Θα βάλει “φωτιά” στο ΝΑΤΟ η Γερμανία; Ζητά συζήτηση για την τουρκική εισβολή στην Συρία




Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας δήλωσε σήμερα ότι ζήτησε από το ΝΑΤΟ να ξεκινήσουν συζητήσεις  αναφορικά με την τουρκική εισβολή στην Συρία και τις επιχειρήσεις κατά των Κούρδων πολιτοφυλάκων.

«Ζητάω από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ να συζητηθεί επίσης η κατάσταση στη Συρία και στο βόρειο τμήμα της χώρας στους κόλπους του ΝΑΤΟ» είπε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε δελτίο τύπου.

Η επιχείρηση που ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο η Τουρκία στη βόρεια Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής του YPG περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην χώρα. Οι εμπλεκόμενες πλευρές και οι μεγάλες δυνάμεις που τις στηρίζουν προσπαθούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους όσα περισσότερα εδάφη μπορούν προκειμένου να ενισχύσουν τη θέση τους στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ο κουρδικός θύλακας του Αφρίν βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της επαρχίας του Χαλεπίου και συνορεύει με την Τουρκία στα δυτικά και τα βόρεια και με περιοχές που έχουν υπό τον έλεγχό τους Σύροι αντάρτες, που στηρίζονται από την Άγκυρα, στα νότια και τα ανατολικά.

Για την Άγκυρα στόχος είναι να εκδιώξει από τα σύνορά της την ισχυρή κουρδική πολιτοφυλακή YPG, την οποία θεωρεί «τρομοκρατική» οργάνωση. Όμως αυτή έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και είναι σημαντικός τους εταίρος στη μάχη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Η επιχείρηση πάντως ενδέχεται να επιτρέψει στην Τουρκία να εδραιώσει την επιρροή της στη βορειοδυτική Συρία αλλά και στις συμμαχικές της δυνάμεις των ανταρτών να θέσουν υπό τον έλεγχό τους περισσότερα εδάφη, εκτιμούν ειδικοί.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

25/01/2018 16:56
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
Βερολίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: