Άγνωστο πότε θα επιστρέψει η Αποστολή του ΔΝΤ στην Αθήνα: “Συζητούν” για το χρέος




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: MIGNATIOU.COM

Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα πότε θα επιστρέψει η Αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα, αλλά γίνονται οι αναγκαίες διεργασίες με την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους δανειστές για να αποφασιστεί η ημερομηνία.

Τα παραπάνω ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, τονίζοντας παράλληλα ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Στις διαπραγματεύσεις αυτές, συμμετέχει εκ μέρους του ΔΝΤ ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Πολ Τόμσεν.

Ο κ. Ράις ρωτήθηκε συγκεκριμένα πότε θα επιστρέψει η Αποστολή του Ταμείου και απάντησε πως δεν έχει ακριβή ημερομηνία.

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας μας, για τις αναφορές που υποστηρίζουν πως το ΔΝΤ επιδιώκει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα προκειμένου να συνεχίσει να έχει μια βαριά θεσμική παρουσία στην ευρωζώνη, ο εκπρόσωπος δεν συμφώνησε με αυτή την ερμηνεία των ελληνικών ΜΜΕ. Είπε:

«Υπηρετούμε μετά από αίτημα του κράτους μέλους. Αν μπορούμε να είμαστε βοηθητικοί τότε το κάνουμε. Βοηθούμε τα μέλη μας με πολλούς τρόπους», τόνισε και πρόσθεσε:

«Έχουμε πολλούς τρόπους για να το κάνουμε. Κάποιες φορές βοηθάμε με την ανάλυση μας , κάποιες με χρηματοδότηση και κάποιες άλλες με τη τεχνική μας βοήθεια».

Ανέφερε ότι σε πολλές χώρες στην ευρωζώνη το ΔΝΤ έδωσε στο παρελθόν οικονομική στήριξη. Αν και τώρα δεν μετέχει πλέον χρηματοδοτικά, εξακολουθεί να βοηθά μέσω της εποπτείας.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι συζητήσεις των ελληνικών αρχών με τους Ευρωπαίους αφορούν τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος.

«Επικεντρωνόμαστε», είπε, «στο πως θα ενεργοποιήσουμε το επί της αρχής πρόγραμμα που έχουμε εγκρίνει. Αυτό προϋποθέτει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και πρόοδο στο θέμα του χρέους. Αυτά θα είναι τα δύο βασικά θέματα στο καλάθι των συζητήσεων».

Ο κ. Ράις ρωτήθηκε εάν στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα μέσα στο Φεβρουάριο -κάτι που ανέφερε η τελευταία αξιολόγηση του ΔΝΤ για τη χώρα μας τον Ιούλιο του 2017 – ο εκπρόσωπος ήταν επιφυλακτικός.

«Δεν είχαμε ποτέ πει μια συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Το Δ.Σ. του Ταμείου θα συζητήσει για την Ελλάδα όταν υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος. Αυτό δεν έχει αλλάξει. Η συμμετοχή του ΔΝΤ θα εξαρτηθεί από τα δύο στοιχεία. Από την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και την πρόοδο στο θέμα του χρέους».

Ο κ. Ράις είπε στην τελευταία συνάντηση της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με τον Αλέξη Τσίπρα από το Νταβός η επικεφαλής του Ταμείου μίλησε θετικά για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κρατάνε ήδη από το 2015 πλέον έχουν άλλη δυναμική.

«Θεωρώ», ανέφερε, «ως η δήλωση του Eurogroup του Ιανουαρίου επιτάχυνε τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους ώστε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να σταθεί η Ελλάδα στα ποδιά της».

Όταν ρωτήθηκε για το τι θα συμβεί εάν υπάρξει αδιέξοδο στο ζήτημα αυτό, ο κ. Ράις είπε: «Δεν θα κάνω υποθέσεις για ένα αδιέξοδο στις συζητήσεις για το χρέος. Θεωρούμε ότι το τελευταίο Eurogroup επιτάχυνε τις διεργασίες. Πιστεύουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Αυτή είναι η οπτική μας. Η προσοχή μας είναι στο ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα που έχουμε εγκρίνει», είπε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: