Η συγγνώμη της Μέι: Αναβλήθηκαν χειρουργεία λόγω έλλειψης προσωπικού και κλινών




Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ζήτησε συγγνώμη σε δεκάδες χιλιάδες ασθενείς, οι ιατρικές επεμβάσεις των οποίων αναβλήθηκαν ώστε να αποδεσμευτούν προσωπικό και κλίνες για την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αξιωματούχοι του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Βρετανίας συνέστησαν τα νοσοκομεία να αναβάλλουν έως τον επόμενο μήνα όλα τα μη επείγοντα ιατρικά ραντεβού και ιατρικές επεμβάσεις.

Η Μέι, σε επίσκεψή της σήμερα σε ένα νοσοκομείο έξω από το Λονδίνο, αναγνώρισε την αγανάκτηση των ασθενών, που είδαν τις επεμβάσεις τους να αναβάλλονται.

«Γνωρίζω ότι είναι δύσκολο, ξέρω ότι είναι εκνευριστικό, καταλαβαίνω ότι είναι απογοητευτικό για τους ανθρώπους και ζητώ συγγνώμη», δήλωσε στο Sky News.

Ένα ξέσπασμα της γρίπης, οι χαμηλές θερμοκρασίες και τα υψηλά επίπεδα αναπνευστικών νόσων έχουν θέσει υπό πίεση τα νοσοκομεία στη Βρετανία, με πολλά να λειτουργούν σε καθεστώς πληρότητας.

Το NHS, που παρέχει δωρεάν ιατρική φροντίδα για όλους και η χρηματοδότησή του αντιστοιχεί στο 1/3 των κυβερνητικών δαπανών στις δημόσιες υπηρεσίες, είναι κατά κανόνα ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα για τους ψηφοφόρους σε περιόδους εκλογών και ένα από εκείνα που συχνά θεωρούνται ως αδύναμο σημείο του Συντηρητικού Κόμματος.

Κόμματα της αντιπολίτευσης τακτικά κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αποτυγχάνει να χρηματοδοτήσει επαρκώς τις υπηρεσίες Υγείας.

Οι σφιχτοί προϋπολογισµοί, η γήρανση του πληθυσµού και οι ολοένα περισσότερο σύνθετες ιατρικές ανάγκες έχουν οδηγήσει πολλά νοσοκομεία να λειτουργούν υπό ασφυκτικές συνθήκες την περίοδο του χειμώνα τα πρόσφατα χρόνια.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα, ο αριθμός των ασθενών που περιμένουν για τουλάχιστον μία ώρα μέσα σε ασθενοφόρα σχεδόν διπλασιάστηκε σε περισσότερα από 4.700 περιστατικά κατά την εβδομάδα των Χριστουγέννων, σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα.

Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας συνιστούν ότι τα μέλη των ασθενοφόρων θα πρέπει να παραδίδουν τους ασθενείς στο προσωπικό του νοσοκομείου εντός των 15 λεπτών έπειτα την άφιξή τους στο νοσοκομείο.

Ο μέσος όρος πληρότητας κλινών για την εβδομάδα των Χριστουγέννων ήταν 91,7%. Οι γιατροί τονίζουν ότι οτιδήποτε παράπανω από 85% είναι μη ασφαλές.

Ένας γιατρός με έδρα το Λονδίνο με ανάρτησή του στο twitter ανέφερε ότι οι συνθήκες είναι τόσο άσχημες που ασκεί «ιατρική σε πεδίο μάχης», ενώ ένας άλλος ζήτησε συγγνώμη για τις «τριτοκοσμικές καταστάσεις» που προκαλούνται από το συνωστισμό.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

04/01/2018 22:46
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Λονδίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: