Τουρκικά πολεμικά σε άσκηση. Φωτογραφία τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

Τουρκική Navtex και για τα …Κύθηρα! Η προκλητικότητα του Ερντογάν στο ζενίθ

Γράφει ο Νικος Μελέτης

Με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς η Αγκυρα με κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο δείχνει τις διαθέσεις της έναντι της Ελλάδας, ανεβάζοντας τους τόνους σε όλα τα επίπεδα.

Μετα τις απειλητικές κραυγές για το θεμα της απόφασης για χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό, τις απειλές για τα νησιά του Αιγαίου από τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και την προετοιμασία για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες σε όλο το Αιγαίο ακομη και σε περιοχές που βρίσκονται  ακριβώς στα όρια των χωρικών υδάτων των Κυθήρων, της Καρπάθου και άλλων νησιών του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου.

Με δυο NAVTEX (0020/18 και 0021/18) που εξέδωσαν χθες το βραδυ οι τουρκικές Αρχές αναγγέλλουν την διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών από το γερμανικό σκάφος R/V METEOR σε περιοχές «εκτός ξένων χωρικών υδάτων» μέχρι νεότερα.

Οι περιοχές αυτές καλύπτουν πολύ μεγάλη έκταση στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και φθάνουν μέχρι και τα όρια των χωρικών υδάτων των Κυθήρων!

Το METEOR ειανι το ίδιο σκάφος το οποίο ενώ πραγματοποιούσε πριν τρεις ημέρες έρευνες βάσει ελληνικής NAVTEX βόρεια της Λήμνου παρενοχλήθηκε από τουρκικό πολεμικό σκάφος, ενώ οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν NAVTEX με την οποία χαρακτήριζαν άκυρη την Ελληνική Αναγγελία των ερευνών αυτών, δηλώνοντας ότι για την περιοχή αρμόδιες για έκδοση NAVTEX είναι οι τουρκικές Αρχές.

Σύμφωνα πάντως με ελληνική Αναγγελία το Γερμανικό σκάφος πραγματοποιεί έρευνες σε περιοχή νότια της Λέσβου ενώ σύμφωνα με το δηλωμένο δρομολόγιο του πλοίου, μετα την ολοκλήρωση αυτής της έρευνας  θα αναχωρήσει με προορισμό την Κατανια της Ιταλίας.

Οι επόμενες κινήσεις οτυ METEOR θα δείξουν εάν πράγματι το γερμανικό σκάφος προκειμένου να ολοκληρώσει το πρόγραμμα των ερευνών του, απευθύνθηκε και στην Τουρκία ζητώντας άδεια για έρευνες σε περιοχή που εμπίπτουν στην ελληνική αρμοδιότητα και συμπίπτουν μάλιστα με μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Εντύπωση προκαλεί και παλι (όπως εχει συμβεί και με το επίσης ερευνητικό σκάφος ODIN FINDER) ότι οι Ελληνικές Αρχές αποφεύγουν να εκδώσουν αντί-NAVTEX που να ακυρώνουν τις τουρκικές και να μην επιτρέπουν έτσι την δημιουργία στρεβλής εικόνας για το ποιος ασκεί κυριαρχικές αρμοδιότητες στο Αιγαίο, ακομη και εξω από τα Κύθηρα.

Οι περιοχές καλύπτουν πολύ μεγάλη έκταση στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και φθάνουν μέχρι και τα όρια των χωρικών υδάτων των Κυθήρων!

Οι περιοχές καλύπτουν πολύ μεγάλη έκταση στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και φθάνουν μέχρι και τα όρια των χωρικών υδάτων των Κυθήρων!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*