Θετικές οι συνεργασίες αλλά κινδυνεύουν να καταρρεύσουν από Αναστασιάδη και Μαλά, λέει η ΕΔΕΚ




“Θετικές οι συνεργασίες αλλά κινδυνεύουν να καταρρεύσουν ως χάρτινος πύργος από τις πρόνοιες λύσης που στηρίζουν ο Ν. Αναστασιάδης και ο Σ. Μαλάς”, αναφέρει σε ανακοινωσή της η ΕΔΕΚ.

“Χαιρετίζουμε την τριμερή συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας –Ιορδανίας καθώς είναι μία θετική ενέργεια η οποία εάν χρησιμοποιηθεί σωστά και άμεσα θα ενισχύσει τα συμφέροντα της Κύπρου.

Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Πολίτης» σχετικά με την προκαταρτική απόφαση του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» να χρηματοδοτήσει υποδομές εισαγωγής και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στον Σταθμό στο Βασιλικό καθώς και την τελική μελέτη για τον αγωγό East Med, επιβεβαιώνουν τη σημασία του εν λόγω αγωγού. Εκτιμούμε πως ο αγωγός East Med θα αναβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου σε σχέση με τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια στιγμή καταδεικνύεται το ατόπημα των ηγεσιών ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και των υποψηφίων που υποστηρίζουν, Ν. Αναστασιάδης και Σ. Μαλάς, που υποστήριζαν την μεταφορά του Φυσικού Αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη με αγωγό μέσω Τουρκίας, λόγω των κινδύνων που ελλοχεύουν από μια τέτοια εξέλιξη η οποία προϋποθέτει τη συνεργασία με την κατοχική δύναμη, την Τουρκία.

Τονίζουμε πως οι τριμερείς και άλλες συνεργασίες πρέπει να αξιοποιηθούν άμεσα για να προστατευθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αξιοποίηση και εκμετάλλευσή του Φυσικού Αερίου ή των ενεργειακών πόρων που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της Κύπρου και για την ενίσχυση της κρατικής της οντότητας.

Παρόλα αυτά όλες αυτές οι κατά τα άλλα θετικές ενέργειες και συνεργασίες κινδυνεύουν να καταρρεύσουν ως χάρτινος πύργος από τις πρόνοιες και τα όσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποδεχθεί ως λύση του κυπριακού με την στήριξη των ηγεσιών ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και του Σ. Μαλά. Πρόκειται για πρόνοιες που αν γίνουν αποδεκτές στην ουσία θα καταστήσουν την Τουρκία καθοριστικό παράγοντα στη λήψη αποφάσεων και στη διαμόρφωση αυτών των πολιτικών”, καταλήγει.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 16/01/2018 14:08

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: