Θέλει βελτίωση σχέσεων με Ευρώπη ο Ερντογάν; Σε κάθε περίπτωση η αμοιβαία καχυποψία παραμένει




Να επιθυμεί τη βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με την Ευρώπη εμφανίζει τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ρεπορτάζ της ολλανδικής εφημερίδας NRC Handelsblad υπό τον τίτλο «Μπορεί να εξομαλύνονται οι σχέσεις, η καχυποψία όμως παραμένει».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ενώ την Άνοιξη ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήριζε τους Ολλανδός υπουργούς «απομεινάρια των ναζί», τώρα διατείνεται ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα μαζί τους αποκαλώντας τους «παλιόφιλους» σε συνέντευξή του στην Hurriyet. Πρόκειται για μια «αξιοσημείωτη μεταστροφή», σχολιάζει η εφημερίδα, αν και ο Ερντογάν είναι γνωστός για την ευκολία με την οποία μεταβάλλει τις απόψεις του ανάλογα με τις περιστάσεις. Η διένεξη με την Ευρώπη εξυπηρέτησε μια χαρά τις πολιτικές του επιδιώξεις, εξηγεί η εφημερίδα, καθώς πρωτίστως αποσκοπούσε στο να διεγείρει τα εθνικιστικά αντανακλαστικά της τουρκικής κοινής γνώμης λίγες μέρες πριν από τη διεξαγωγή του τουρκικού δημοψηφίσματος τον περασμένο Απρίλιο.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η αντιπαράθεση αυτή με την Ευρώπη είχε ως αποτέλεσμα η Τουρκία να οδηγηθεί σε μια διεθνή απομόνωση, καθώς ο Ερντογάν μετά τον καυγά του με τη Ρωσία και το Ισραήλ και την αποτυχημένη του προσπάθεια να διευρύνει την επιρροή του στη Μέση Ανατολή, κατάφερε τελικά να αποξενώσει ακόμα και τους δυτικούς του συμμάχους. Στη συνέχεια και μετά από ένα εκτιμώμενο από τον αρθρογράφο ως «καταστροφικό» ταξίδι στην Ελλάδα, ο Ερντογάν προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να αυξήσει τα διεθνή του ερείσματα επισκεπτόμενος χώρες όπως η Πολωνία, το Σουδάν , το Τσαντ και η Τυνησία.

Όπως εξάλλου επισημαίνεται, η διεθνής αυτή απομόνωση της Τουρκίας είχε και σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις και προφανώς αυτές ακριβώς είναι που – κατά το συντάκτη – εξηγούν την στροφή αυτή 180 μοιρών του «πραγματιστή» Ερντογάν: Η αξία της τουρκικής λίρας έχει υποχωρήσει δραστικά τις τελευταίες εβδομάδες έναντι του ευρώ και του δολαρίου και το γεγονός αυτό συνέβαλε αποφασιστικά στην εκτίναξη του πληθωρισμού. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η τουρκική οικονομία είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από την εισροή πόρων από το εξωτερικό και τόσο η Γερμανία όσο και η Ολλανδία αποτελούν τους σημαντικότερους επενδυτές στην Τουρκία, παρατηρεί η εφημερίδα.

Ακόμη, η κριτική που άσκησε η Ευρώπη στην απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ έπαιξε κι αυτή σημαντικό ρόλο στη διαφαινόμενη αλλαγή κλίματος και την επιχειρούμενη σύγκλιση της Τουρκίας με την Ευρώπη, εξήγησε ο Ερντογάν σε Τούρκους δημοσιογράφους. Το θέμα αυτό είναι μεγάλης σημασίας για τον Τούρκο πρόεδρο και για το λόγο αυτό ζήτησε την υποστήριξη των Ευρωπαίων, προσθέτει.

Καταλήγοντας η εφημερίδα επικαλείται τις εκτιμήσεις Ευρωπαίων διπλωματών σύμφωνα με τις οποίες η μεταστροφή αυτή του Ερντογάν δεν είναι αρκετή προκειμένου να διαλύσει το σύννεφο καχυποψίας που σκιάζει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, έχουν γίνει και ειπωθεί πολλά το τελευταίο διάστημα και ο Ερντογάν δεν δείχνει να έχει συνειδητοποιήσει πόσο έχουν βλάψει τις σχέσεις της χώρας του με την Ευρώπη.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Aθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 02/01/2018 15:24

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: