Θέματα περιφερειακής ασφάλειας στην συνάντηση Φωκαΐδη με τον Αμερικανό Ναύαρχο Pyle




Συνάντηση με Αμερικανό Ναύαρχο της Διοίκησης Ευρώπης Αμερικανικών Δυνάμεων Fred I. Pyle είχε ο Υπουργός Αμυνας της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαϊδης. Σε ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται ότι στο επίκεντρο ήταν κυρίως θέματα περιφερειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη συνάντηση, παρουσία της Πρέσβειρας των Ηνωμένων Πολιτειών Kathleen Ann Doherty, ο ΥΠΑΜ ανέλυσε την πολιτική της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός πλέγματος συνεργασιών, στο ευρωπαϊκό και στο περιφερειακό πλαίσιο, για τη δημιουργία συνθηκών θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του για τη συνεργασία με Αμερικανικές Ναυτικές Δυνάμεις στη Μεσόγειο, την οποία χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντική.

Ο Υπουργός Άμυνας είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κύπρος με διμερείς και τριμερείς συνεργασίες με γειτονικές χώρες. Είχε επίσης τη δυνατότητα να αναφερθεί στις εξελίξεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη σύσταση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO).

Ο κ. Φωκαϊδης εξέφρασε τη βούληση της Κύπρου να συνεχίσει και να ενισχύσει το ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας και συνεισφορέας ασφάλειας στη περιοχή σημειώνοντας τη σημασία της συνεργασίας με τις ΗΠΑ προς αυτή την κατεύθυνση. Αναφέρθηκε ακόμη στις εκατέρωθεν επισκέψεις υψηλόβαθμων στελεχών των δύο Υπουργείων και εξέφρασε τη βούληση για περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών σχέσεων στο τομέα της άμυνας.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο θα επισκεφθεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις και το Συντονιστικό Κέντρο Ζήνων στη Λάρνακα.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 18/01/2018 14:41

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: