Τα είπαν τηλεφωνικά η Μέι με τον Ερντογάν για τη Συρία: Στο επίκεντρο οι άμαχοι…




Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν είχε η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, για να συζητήσουν τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Αφρίν της Συρίας.

«Η κα Μέι αναγνώρισε το δικαίωμα της Τουρκίας να ασφαλίσει τα σύνορά της», ανέφερε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι πολίτες και να αποτραπεί η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης.

Η κα Μέι υπογράμμισε επίσης ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να εργάζεται με την Τουρκία «για να αντιμετωπίσει την απειλή που συνιστά γενικότερα το PKK».

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός είπε επίσης στον Τούρκο Πρόεδρο ότι αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο που παίζει η Τουρκία στη Συρία, τόσο στο πλαίσιο του συνασπισμού εναντίον του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους όσο και στη φιλοξενία άνω των 3 εκατομμυρίων προσφύγων.

Επανέλαβε δε την πεποίθησή της ότι «η μακροπρόθεσμη σταθερότητα στη Συρία μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο μέσα από μία πολιτική λύση» και επισήμανε τη σπουδαιότητα των συνομιλιών υπό τα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα, οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν τη συνεχιζόμενη διμερή βιομηχανική συνεργασία, περιλαμβανομένης της συνεργασίας μέσω της πρόσφατης συμφωνίας της Turkish Airlines με την Airbus. Συμφώνησαν, εξάλλου, να συνεχίσουν να συζητούν για την εύρεση τρόπων ενίσχυσης των διμερών εμπορικών σχέσεων ενόψει Brexit.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός επανέλαβε, τέλος, την «ισχυρή επιθυμία» της για την επίλυση της υπόθεσης κατηγοριών σε βάρος προσωπικού της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δεν αναφέρθηκε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί Κυπριακού μεταξύ των δύο ηγετών.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο 26/01/2018 21:32

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: