Σκληρή γλώσσα Παυλόπουλου προς την Αγκυρα: “Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν αναθεωρείται και δεν έχει γκρίζες ζώνες”




Αυστηρό μήνυμα προς την Αγκυρα ότι «η πρακτική των προκλήσεων και πολύ περισσότερο, των εισβολών, σε Ελληνικό και κάθε Ευρωπαϊκό έδαφος, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί» έστειλε ο Πρόεεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον Ιρλανδό ομόλογότ ου Μάικλ Ντ. Χίγκινς ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη.

«Οι σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την γείτονα Τουρκία, όπως επίσης και η ευρωπαϊκή της προοπτική -την οποία εμείς, οι Έλληνες, στηρίζουμε- εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Ιδιαιτέρως δε από τον πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης και του Δικαίου της Θαλάσσης, το οποίο δεσμεύει την Τουρκία με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, εφαρμοζόμενων εν συνόλω και όχι επιλεκτικώς» είπε ο κ. Παυλόπουλος.

«Επιπλέον, η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία κατοχυρώνει τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται και είναι απολύτως σαφής, δίχως ν’ αφήνει ίχνος «γκρίζων ζωνών». Υπό τα δεδομένα αυτά η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει και να σεβασθεί το ότι η περίοδος και η πρακτική των προκλήσεων και πολύ περισσότερο, των εισβολών, σε Ελληνικό και κάθε Ευρωπαϊκό έδαφος, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί» τόνισε.

Για το Κυπριακό, ο κύριος Παυλόπουλος τόνισε: «Επιδιώκουμε, το ταχύτερο δυνατό, την δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού -το οποίο είναι Ευρωπαϊκό και Διεθνές Ζήτημα- υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι η λύση αυτή θα σέβεται, στο ακέραιο, μεταξύ άλλων την έννοια της κυριαρχίας κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η οποία δεν συμβιβάζεται κατ’ ουδένα τρόπο, με στρατεύματα εισβολής και κατοχής και εγγύηση τρίτων».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολίασε και την κινητικότητα γύρω από το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, υπογραμμίζοντας:

«Στηρίζουμε την πορεία ένταξης της φίλης Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τούτο όμως, για λόγους σεβασμού της Ιστορίας, του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου προϋποθέτει προηγούμενη λύση ως προς το όνομά της, η οποία θα εξαλείφει κάθε ίχνος αλυτρωτισμού.

»Κατόπιν τούτου ένας τρόπος υπάρχει για να προχωρήσει η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Πρώτον, αναθεώρηση προς αυτή την κατεύθυνση του συντάγματός της. Δεύτερον, όποιο όνομα κι αν επιλεγεί να μην έχει ίχνος αλυτρωτισμού. Είτε σε ό,τι αφορά σύνορα είτε σε ό,τι αφορά την εθνότητα είτε σε ό,τι αφορά την γλώσσα.

»Όταν λοιπόν συνομολογήσουν οι γείτονές μας ότι προσαρμόζονται στο Διεθνές δίκαιο, στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο και, βεβαίως, στην Ιστορία, τότε είμαστε εδώ. Διαφορετικά δεν μπορούμε να δεχθούμε μια τέτοια πορεία, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο σε βασικές αρχές τις οποίες έχουμε ήδη αναδείξει εδώ και καιρό.

»Και χαίρομαι γιατί ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ.Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, εδώ και λίγες μέρες, τόνισε κάτι που είναι σαφές για κάθε κράτος που είναι υποψήφιο προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Ότι «πρώτα λύνεις τα προβλήματά σου και μετά μπαίνεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Δεν νοείται η ΕΕ να καταντήσει θέατρο επίλυσης διαφορών και μάλιστα για διαφορές οι οποίες είναι απλώς στην φαντασία κάποιων» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο κύριος Χίγκινς τάχθηκε υπέρ των θέσεων του Έλληνα ομολόγου του για τον τερματισμό των αδιέξοδων πολιτικών λιτότητας και πρόσθεσε ότι έχουν διαπραχθεί λάθη σε βάρος των Ελλήνων, ενώ καταδίκασε τα μοντέλα Οικονομίας που δεν έχουν δοκιμασθεί σε κοινωνικό επίπεδο, τονίζοντας ότι «χρειάζεται να συνδέσουμε την πραγματικότητα στην ΕΕ με το κοινωνικό όραμα».

Στη συνέχεια ο κύριος Χίγκινς μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: