Στην τελική φάση oι διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό γερμανικής κυβέρνησης




Στην αποφασιστική, τελική, φάση τους βρίσκονται, 109 ημέρες μετά τις εκλογές, οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των δυνητικών κυβερνητικών εταίρων, της Χριστιανικής ένωσης (CDU/CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν αργά τη νύχτα ή το αργότερο νωρίς το πρωί, προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την συγκρότηση «μεγάλου» συνασπισμού και την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος.

Η σημερινή συνάντηση άρχισε στις 8:00 στα κεντρικά γραφεία του SPD στο Βερολίνο και, όπως μεταδίδεται από τα γερμανικά ΜΜΕ, η συζήτηση για την ευρωπαϊκή πολιτική είχε ολοκληρωθεί ήδη πριν από το διάλειμμα για το γεύμα. Κατόπιν στο τραπέζι τέθηκε το ζήτημα της μετανάστευσης, του ασύλου και του ανώτατου ορίου στον αριθμό προσφύγων και της επανένωσης των οικογενειών προσφύγων, ενώ ακολουθούσε η συζήτηση για την φορολογική πολιτική, στην οποία εντοπίζονται κάποιες από τις σοβαρότερες διαφορές μεταξύ των κομμάτων. Το SPD εισηγείται την επιβάρυνση των «πλουσίων», οι οποίοι σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 45%, προκειμένου να δοθούν απαλλαγές στα μεσαία εισοδήματα, πολιτική με την οποία διαφωνεί κυρίως η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU).

Από τις 18:00 το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στην συνάντηση του «κύκλου των έξι», δηλαδή των αρχηγών και των επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, η οποία πραγματοποιείται στο γραφείο του Μάρτιν Σουλτς, στον 5ο όροφο του κτιρίου «Βίλι Μπραντ». Οι έξι καλούνται να άρουν τα τελευταία εμπόδια για την συμφωνία, με τους περισσότερους αναλυτές να εκτιμούν ότι αυτή, η πιο δύσκολη φάση της διαπραγμάτευσης, θα διαρκέσει πολλή ώρα ακόμη.

«Υπάρχουν μεγάλα εμπόδια στον δρόμο, τα οποία θα πρέπει να απομακρυνθούν. Υπό αυτή την έννοια, είναι μια δύσκολη μέρα. Ο κόσμος περιμένει να βρεθούν λύσεις», δήλωσε νωρίτερα η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, ενώ ο αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς, είχε τονίσει από την αρχή της σημερινής συνάντησης ότι στο προσκήνιο επρόκειτο να τεθεί το ζήτημα της Ευρώπης.

Μετά την ολοκλήρωση της διερευνητικής φάσης, τα βλέμματα θα στραφούν κυρίως στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι θα πρέπει να αποφασίσουν εάν υπάρχει έδαφος προκειμένου να επιχειρηθεί ο «μεγάλος» συνασπισμός. Αύριο συγκαλούνται τα ηγετικά όργανα των κομμάτων και οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του CDU και του SPD. Στις 9:00 θα συνεδριάσει το προεδρείο του CDU, στις 10:00 θα ενημερωθεί η ομοσπονδιακή ηγετική ομάδα και στις 13:00 η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Στο SPD, η συνεδρίαση του Προεδρείου θα πραγματοποιηθεί στις 9:30, ενώ θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις του κεντρικού συμβουλίου στις 11:00 και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις 13:00.

H CSU θα αναλύσει το αποτέλεσμα των διερευνητικών την Δευτέρα το πρωί, στο Μόναχο. Η Χριστιανική Ένωση θα λάβει την απόφαση για τη συνέχεια ή μη της προσπάθειας συγκρότησης «μεγάλου» συνασπισμού σε επίπεδο ηγεσίας, ενώ το SPD έχει προγραμματίσει έκτακτο συνέδριο για αυτόν τον σκοπό στις 21 Ιανουαρίου, στην Βόννη. Μέχρι τότε, ο Μάρτιν Σουλτς θα πρέπει να πείσει τα στελέχη του κόμματός του, κυρίως στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και στην Βαυαρία, να συμφωνήσουν μαζί του.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

11/01/2018, 21:27
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: