Τα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ συμφώνησαν στο προσχέδιο ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ




Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ολοκλήρωσαν την Παρασκευή τις ανεπίσημες διαβουλεύσεις τους και συμφώνησαν πάνω στο σχέδιο του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το οποίο θα κληθούν να υιοθετήσουν σε ανοιχτή συνεδρίαση, την Τρίτη 30 Ιανουαρίου.

Το κείμενο έχει τεθεί σε «σιωπηρή διαδικασία μέχρι το πρωί της Δευτέρας, που σημαίνει ότι αν μέχρι τότε δεν ανοιχτεί κάποιο ζήτημα από μέλος του, θα θεωρηθεί «κλειστό».

Σε μεγάλο βαθμό η καθυστέρηση στο να κλείσει συντομότερα οφειλόταν στους Αμερικανούς οι οποίοι επιθυμούσαν να είναι πιο συγκεκριμένη η παράγραφος για την στρατηγική αξιολόγηση. Τελικά αποδέχθηκαν την φρασεολογία των Βρετανών.

Το ψήφισμα λαμβάνει υπόψη τις τρεις τελευταίες εκθέσεις του ΓΓ για την Κύπρο, του Σεπτεμβρίου για τις καλές υπηρεσίες, του Δεκεμβρίου για την στρατηγική αξιολόγηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την κανονική έκθεση του Ιανουαρίου για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Με το ψήφισμα ανανεώνεται για ακόμη έξι μήνες, μέχρι τις 31 Ιουλίου, η θητεία της δύναμης. Παράλληλα το ΣΑ ζητά από τον ΓΓ να υποβάλλει έκθεση για τις καλές του υπηρεσίες μέχρι τις 15 Ιουνίου και για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ μέχρι τις 10 Ιουλίου και να τηρεί το Συμβούλιο ενήμερο ανάλογα με τις εξελίξεις όποτε κρίνει απαραίτητο.

Σε σχέση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, το Συμβούλιο Ασφαλείας χαιρετίζει την πρόοδο της καθοδηγούμενης από τους ηγέτες διαδικασίας από τις 11 Φεβρουαρίου 2014 και τις προσπάθειες των ηγετών και των διαπραγματευτών τους για την επίτευξη συνολικής και διαρκούς διευθέτησης, σημειώνει το αποτέλεσμα της Διάσκεψης για την Κύπρο και προτρέπει τις πλευρές και όλους τους συμμετέχοντες να ανανεώσουν την πολιτική τους βούληση και δέσμευση για μια διευθέτηση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Υπενθυμίζει το ψήφισμα 2369 (2017) του Συμβουλίου Ασφαλείας και καλεί τους δύο ηγέτες να:

  • α) να καταβάλουν προσπάθειες για περαιτέρω έργο στην επίτευξη συγκλίσεων στα βασικά θέματα
    (β) να εντατικοποιήσουν το έργο των Τεχνικών Επιτροπών με στόχο την ενίσχυση των διακοινοτικών επαφών και την βελτίωση της καθημερινής ζωής των Κυπρίων.
    (γ) να βελτιώσουν τη δημόσια ατμόσφαιρα για διαπραγματεύσεις με στόχο τη διασφάλιση μιας διευθέτησης, μεταξύ άλλων μέσω της επικέντρωσης των δημόσιων μηνυμάτων στις συγκλίσεις και την πορεία προς το μέλλον και την παροχή πιο εποικοδομητικών και εναρμονισμένων μηνυμάτων, αποφεύγοντας τη ρητορική που θα μπορούσε να καταστήσει μια επιτυχημένη διαδικασία πιο δύσκολη και αυξάνοντας τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στη διαδικασία, ανάλογα με την περίπτωση.

Τα μέλη του ΣΑ καλωσορίζουν τη βούληση του Γενικού Γραμματέα και εκφράζουν την πλήρη τους υποστήριξη, στο να παραμείνουν οι καλές του υπηρεσίες διαθέσιμες για να βοηθήσουν τις πλευρές, εάν αποφασίσουν από κοινού να επανεμπλακούν σε διαπραγματεύσεις με την απαραίτητη πολιτική βούληση, όπως αναφέρεται στην έκθεσή του της 28ης Σεπτεμβρίου 2017.

Ζητεί ακόμη από τον Γενικό Γραμματέα να διατηρήσει τον προγραμματισμό της μεταβατικής περιόδου σε σχέση με τη διευθέτηση, καθοδηγούμενη από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και ενθαρρύνει τις πλευρές να εμπλακούν μεταξύ τους, καθώς και με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την αποστολή καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών στο θέμα αυτό.

Να σημειωθεί ότι στην πέμπτη παράγραφο του προοιμίου του σχεδίου ψηφίσματος, το ΣΑ υπενθυμίζει τη σημασία που αποδίδει η διεθνής κοινότητα όπως όλα τα μέρη συμμετάσχουν πλήρως, ευέλικτα και εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις για να διασφαλίσουν μία διευθέτηση. Επισημαίνει ότι η περσινή Διάσκεψη για την Κύπρο δεν είχε ως αποτέλεσμα μια διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση βασισμένη σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία όπως αναφέρεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και προτρέπει τις πλευρές να ανανεώσουν τη δέσμευσή τους για μια τέτοια διευθέτηση, τονίζοντας ότι το στάτους κβο είναι μη βιώσιμο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας προτρέπει την εφαρμογή και την περαιτέρω ανάπτυξη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, βασισμένων σε ένα κοινό όραμα για το μέλλον και κοινές δράσεις και προσβλέπει σε συμφωνία και την εφαρμογή περαιτέρω παρόμοιων αμοιβαία αποδεκτών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων και μέτρων στρατιωτικής εμπιστοσύνης και ανοίγματος των ήδη συμφωνημένων σημείων διέλευσης καθώς και άλλων και παροτρύνει τις πλευρές να προωθήσουν τις διακοινοτικές επαφές, ανταλλαγές και συνεργασία, συμβάλλοντας έτσι σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για μια διευθέτηση.

Το Συμβούλιο στο σχέδιο ψηφίσματος καλωσορίζει την έκθεση του Γενικού Γραμματέα για τη στρατηγική αξιολόγηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και υποστηρίζει την εφαρμογή των συστάσεών του στο πλαίσιο των υφιστάμενων πόρων.

Υποστηρίζει την ανάγκη να βελτιωθεί η ικανότητα της αποστολής να λειτουργεί ως σύνδεσμος και να εμπλέκεται με τα μέρη σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των επαφών μεταξύ των ανθρώπων, να διατηρεί σταθερότητα και ηρεμία και να συμβάλλει αποτελεσματικά στις συνθήκες που υποβοηθούν στην πρόοδο μιας διαδικασίας διευθέτησης.

Παράλληλα καλεί και τις δύο πλευρές, να συνεχίσουν να εμπλέκονται επειγόντως και με σεβασμό προς την εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε διαβουλεύσεις με τη δύναμη για την οριοθέτηση της νεκρής ζώνης και για το βοηθητικό υπόμνημα των Ηνωμένων Εθνών του 1989, με στόχο μία σύντομη συμφωνία στα εκκρεμή ζητήματα.

Να σημειωθεί ότι το ψήφισμα επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου για την Κύπρο και ιδιαίτερα το 1251 του 1999 (με τις παραμέτρους της λύσης του Κυπριακού).

Επαναλαμβάνει τη γνωστή πρόσκληση προς την τουρκοκυπριακή πλευρά και τις τουρκικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν στα Στροβίλια το στρατιωτικό στάτους κβο που υπήρχε προ της 30ης Ιουνίου του 2000, ενώ στην σχετική παράγραφο για τους αγνοούμενους, η ανάγκη εντατικοποίησης του έργου της Επιτροπής Αγνοουμένων που υπήρχε στο προηγούμενο, αντικαθίσταται με τη φράση «επιτάχυνση του έργου της Επιτροπής».

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης
ΗΠΑ/Νέα Υόρκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: