Θρίλερ για το β΄γύρο των κυπριακών προεδρικών εκλογών δείχνει νέα δημοσκόπηση

Θρίλερ μεταξύ Σταύρου Μαλά και Νικόλα Παπαδόπουλου για το δεύτερο εισιτήριο που οδηγεί στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών ανέδειξε και η δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού Αlpha, που παρουσιάζει τον Νίκο Αναστασιάδη εδραιωμένο στην πρώτη θέση με ανοιχτή την ψαλίδα από τους βασικούς αντιπάλους του στις 11% συν μια μονάδα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που καταγράφει τις αντιδράσεις του εκλογικού σώματος στην τελευταία στροφή του προεκλογικού αγώνα, κερδισμένος την υπό επισκόπηση περίοδο είναι ο Σταύρος Μαλάς με συν 3,5% από την προηγούμενη μέτρηση. Ακολουθεί ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου με 1,6% έσοδα. Τα ποσοστά Αναστασιάδη καταγράφουν προσθήκη μισής μονάδας ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος παρουσιάζεται με την ίδια δύναμη όπως και την προηγούμενη. Πτώση μιας μονάδας καταγράφει ο Γιώργος Λιλλήκας.

kypros1

Στον πρώτο γύρο ο Νίκος Αναστασιάδης κόβει πρώτος το νήμα με 34,2% σε σύγκριση με 33,7% στην προηγούμενη δημοσκόπηση. Ο Σταύρος Μαλάς καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με ποσοστό 23,1% σε σύγκριση με 19,6% αφήνοντας πίσω του τον Νικόλα Παπαδόπουλο με 22,6% όπως και στην προηγούμενη έρευνα. Στην τέταρτη θέση πλασάρεται ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου με ποσοστό 4,3% έναντι 2,7% αφήνοντας πίσω του τον Γιώργο Λιλλήκα με 3,1% έναντι 4,1% που συγκέντρωσε στην πρώτη έρευνα. Η αποχή ανέρχεται σε 6,5% σε σύγκριση με 9,6% και αυτοί που δηλώνουν ότι δεν αποφάσισαν στο 5,3% έναντι 7%. Όλοι οι άλλοι υποψήφιοι συγκεντρώνουν ποσοστά κάτω από τη μια μονάδα και συγκεκριμένα 0,9%.

kypros2

Στην κοινή γνώμη διαμορφώθηκαν και τα δίδυμα των σεναρίων του β’ γύρου. Το 52% δήλωσε ότι αντίπαλοι θα είναι οι Αναστασιάδης και Μαλάς και το 34% ότι αντιμέτωποι θα είναι οι Αναστασιάδης και Νικόλας Παπαδόπουλος. 14% δεν απάντησε. Στο σενάριο Αναστασιάδης – Μαλάς κερδίζει ο πρώτος με ποσοστό 47% έναντι 31% του δεύτερου. Η αποχή ανέρχεται σε 16% και το 6% δηλώνει ότι δεν αποφάσισε. Στο δεύτερο σενάριο με ανθυποψήφιους τους Αναστασιάδη και Νικόλα Παπαδόπουλο εκλέγεται ο πρώτος με 43% έναντι 31% του δεύτερου. Η αποχή ανέρχεται σε 18% και όσοι δεν αποφάσισαν σε 8%.

kypros3

Η παράσταση νίκης διατηρείται υπέρ του Νίκου Αναστασιάδη με ποσοστό 64% να πιστεύει ότι θα επανεκλεγεί. Το 12% πιστεύει ότι μπορεί να εκλεγεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος και το 8% ο Σταύρος Μαλάς. Ποσοστό 15% δεν απαντά.

Ποσοστό 71% δηλώνει ότι σίγουρα θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις προεδρικές εκλογές. Μάλλον ναι δηλώνει το 16%. Το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν ότι σίγουρα δεν θα προσέλθουν στις κάλπες ανέρχεται σε 5% και μάλλον όχι, άλλο ένα 5%.

kypros4

Μοιρασμένο παρουσιάζεται το εκλογικό σώμα όσον αφορά την αξιολόγηση της διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη. Ποσοστό 22% δηλώνει ότι είναι καλή. Και 25% δηλώνει μάλλον καλή. Ποσοστό 19% αξιολογεί τη διακυβέρνηση κακή, και το 25% μάλλον κακή. Το 9% δεν απαντά.

Ο Νίκος Αναστασιάδης υπερέχει των βασικών ανθυποψηφίων του και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι βασικοί διεκδικητές ακολουθούν σε απόσταση, σε ποσοστά που διακυμαίνονται από μηδέν μέχρι και τρεις μονάδες διαφορά μεταξύ τους. Στο ερώτημα ποιος είναι ο πιο κατάλληλος πρόεδρος το 35% δίνει ψήφο στον Νίκο Αναστασιάδη. Ακολουθεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος με ποσοστό 19%. Στην τρίτη θέση ο Σταύρος Μαλάς συγκεντρώνει ποσοστό 17%. Ο Γιώργος Λιλλήκας συγκεντρώνει ποσοστό 3% και ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου 2%. ΤΟ 21% δηλώνει ότι κανένας από τους βασικούς προεδρικούς υποψηφίους δεν αξιολογείται ως κατάλληλος και το 3% δεν απαντά.

kypros5

Στο ερώτημα ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα το Κυπριακό, ποσοστό 34% δίνει ψήφο στον Νίκο Αναστασιάδη. Το 18% εμπιστεύεται τον Νικόλα Παπαδόπουλο και το 15% τον Σταύρο Μαλά. Ως καλύτερο διαχειριστή θεωρεί το 3% τον Γιώργο Λιλλήκα και το 2% τον Χρίστο Χρίστου. Ένας στους τέσσερις πολίτες δηλώνει πως κανένας από τους βασικούς διεκδικητές δεν μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα το Κυπριακό- ποσοστό 25%. Δεν απαντά το 3%.
Στο ερώτημα ποιος υποψήφιος θεωρείται περισσότερο αξιόπιστος το 29% δηλώνει τον Νίκο Αναστασιάδη, σε μια περίοδο που ο Πρόεδρος δοκιμαζόταν από τη δριμεία κριτική των αντιπάλων του και της αντιπολίτευσης για αναξιοπιστία στη διαχείριση του κουρέματος και του Κυπριακού. Οι δύο βασικοί ανθυποψήφιοι του Νικόλας Παπαδόπουλος και Σταύρος Μαλάς συγκεντρώνουν από 19% έκαστος. Τα ποσοστά για τον Γιώργο Λιλλήκα είναι 2% και για τον Χρίστο Χρίστου 3%. Κανένας από τους τέσσερις, δηλώνει το 25%. Ενώ ποσοστό 4% δεν απαντά.

kypros6

Η δημοσκόπηση του Αlpha διενεργήθηκε από την Symmetron Market Research, μέλος ESOMAR μεταξύ 11-16 Ιανουαρίου 2018. Εξεταζόμενος πληθυσμός είναι άνδρες και γυναίκες 18 ετών και άνω με δικαίωμα ψήφου. Η κάλυψη είναι παγκύπρια σε αστικές και αγροτικές περιοχές. Το δείγμα ήταν 1000 άτομα. Η μέθοδος δειγματοληψίας είναι πολυσταδιακή τυχαία στρωματοποιημένη, δειγματοληψία με χρήση quota βάσει φύλου, ηλικίας και γεωγραφικής κατανομής. Η συλλογή δεδομένων έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Το τυπικό περιθώριο απόκλισης είναι +/- 3,1% και ο βαθμός εμπιστοσύνης στο 95%.

ΠΗΓΗ: Φιλελεύθερος

Be the first to comment on "Θρίλερ για το β΄γύρο των κυπριακών προεδρικών εκλογών δείχνει νέα δημοσκόπηση"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*