Στη Λευκωσία η πρώτη τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας, για ενέργεια, Μέση Ανατολή




Στη Λευκωσία μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να πάρει μέρος στην πρώτη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας που θα πραγματοποιηθεί στο προεδρικό μέγαρο με τη συμμετοχή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄.

Η πρώτη αυτή Τριμερής Συνάντηση Κορυφής έχει ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική κυβέρνηση, διότι στο πλαίσιο της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί έρχεται σε συνέχεια της ελληνικής πρωτοβουλίας για τη Σύνοδο των χωρών του Νότου και τη δημιουργία τριμερών σχημάτων Ελλάδας – Κύπρου με Αίγυπτο, Ισραήλ, Λίβανο και Παλαιστίνη. Επιπλέον έχει ιδιαίτερη σημασία επειδή η Ιορδανία είναι χώρα κλειδί για την περιοχή και ένας από τους βασικούς πυλώνες σταθερότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να βρεθούν:

-Το μέλλον της ευρύτερης περιοχής και ειδικότερα οι εξελίξεις στο συριακό, το προσφυγικό, το παλαιστινιακό, το Κυπριακό και στο Ιράκ.

-Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ιορδανία και η ανάγκη στήριξης της τελευταίας, λόγω του μεγάλου βάρους που σηκώνει στο προσφυγικό.

-Οι διμερείς οικονομικές, ενεργειακές και μορφωτικές σχέσεις Ελλάδας-Ιορδανίας, καθώς επιφανή στελέχη της Ιορδανικής ελίτ (πολιτικοί, στρατιωτικοί και διπλωμάτες) έχουν φοιτήσει στην Ελλάδα και είναι ελληνόφωνοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο αντιπρόεδρος της Βουλής της Ιορδανίας ο οποίος είναι ελληνόφωνος. Η ελληνική πλευρά στηρίζει αυτή τη σχέση και θέλει να συνεχιστεί.

Ο κ. Τσίπρας θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον βασιλιά της Ιορδανίας, ενώ πρόκειται να υπογραφούν τρεις συμφωνίες:

1. Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

2. Συμφωνία για προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας.

3. Διακρατικές συμφωνίες αναγνώρισης ναυτικής ικανότητας μεταξύ Ελλάδας και Ιορδανίας και μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας (Ελλάδα και Κύπρος λόγω συμμετοχής του σε ΕΕ δεν χρειάζεται να υπογράψουν τη συμφωνία αυτή μεταξύ τους).

Η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας θεωρείται πρότυπο συνεργασίας για την ευρύτερη περιοχή

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Λευκωσία έχε ως εξής:

10:00 ‘Αφιξη πρωθυπουργού στο Προεδρικό Μέγαρο -Επίσημη υποδοχή, κατάθεση στεφάνου

10:10-10:30 Διμερής συνάντηση Έλληνα πρωθυπουργού με πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας

10:40 Απονομή τιμητικής διάκρισης στον γενικό διευθυντή του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη κ. Ζήνων από τον Έλληνα πρωθυπουργό

11:55-12:25 Κατ’ ιδίαν συνάντηση Έλληνα Πρωθυπουργού με Πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας και Βασιλιά Ιορδανίας

12:30-13:15 Διευρυμένη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής

13:15 Δηλώσεις στα ΜΜΕ

13:40 Υπογραφές συμφωνιών

14:00 Γεύμα εργασίας των τριών αντιπροσωπειών

15:15 Διμερής συνάντηση Έλληνα πρωθυπουργού με βασιλιά Ιορδανίας

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩΣ

16/01/2018 07:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ
του Ν. Ρούμπου
Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: