Τα επικίνδυνα μονοπάτια του διαχωρισμού του «Πατριωτισμού» από τον «Εθνικισμό»




Του Νίκου Αντωνιάδη* – Νέα Υόρκη

«Όταν φοβάσαι να πεις ότι αγαπάς την πατρίδα σου, κι όταν – ακόμα χειρότερα την ξεπουλάς – αυτό είναι ραγιαδισμός. Όταν δεν φοβάσαι να πεις ότι την αγαπάς και έχεις το θάρρος να το βροντοφωνάξεις, αυτό δεν είναι εθνικισμός, είναι πατριωτισμός! Και η Ελλάδα σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, έχει ανάγκη από πατριώτες!»
(Μίκης Θεοδωράκης)

Εσύ, ο αγνός Έλληνας (και Κύπριος), ο δημιουργός της Δημοκρατίας, σίγουρα ΔΕΝ έχεις ως βασική «αρχἠ» την διχοτομία ανάμεσα σε «κατώτερα» και «ανώτερα» έθνη (ορισμός του εθνικισμού).

Εσύ ο αγνός Έλληνας (και Κύπριος) σέβεσαι τον όποιο συνάνθρωπο σου και το όποιο νόμιμο έθνος αυτός προέρχεται (Δημοκρατία).

Εσύ ο Έλληνας (και Κύπριος), αγαπάς την πατρίδα σου (πατριώτης) αλλά δεν πετροβολάς τις πατρίδες των άλλων (εθνικισμός). Φωνάζεις, αντιδράς, διεκδικείς για την πατρίδα σου και για όσα απειλούν την πατρίδα σου (πατριώτης) αλλά δεν σκοτώνεις για να τα πάρεις (εθνικισμός), εκτός φυσικά κι αν πρέπει να αμυνθείς (πατριώτης) από την απειλή του ξένου εχθρού (κατακτητή) ή του ντόπιου εχθρού (εθνικισμός) επειδή κινδυνεύει η γη και οι άνθρωποι της πατρίδας σου, ή επειδή η σύζυγος σου, το κολλητάρι σου, ο συνάδελφος σου έτυχε να έχουν άλλο χρώμα ή άλλη εθνότητα.

Εσύ ο Έλληνας έχεις κάθε δικαίωμα και κάθε υποχρέωση να βγεις στο Σύνταγμα και στον Λευκό Πύργο και να στείλεις το μήνυμα σου ότι ο όρος «Μακεδονία» δεν διαπραγματεύεται (πατριωτισμός). Εσύ ο Έλληνας δεν θα πιάσεις το όπλο να πας στα Σκόπια να σκοτώσεις, ούτε θα σκοτώσεις τον Σκοπιανό που θα έρθει στην Ελλάδα (Εθνικισμός).

Εσύ ο Κύπριος έχεις κάθε δικαίωμα και κάθε υποχρέωση να κατακλύσεις το Προεδρικό και να φωνάξεις το δικό σου ΟΧΙ όπως έκανες και το 2004, όπως ίσως χρειαστεί να ξανακάνεις.

Εσύ ο Έλληνας (και Κύπριος) πολιτικός που «αρνείται» να διαχωρίσεις τα πιο πάνω, που λαϊκίζει πέρα δώθε, που μιλά για να μιλά, ναι εσύ, ξέρεις, αυτές οι κινήσεις σου επιφέρουν καταστροφικά αποτελέσματα. Ενθαρρύνουν κάθε τι εθνικιστικό στοιχείο και το σπρώχνεις να γίνεται «ένα» με το πλήθος μολύνοντας το ίδιο το πλήθος, την ίδια την Δημοκρατία.

Αν έχεις τα κότσια να ονομάζεις τον εαυτό  σου πολιτικό, κάνε μια πρόταση και φώναξε με προτάσεις και όχι με συνθήματα που δεν μπορούν να φιλτραριστούν και να καταλήξουν «με υγεία» στα αυτιά του κάθε απλού πολίτη. Παρά να ανεβάζεις τα μανίκια και να τα «βάζεις» πέρα δώθε, βάλε μέσα στο καλάθι της Βουλής μια πρόταση για την πείνα, μια άλλη πρόταση για την ανεργία, μια άλλη για τους φόρους, κ.ο.κ. Και τότε να δεις πως «κτυπιέται» ο εθνικισμός!

Η πείνα σου για ψήφους είναι κατανοητή (ως ένα σημείο) όμως η λαϊκίστικη προπαγάνδα σου είναι επικίνδυνη. Τόσο επικίνδυνη όσο και αυτοί που υποτίθεται ότι έχεις ως παράδειγμα για αποφυγή. Γιατί τα εθνικιστικά στοιχεία ανά τον κόσμο δεν δυνάμωσαν σε μια μέρα από το πουθενά. Δυνάμωσαν για έναν και μοναδικό λόγο: Εσύ, και ο κάθε εσύ (αριστερός, δεξιός, κεντρώος) απέτυχαν να παράξουν προτάσεις προς όφελος του κόσμου. Αναλώθηκαν στο ξεκατίνιασμα αντί στην παραγωγή ιδεών και προτάσεων. Απέτυχαν να του δώσουν φαγητό. Απέτυχαν να του δώσουν την περηφάνια του. Πέτυχαν να ενισχύσουν τον εθνικισμό, ο οποίος «καυχιέται» ότι είναι ο σωτήρας του ντόπιου κόσμου. Και επειδή ο κόσμος θέλει να ξεσπάσει και να «σωθεί»…

Αυτό είναι επικίνδυνο!

Υ.Γ.: Πρόσεχε, ίσως την επόμενη φορά ξεσπάσει σε σένα!

  • Σύμβουλος Πολιτικού Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας
    (Ανταγωνιστικότητα και Απόδοση)
    Μέλος του Αμερικανικού Συνδέσμου Πολιτικών Συμβούλων
    https://www.linkedin.com/in/nicolaosantoniades

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: