Τσίπρας και Κοτζιάς δεν ζήτησαν αντικατάσταση του Δημήτριου αναφέρει ανακοίνωση




Η ελληνική κυβέρνηση, με σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, διέψευσε δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας “Εθνικός Κήρυκας”, που ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ζήτησαν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να αντικαταστήσει τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς δεν έπραξαν όσα αναφέρει το δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας, ούτε εστάλη μήνυμα στον κ. Βαρθολομαίο μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη, που επισκέφθηκε το Φανάρι με αφορμή την εορτή των Θεοφανείων.

Πάντως, η εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» γράφει στην ιστοσελίδα της ότι εμμένει στην ορθότητα του δημοσιεύματος της (εκτός φυσικά από το ότι κ. Αμανατίδης είναι Υφυπουργός Εξωτερικών, κι όχι αναπληρωτής Υπουργός).

Το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη έστειλε στον εκδότη του «Εθνικού Κήρυκα», κ. Αντώνη Διαματάρη το ακόλουθο μήνυμα:

«Αξιότιμε κύριε Διαματάρη,

Λαμβάνοντας αφορμή από τα διαλαμβανόμενα στο σημερινό άρθρο του συντάκτη σας, κ. Θ. Καλμούκου, υπό τον τίτλο,

“Δρομολογείται  η αντικατάσταση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου” και ειδικότερα από τα  σημεία που αναφέρεται ότι <τόσο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, κ. Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς ζήτησαν από τον Πατριάρχη να παρέμβει για την κατάσταση που  έχει δημιουργηθεί στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και να αντικαταστήσει τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο>, καθώς, επίσης, και ότι ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Αμανατίδης, (και όχι Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών όπως λανθασμένα αναγράφεται) <κόμισε και μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με την Αρχιεπισκοπή και τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο>,  γνωστοποιούνται τα ακόλουθα:

Η Κυβέρνηση της Ελλάδος, υπό τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, ουδέποτε ενεπλάκη σε εκκλησιαστικά ζητήματα.

Κατά συνέπεια, τόσο ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, ουδέποτε ζήτησαν από  τον Οικουμενικό Πατριάρχη την αντικατάσταση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Δημητρίου.

Ομοίως, ουδέν μήνυμα αναφορικά με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής εκομίσθη στον Οικουμενικό Πατριάρχη, από την πλευρά της Ελληνικής  Κυβέρνησης, μέσω του Υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Ιωάννη Αμανατίδη κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη.

Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, παρακαλούμε όπως άμεσα πράξετε τα δέοντα για την αποκατάσταση  της αλήθειας, δημοσιεύοντας στο ίδιο σημείο της εφημερίδας σας τις κατηγορηματικές διαψεύσεις των απολύτως ψευδών, παντελώς  ανυπόστατων και φανερά προβοκατόρικων αναφορών που εκτέθησαν παραπάνω».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: