Στο βατήρα εκκίνησης η Αθήνα και τα Σκόπια για το όνομα: Τα δύο μέρη ξεκινούν άμεσα επαφές




Όλα δείχνουν ότι ξεκινούν τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για τη διευθέτηση του θέματος της ονομασίας. Μέσα στο μήνα θα υπάρχουν επαφές σε υψηλό αλλά και διπλωματικό επίπεδο ώστε να καλλιεργηθεί το έδαφος και να υπάρξει προσέγγιση που θα οδηγήσει σε μια συμφωνία μέσα στο χρόνο.

Την επόμενη εβδομάδα και ειδικότερα Δευτέρα η Τρίτη, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, θα βρεθεί στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπούγιαρ Οσμάνι ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον Νίκο Κοτζιά και τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Επίσης στις 19 Ιανουαρίου, όπως έγραψε το site του Πρώτου Θέματος επικαλούμενο Μέσα Ενημέρωσης των Σκοπίων, αναμένεται να γίνει στη Νέα Υόρκη συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μαθιου Νιμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

Στόχος είναι να επιχειρηθεί μια πιο επισταμένη προσέγγιση και να καταγράφουν ουσιαστικά βήματα προς την κατεύθυνση της συμφωνίας. Είναι πιθανόν μάλιστα να πέσουν ως «τροφή για σκέψη» και ορισμένα ονόματα.

Τέλος δεν αποκλείεται εφόσον ο Πρωθυπουργός βρεθεί στο Παγκόσμιο Φόρουμ του Νταβός στις 23 Ιανουαρίου να συναντηθεί με τον Σκοπιανό ομόλογο του Ζοραν Ζάεφ.

ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ:
Την αποκάλυψη για τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη έκανε ο τηλεοπτικός σταθμός «KANAL 5», ο οποίος επικαλέστηκε έγκυρες πηγές. Στην τριμερή συνάντηση με τον απεστελμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, θα λάβουν μέρος εκ μέρους της Ελλάδας ο πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης και ο Σκοπιανός ομόλογός του, Βάσκο Ναούμοφσκι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των σκοπιανών ΜΜΕ, ο Νίμιτς θα επιχειρήσει «πιο συγκεκριμένες ενέργειες», προκειμένου να καταγραφούν σημαντικά βήματα προόδου. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο, αν θα ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, θα προτείνει κάποιο συγκεκριμένο όνομα για τα Σκόπια.

Ο Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντηση της 12ης Δεκεμβρίου, είχε μιλήσει για βελτίωση του κλίματος και είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων εντός του 2018, αρκεί, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, να υπάρχει η απαιτούμενη πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές.

Περισσότερες ειδήσεις Ελλάδα εδώ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: