να προσφέρει στο εξής φαγητό μόνο σε Γερμανούς, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη χώρα και οδήγησε κάποιους να βανδαλίσουν τον χώρο γράφοντας τη λέξη “Ναζί”.

“Δεν θα έπρεπε να γίνονται τέτοιες διακρίσεις, δεν είναι καλό” τόνισε η καγκελάριος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό RTL, προσθέτοντας ότι ελπίζει να βρεθεί κάποια λύση. Η απόφαση των υπεύθυνων του λαϊκού συσσιτίου του Έσεν δείχνει ωστόσο “την πίεση που υπάρχει” και το πόσο πολλοί είναι οι άνθρωποι που εξαρτώνται από τέτοιες φιλανθρωπικές οργανώσεις για να τραφούν σωστά, πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα άγνωστοι έγραψαν τη λέξη “Ναζί” πάνω σε οχήματα και στο κτίριο όπου στεγάζεται το συσσίτιο, το οποίο λειτουργεί χάρη σε εθελοντές.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ο υπεύθυνος της οργάνωσης που λειτουργεί την κουζίνα αυτή, ο Γεργκ Σάρτορ, δήλωσε ότι δεν θέλει να σβήσει ακόμη αυτές τις επιγραφές “ώστε να τις δει όλος ο κόσμος”.

Η απόφαση των υπευθύνων να σταματήσουν να σερβίρουν αλλοδαπούς ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν στον ιστότοπό τους, η άφιξη μεγάλου αριθμού προσφύγων τα τελευταία χρόνια έφερε σε μειονεκτική θέση τους ντόπιους άπορους. Πλέον, τα δύο τρίτα των ανθρώπων που εξυπηρετούνται από το συσσίτιο αυτό είναι αλλοδαποί.

Ο Σάρτορ επικαλέστηκε επίσης την “ασεβή” συμπεριφορά των νεαρών μεταναστών κυρίως απέναντι στις γυναίκες, ότι δεν τηρούσαν τη σειρά τους και ότι σπρώχνονταν μεταξύ τους, χωρίς κανένα σεβασμό για τους ηλικιωμένους ή για τις γυναίκες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους.

“Δεν θα υποκύψω, ούτε απέναντι στους πολιτικούς της αριστεράς, ούτε απέναντι σε εκείνους της δεξιάς”, πρόσθεσε.

Η πρωτοβουλία του πάντως καταγγέλθηκε από τις περίπου 930 λαϊκές κουζίνες που λειτουργούν στη Γερμανία και οι οποίες αρνήθηκαν να εφαρμόσουν έναν τέτοιο κανόνα με το σκεπτικό ότι δεν θα κάνουν κλήρωση μεταξύ των ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

“Το κριτήριο είναι η φτώχεια, όχι η υπηκοότητα” είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Άντιε Τρελς, μια εκπρόσωπος ενός συσσιτίου του Βερολίνου.

Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εξέφρασε τη στήριξή της στον Σάρτορ. Το κόμμα κατήγγειλε επίσης το γεγονός ότι “μόλις κάποιος επικρίνει μια κατάσταση και λάβει μέτρα, αμέσως χαρακτηρίζεται ναζιστής”.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

26/02/2018 21:28
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Βερολίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: