Θεωρίες συνωμοσίας “βλέπει” ο Ερντογάν μετά την καταδίκη του Τούρκου τραπεζίτη στις ΗΠΑ




Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε σήμερα μια «σειρά σοβαρών συνωμοσιών» εναντίον της Τουρκίας που έχουν εξυφανθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μετά την καταδίκη στη Νέα Υόρκη ενός Τούρκου τραπεζίτη στο πλαίσιο μιας δίκης για παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες διευθύνουν ατή τη στιγμή μια σειρά σοβαρών συνωμοσιών. Όχι μόνο δικαστικών αλλά και οικονομικών συνωμοσιών», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη προτού επιβιβαστεί στο αεροπλάνο που θα τον μεταφέρει στο Παρίσι όπου αναμένεται να συναντηθεί στη διάρκεια της ημέρας με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, πρών αναπληρωτής γενικός διευθυντής της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, κρίθηκε ένοχος την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη για τραπεζική απάτη και συνωμοσία σε μια υπόθεση δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Αν αυτό είναι το αμερικανικό όραμα για τη δικαιοσύνη, τότε ο κόσμος είναι καταδικασμένος», πρόσθεσε ο Ερντογάν αναφερόμενος στη δίκη αυτή, που προκαλεί φόβους για οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Halkbank οι οποίες θα είχαν ισχυρές επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία.

Ο Τουρκοϊρανός επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ, που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της πολύκροτης δίκης, κατέθεσε κατά του Ατίλα και ενέπλεξε τον πρόεδρο Ερντογάν και υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης.

Η Άγκυρα απέρριψε κατ΄επανάληψη όλες τις κατηγορίες στη δίκη αυτή, χαρακτηρίζοντάς τη «συνωμοσία» που εξύφανε ο ιερωμένος Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατηγορείται από την Άγκυρα ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, κατηγορία την οποία αρνείται.

Η δίκη αυτή «είναι η απτή απόδειξη της συνεργασίας ανάμεσα στη FETO (ακρωνύμιο που χρησιμοποιεί η Άγκυρα για τα δίκτυα που διευθύνει ο Γκιουλέν), την αμερικανική δικαιοσύνη, το FBI και τη CIA», δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.

05/01/2018 11:03
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: