Το πρώτο μισό του 2018 αναμένει λύση στο Σκοπιανό η βουλγαρική προεδρία της ΕΕ




Η βουλγαρική προεδρία της ΕΕ  αναμένει την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων μέσα στο πρώτο μισό του 2018 και κατά προτίμηση πριν από τις προτάσεις της Κομισιόν για τη διεύρυνση τον Απρίλιο, ώστε στη σύνοδο κορυφής της 17ης Μαϊου να δοθεί μια νέα δυναμική, η Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, υπουργός Εξωτερικών και Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ, την Agence Europe και τη Realnews.

Όπως σημειώνει η Υπουργός Εξωτερικών “έχουν περάσει 18 χρόνια από τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης”, ενώ όπως σχολιάζει “έχουμε συνόδους με την Ουκρανία και τη Γεωργία ανά δύο χρόνια” και ζητά από τα Σκόπια “να κάνουν τα βήματα που απαιτούνται, να λύσουν το πρόβλημα με την Ελλάδα, όπως έλυσαν τα προβλήματά τους με τη Βουλγαρία” και “να φέρουν μεταρρυθμίσεις, αν θέλουν να ενταχθούν – κάποια στιγμή μετά το 2025 στην ΕΕ”.

Η Εκατερίνα Ζαχαρίεβα λέει ότι “τα προβλήματα δεν πρέπει να κρύβονται κάτω από το χαλί” και υπενθυμίζει ότι “το θέμα του ονόματος, η Ελλάδα και η Βουλγαρία δεν ήταν ο μόνος λόγος που τα Σκόπια δεν πήραν ως τώρα ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων”. Σημειώνει δε ότι “το Μαυροβούνιο θα ενταχθεί εκτός απροόπτου στην ΕΕ το 2025 και ο στόχος αυτός είναι εφικτός και για τη Σερβία”. Όχι όμως και για τα Σκόπια ή την Αλβανία, “εκτός και αν επιδείξουν καθοριστική πολιτική βούληση και ταχύτητα”.

Σε σχέση με το θέμα της ονομασίας απαντά: “βλέπω μια ανανεωμένη δυναμική, οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ συναντώνται. Το θέμα της ονομασίας, πρέπει να το δούμε συζητώντας για τα Δυτικά Βαλκάνια και τη διαδικασία της διεύρυνσης και να κατανοήσουμε γιατί η διεύρυνση δεν είναι και τόσο δημοφιλής στην ΕΕ”.

“Δεν είναι δημοφιλής”, σημειώνει, “πρώτον γιατί η Ευρώπη έχει πολλά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, αρχής γενομένης από την οικονομία και το μεταναστευτικό, την τρομοκρατία και διάφορα άλλα”. Όμως η διεύρυνση δεν είναι δημοφιλής για του Ευρωπαίους “ακριβώς γιατί αυτές οι χώρες δεν υλοποίησαν τις δεσμεύσεις τους”.

“Η συμφωνημένη ονομασία είναι πΓΔΜ για την ΕΕ, όμως η Βουλγαρία ήταν πρώτη χώρα που την αναγνώρισε ως ‘Μακεδονία’. Έχουμε και εμείς μια Μακεδονία στο έδαφός μας, είναι γεωγραφική περιφέρεια. Όμως η πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης στα Σκόπια ήταν εντελώς εχθρική με τους γείτονές της και προπαντός με τη Βουλγαρία. Με την Ελλάδα είχε το ζήτημα του ονόματος, με εμάς είχε το πρόβλημα της ιστορίας. Πρέπει να πω, όσο και αν είναι βαρύς ο χαρακτηρισμός, ήταν ανοικτά εχθρικοί μαζί μας. Αυτή δεν είναι λογική για στενούς γείτονες”, αναφέρει η Εκατερίνα Ζαχαρίεβα.

“Με τη νέα κυβέρνηση, βλέπουμε ήδη μια θετική τάση, αρχής γενομένης της υπογραφής της συμφωνίας καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία, που τη διαπραγματευόμασταν 12 χρόνια”, σημειώνει,”αλλά και τα θετικά σημάδια στο θέμα του ονόματος με την Ελλάδα”. “Μπορούμε να υπογράφουμε βέβαια πολλά ‘χαρτιά’, αυτό όμως που έχει σημασία είναι έχουμε κυβερνητικές συναντήσεις, για πρώτη φορά από το 1999 και αλλάζουν τα βιβλία της ιστορίας του”, όπως διευκρινίζει.

Κληθείσα να κρίνει αν και κατά πόσο η γειτονική χώρα να εκπληρώσει σύντομα και τα τυπικά κριτήρια αναφέρει: “σε σχέση με αυτές καθαυτές τις μεταρρυθμίσεις, ανακοίνωσαν το πακέτο 3-6-9, στη βάση του οποίου μεταρρυθμίζουν δικαιοσύνη, δημόσια διοίκηση και οικονομία, μπορεί να καθυστέρησαν λίγο, λόγω των δημοτικών εκλογών, αλλά ήδη παρουσιάζουν αποτελέσματα. Δεν είναι μόνο το θέμα του ονόματος κριτήριο, αλλά είναι απαραίτητο, όταν αρχίζεις συνομιλίες για ένταξη να έχεις θετικές σχέσεις με τους γείτονες. Προς το παρόν βλέπω θετικά σήματα. Θέλω να το βλέπω ρεαλιστικά. Τα Σκόπια είναι υποψήφια χώρα από το 2005. Ο λόγος που δεν ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις δεν είναι η Ελλάδα και η Βουλγαρία. Είναι ότι πρέπει να δείξουν ότι μπορούν να κάνουν μεταρρυθμίσεις και να φέρονται φιλικά στους γείτονές τους, που είναι μέλη της ΕΕ, αλλά και τα άλλα γειτονικά κράτη. Αν το θέμα του ονόματος επιλυθεί και πληρούνται τα κριτήρια των μεταρρυθμίσεων, τότε η χώρα αυτή μπορεί να πάρει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων”.

Η κ. Ζαχαριέβα απορρίπτει και τους ισχυρισμούς των επικριτών της Ελλάδας για την απόφαση να μην προχωρήσει η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, οι οποίοι θεωρούν ότι η περιθωριοποίηση των Σκοπίων έδωσε άλλοθι στην κυβέρνηση Γκρουέφκσυ: “για την εθνικιστική ρητορική; Όχι βέβαια. Να μην ψάχνουν δικαιολογίες έξω. Πρέπει να είμαστε θετικοί και να βοηθάμε, ναι, αλλά όχι να κλείνουμε τα μάτια μας. Εμείς του βοηθήσαμε για το ΝΑΤΟ. Πρέπει όμως να φέρνουν και αποτελέσματα. Μεταξύ φίλων πρέπει να μιλάμε ειλικρινά. Όταν όμως μια χώρα θέλει να γίνει μέλος πρέπει να συζητά και να λύνει τα προβλήματα, όχι να τα κρύβει κάτω από το τραπέζι. Θεωρώ ότι τώρα έχουμε μια καλή ευκαιρία και έχουμε ήδη συναντηθεί, με τα Σκόπια και την Ελλάδα και την Αλβανία, σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών. Βλέπω θετική δυναμική και θεωρώ ότι μπορεί να καταφέρουμε να αρχίσουμε ενταξιακές συνομιλίες. Και θεωρώ ότι αποτελεί και εργαλείο για να εξωθηθούν τα Σκόπια να κάνουν μεταρρυθμίσεις. Εξάλλου κανείς δεν πιέζει κανέναν να γίνει μέλος. Αν θέλεις να μπεις πρέπει να κάνεις αλλαγές”.

Τέλος για τη συνολική προοπτική της περιοχής αναφέρει ότι “η βουλγαρική Προεδρία εκτιμά ότι είναι σημαντικό για τη σταθερότητα στην ίδια την ΕΕ. Ήταν πριν από 25 (που υπήρξαν εμπόλεμες συγκρούσεις) όχι πριν από εκατοντάδες. Είναι μια κατάσταση από την οποία κερδίζουμε όλοι. Εξ αιτίας της βαριάς ιστορίας που έχει η περιοχή, η ευρωπαϊκή προοπτική είναι σημαντικό κίνητρο για τις μεταρρυθμίσεις και την διαδικασία ειρήνευσης στην βαλκανική. Προφανώς έχουμε ακόμα προβλήματα. Δεν μπορεί να υπάρξει κενό. Οι χώρες που δεν είναι υποψήφιες, ή δεν είναι μέλη δέχονται επιρροές από αλλού. Έχουμε δύο χώρες που έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις (Μαυροβούνιο και Σερβία), δύο που περιμένουν να ξεκινήσουν (Σκόπια και Αλβανία) και δύο για τις οποίες ακόμα δεν μπορεί να γίνει τίποτα (Βοσνία και Κόσοβο). Το Κόσοβο δεν το αναγνωρίζουν πέντε κράτη μέλη”.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – ΚΥΠΡΟΣ/ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 19/01/2018 13:18

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: