Θα καταφέρουν “να τα βρουν” Γκάμπριελ και Τσαβούσογλου; Σήμερα η σημαντική συνάντηση




Τον Τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συναντά σήμερα για συνομιλίες ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στη γενέτειρα του δεύτερου, την πόλη Γκόσλαρ.

Πρόκειται για μια συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ μετά από μια μακρά περίοδο έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, η συνάντηση γίνεται μετά από πρόσκληση του Γκάμπριελ προς τον Τσαβούσογλου και αποτελεί «μέρος των διμερών προσπαθειών, προκειμένου οι γερμανο-τουρκικές σχέσεις να μπουν και πάλι σε πιο ήρεμα νερά».

Η ίδια ανακοίνωση προσθέτει πως «ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών θα θέσει το ζήτημα του Ντενίζ Γιουκτσέλ- του τουρκικής καταγωγής Γερμανού δημοσιογράφου της εφημερίδας Βελτ- ο οποίος και κρατείται εδώ και έναν σχεδόν χρόνο στις τουρκικές φυλακές, δίχως να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες».

Να σημειωθεί πως η περίπτωση Γιουκτσέλ, καθώς και άλλες Γερμανών υπηκόων –που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές- έχουν επιβαρύνει τις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας.

Πληροφορίες γερμανικών ΜΜΕ επισημαίνουν πως η τουρκική πλευρά θα ζητήσει από τη Γερμανία σκληρότερη στάση απέναντι στο παράνομο στη χώρα κουρδικό ΡΚΚ, αλλά και έναντι των οπαδών του ιμάμη Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί υπεύθυνο για το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Με δηλώσεις του στο περιοδικό Σπίγκελ, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, συνέδεσε το θέμα απελευθέρωσης του Ντενίζ Γιουκτσέλ από τις τουρκικές φυλακές με την άρση του εμπάργκο πώλησης γερμανικού πολεμικού υλικού προς την Τουρκία.

Σε σχόλιο πού αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του γερμανικού κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ARD,ασκείται κριτική προς τον κ. Γκάμπριελ, όπου και σημειώνεται ότι δεν πρέπει να υποχωρήσει απέναντι στους «εκβιασμούς της Άγκυρας».

Το σχετικό σχόλιο σημειώνει χαρακτηριστικά πως «ο κ. Γκάμπριελ δεν πρέπει να αφήσει κανέναν περιθώριο αμφιβολίας για το ότι η απελευθέρωση Γιουκτσέλ αποτελεί ζήτημα διαπραγματεύσεων. Δεν τερματίζει κάποιο μια ομηρία, ανταμείβοντας τον δράστη με το να του δώσει τανκς».

ΚΥΠΕ – Παντελής Βαλασόπουλος
Γερμανία/ΒΕΡΟΛΙΝΟ 06/01/2018 12:43

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: