Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι πολεμικά τους πλοία απαγόρευσαν στον Καμμένο πρόσβαση στα Ίμια (video)

File Photo: Πολεμικά πλοία στην περιοχή των Ιμίων. Φωτογραφία Γιώργου Παπαποστόλου
Οι Τούρκοι υποστηρίζουν οτι απέκλεισαν ουσιαστικά την πρόσβαση στα Ίμια στην κανονιοφόρο «Νικηφόρος» επί της οποίας επέβαινε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος προκειμένου να καταθέσει στεφάνι σήμερα, επέτειο της θυσίας τριών Ελλήνων αξιωματικών στις εν λόγω βραχονησίδες το 1996. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, παρεμποδίστηκε από το να προσεγγίσει τα Ίμια. Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σόιλου, δήλωσε ότι οι μονάδες ακτοφυλακής «έκαναν ό, τι ήταν απαραίτητο».

Το Τούρκικο Γενικό Επιτελείο, όπως αναφέρει η Hurriyet, δήλωσε ότι το ελληνικό πολεμικό πλοίο «Νικηφόρος» και ένα ελληνικό σκάφος ακτοφυλακής κινήθηκαν προς τα Ίμια, αλλά η προσέγγισή απαγορεύτηκε ουσιαστικά από τρία τουρκικά σκάφη, δύο της ακτοφυλακής και μια κορβέτα.

Άνωθεν πετούσε τουρκικό ελικόπτερο.

Στο επεισόδιο αναφέρεται και το Αθηναϊκό Πρακτορείο που υποστηρίζει οτι η προσπάθεια των Τούρκων να παρεμποδίσουν τον Ελληνα υπουργό δεν ήταν επιτυχής:

“Στην περιοχή βρίσκονταν ένα περιπολικό σκάφος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, μια ακταιωρός της τουρκικής ακτοφυλακής και ίπτατο ένα τουρκικό ελικόπτερο, ενώ από ελληνικής πλευράς υπήρχε και ένα σκάφος του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τουρκικής πλευράς έγινε προσπάθεια να παρεμποδιστεί η εκδήλωση, ωστόσο έγιναν οι κατάλληλοι ελιγμοί από την κανονιοφόρο, η οποία τους εγκλώβισε και η ρίψη του στεφάνου έγινε ακριβώς στο σημείο όπου έπεσε το ελικόπτερο.”
Τουρκικό βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει τρία τουρκικά σκάφη τα οποία έχουν «περικυκλώσει» τα Ίμια απαγορεύοντας την προσέγγιση στα ελληνικά”.

 

Ρίψη στεφάνου ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στον τόπο θυσίας των τριών ηρώων Ελλήνων Αξιωματικών του ΠΝ στο θαλάσσιο χώρο των Ιμίων ΦΩΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Ρίψη στεφάνου ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στον τόπο θυσίας των τριών ηρώων Ελλήνων Αξιωματικών του ΠΝ στο θαλάσσιο χώρο των Ιμίων ΦΩΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Απευθυνόμενος στο πλήρωμα του «Νικηφόρος» ο υπουργός Άμυνας ανέφερε:

«Αποφασίσαμε να είμαστε εδώ, μαζί σας, στο «Νικηφόρος», γιατί όπως και όλα τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και οι Ένοπλες Δυνάμεις, εν καιρώ ειρήνης ασκείστε σε συνθήκες πολέμου. Το αποδείξατε περίτρανα τις προηγούμενες ημέρες, όπου με άριστους ναυτικούς ελιγμούς, ακολουθώντας τους κανόνες του ναυτικού δικαίου και τις παραδόσεις του Πολεμικού μας Ναυτικού, χωρίς να δειλιάσετε ούτε ένα δευτερόλεπτο, αποδείξατε ότι είστε οι άριστοι όχι μόνο στην επίδειξη σημαίας, αλλά και στην προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, με τον κ. αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αποφασίσαμε η ρίψη στεφάνου σήμερα να γίνει από το «Νικηφόρος». Σας ευχαριστούμε για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε, ανταποκρινόμενοι στον όρκο σας. Αποτελείτε παράδειγμα για όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις. Για τους ήρωες που έφυγαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα μας ένα είναι το σύνθημα: Αθάνατοι», κατέληξε.

Τον υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευε ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης.

Πηγή:/www.hurriyetdailynews.com

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal