Ανησυχεί τον Ερντογάν η ενίσχυση των Κούρδων στο Αφρίν: Αναζητά στήριξη από τη Ρωσία και το Ιράν




Έντονη ανησυχία  έχει προκαλέσει στην Αγκυρα η συμφωνία του προέδρου της Συρίας Άσαντ με του Κούρδους του YPG, καθώς -σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση- οι συριακές δυνάμεις σπεύδουν στο Αφρίν, προς ενίσχυσή τους.

Εδώ και αρκετές ώρες, από τη στιγμή που η κρατική τηλεόραση στη Δαμασκό, μετέδωσε ότι σε λίγες ώρες οι κυβερνητικές δυνάμεις θα εισέλθουν στην Αφρίν, υπάρχει έντονο διπλωματικό παρασκήνιο  ενω ταυτόχρονα πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις  της Τουρκίας προς το καθεστώς της Συρίας.

Ο  Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογαν έχει ξεκινήσει ένα κύκλο τηλεφωνικών συνομιλιών με τους “συμμάχους” του αναζητώντας στήριξη. Ήδη είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και του Ιράν Ρουχάνι, όπου συζήτησαν το θέμα της Συρίας.

Στο θέμα της άφιξης των συριακών δυνάμεων στην Αφρίν επανήλθε, μετά τον υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου,  με ακόμη πιο σκληρές δηλώσεις ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, της Τουρκίας, Μπόζνταγκ, ο οποίος είπε  ότι, “ότι η είσοδος συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην Αφρίν, θα είναι καταστροφή για την περιοχή”, και “θα έχει σοβαρές επιπτώσεις”. Ο Τούρκος αξιωματούχος ανεβάζοντας τον πήχη προειδοποίησε ότι μια τέτοια ενέργεια θα, ”δώσει το πράσινο φως για διχοτόμηση της Συρίας”.

Ο Αναπληρωτής Τούρκος Πρωθυπουργός, και ενώ είχαν προηγηθεί οι συνομιλίες Ερντογάν, με Πούτιν και Ρουχάνι, ανακοίνωσε ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών, των τριών χωρών, θα συναντηθούν με θέμα τη Συρία, στις 15 Μαρτίου.

Ξεκαθάρισε επίσης, ότι η επιχείρηση της Τουρκίας στην Αφρίν, θα συνεχιστεί κανονικά. Και ότι πληροφορίες που αναφέρουν ότι οι συριακές δυνάμεις έχουν ήδη αρχίσει να εισέρχονται στην Αφρίν, δεν είναι αληθινές.

Μέχρι στιγμής, ο μόνος παράγοντας ο οποίος δεν έχει εκφράσει γνώμη, στις εξελίξεις που έχει προκαλέσει η συμφωνία των Κούρδων με το καθεστώς Άσαντ, είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, στενοί σύμμαχοι των Κούρδων, αλλά αντίπαλοι του Άσαντ.

Ο κ. Μπόζνταγκ, αναφέρθηκε στις ΗΠΑ, με αφορμή την εκφρασμένη πρόθεση της Άγκυρας να επεκτείνει την επιχείρηση στη Συρία στην περιφέρεια της Μανμπίζ, σημειώνοντας, ότι, ”ελπίζει η επιχείρηση στην Μανμπίζ, δεν θα χρειαστεί, και τα θέματα με τις ΗΠΑ, θα επιλυθούν με διάλογο”.

MIGNATIOU.COM, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: