Συνεργασία με Λευκό Οίκο επιλέγουν οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές που άσκησαν κριτική σε Τραμπ




Πριν από δύο σχεδόν χρόνια, ο Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Λίντσεϊ Γκράχαμ ήταν ένας σκληρός πολιτικός επικριτής του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ σήμερα παίζουν γκολφ μαζί με τον Αμερικανό πρόεδρο. Παράλληλα, ο Γκράχαμ υποστηρίζει τις απόψεις του Τραμπ σε πολλά θέματα ουσιαστικής σημασίας, με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι ΗΠΑ, σχολιάζει το CNN.

Πρόκειται για μία πολιτική εξέλιξη, την οποία κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την άνοιξη του 2015, όταν ο Τραμπ μάθαινε για την οξεία κριτική που του ασκούσε ο Γκράχαμ, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος, τον θεωρούσε ως “έναν από τους πιο ανόητους ανθρώπους, που είχε ποτέ συναντήσει.”

Ωστόσο, η περίπτωση του Γκράχαμ δεν είναι η μοναδική, καθώς μερικοί από τους πιο σκληρούς επικριτές του Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που συγκρούστηκαν “μετωπικά” μαζί του κατά την προηγούμενη χρονιά, έχουν επιλέξει σήμερα τον δρόμο της συνεργασίας με τον Λευκό Οίκο, οδηγούμενοι από τις ανάγκες μιας προσέγγισης πολιτικού ρεαλισμού για τους Ρεπουμπλικάνους στην Ουάσινγκτον.

Ο Γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ, ο οποίος μέσα στο 2017 είχε δηλώσει ότι ο Τραμπ οδηγεί την χώρα στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν ακούγεται κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν τουλάχιστον επτά φορές την προηγούμενη Τετάρτη σχετικά με την ανάρτηση του προέδρου Τραμπ στο Twitter, με την οποία συνέκρινε το μέγεθος του “κουμπιού” ενεργοποίησης πυρηνικής επίθεσης από το γραφείο του, με αυτό του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο Κόρκερ που είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας απέφυγε ν’ απαντήσει. Μερικές ημέρες αργότερα ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από το Τενεσί συνόδευσε τον πρόεδρο Τραμπ εντός του προεδρικού αεροσκάφους (Air Force One) σε μία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην εκλογική του πολιτεία. Η κοινή αυτή εμφάνισή τους μεταφράστηκε πολιτικά ως αναβάθμιση του Κόρκερ από τον πρόεδρο Τραμπ, που είναι και ο αρχιστράτηγος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην προσπάθεια που κάνει ο Λευκός Οίκος για την αλλαγή της διεθνούς συμφωνίας σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο Μάικλ Στιλ, πρώην πρόεδρος της Ρεπουμπλικανικής Εθνικής Επιτροπής, σχολιάζει την ψήφιση από το Κογκρέσο του νομοσχεδίου των φορολογικών μεταρρυθμίσεων, δίνοντας έμφαση στην ιδέα για τις θετικές πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να δρομολογηθούν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι που έχουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων και την Γερουσία συνεργάζονται αρμονικά με τον Λευκό Οίκο.

Προς την ίδια πολιτική κατεύθυνση, τα μέλη του Κογκρέσου που ανήκουν στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα επιθυμούν να βρίσκονται σε μία θέση, από την οποία θα μπορούν ν’ απευθύνονται στους ψηφοφόρους τους, λέγοντας τους ότι υλοποιούν μία πολιτική που επηρεάζει την κατάσταση, ακόμη κι αν κάτι τέτοιο απαιτεί σκληρούς πολιτικούς υπολογισμούς. “Νομίζω ότι ο κάθε εκλεγμένος Ρεπουμπλικάνος πρέπει να λάβει μία σειρά αποφάσεων καθημερινά, σχετικά με το τι θεωρεί αποδεκτό από την συμπεριφορά του προέδρου, αλλά και σε πιο βαθμό είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί μαζί του, έναντι της πολιτικής απραξίας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στιλ που εργάστηκε στην προεκλογική εκστρατεία του Τζεμπ Μπους, το 2016.

Αναφορικά με τον Γκράχαμ, ο Στιλ δήλωσε ότι ο γερουσιαστής από την Νότια Καρολίνα έχει βρει την στρατηγική του: “Είναι ξεκάθαρο ότι αποφάσισε ότι μπορεί να πιάσει περισσότερα ψάρια με το μέλι,” σχολίασε ο ίδιος.

Από την άλλη μεριά δεν είναι μυστικό ότι ο Γκράχαμ κι ο Τραμπ ενεπλάκησαν σε μία σειρά σφοδρών φραστικών επιθέσεων στην διάρκεια της διεξαγωγής των προκριματικών εκλογικών κύκλων για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. “Ξέρετε πως θα κάνετε την Αμερική Μεγάλη και πάλι; Πείτε στον Ντόναλντ Τραμπ να πάει στο διάολο,” είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Γκράχαμ στην τηλεοπτική εκπομπή “New Day” του CNN τον Δεκέμβριο του 2015. Το σχόλιο του αυτό είχε γίνει σε απάντηση ανακοίνωσης του Τραμπ σχετικά με την απαγόρευση της εισόδου όλων των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ. Έναν μήνα αργότερα, ο Γκράχαμ περιέγραφε τον Τραμπ ως “τον πιο απροετοίμαστο άνθρωπο” για την διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ κι ως κάποιον που “είναι τρομακτικός για μένα.”

Σε ερώτηση σχετική με το αν θα επέλεγε τον Τραμπ ή τον Γερουσιαστή Τεντ Κρουζ για την προεδρία των ΗΠΑ, ο Γκράχαμ είχε απαντήσει ότι ήταν σαν να επρόκειτο ν΄ αποφασίσει για το αν θα ήθελε “να τον πυροβολήσουν ή να τον δηλητηριάσουν.” Από την πλευρά του, ο Τραμπ χαρακτήριζε τον Γκράχαμ ως “τρελό” κι ως “ντροπή” για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ενώ συχνά ασκούσε κριτική στον γερουσιαστή για την περιορισμένη και μη εποικοδομητική συμμετοχή του στην προεκλογική εκστρατεία. Ο Γκράχαμ τελικά αποχώρησε από την διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων πριν από την έναρξη των προκριματικών εκλογικών κύκλων και υποστήριξε την προεδρική υποψηφιότητα του Μπους.

“Ο Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ ενοχλήθηκε από την αποτυχία του να διεκδικήσει την προεδρία και τώρα γίνεται ακόμη πιο ενοχλητικός για τον εαυτό του, υποστηρίζοντας την προεδρική υποψηφιότητα του Μπους,” είχε γράψει ο Τραμπ στο Twitter τον Ιανουάριο του 2016. Ένα μήνα αργότερα, σε άλλη ανάρτηση του στο Twitter είχε χαρακτηρίσει “ανόητο” τον Γκράχαμ.

Από την περίοδο της ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων από τον Τραμπ, οι δύο άντρες έχουν παίξει γκολφ τρεις φορές. Ο Γκράχαμ είναι ο γερουσιαστής με τον οποίο ο Τραμπ έχει παίξει γκολφ τις περισσότερες φορές, ενώ ο γερουσιαστής χαρακτήρισε τις εγκαταστάσεις που έχει ο Τραμπ στην Φλόριντα (West Palm Beach) ως “εντυπωσιακές.”

Ο πρόεδρος Τραμπ υποστήριξε το νομοθετικό σχέδιο Γκράχαμ-Κάσιντι για την υγεία, το οποίο έγινε γνωστό μέσα στο φθινόπωρο. Ωστόσο, η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία δεν προωθήθηκε στην Γερουσία με τον Γκράχαμ να αισιοδοξεί σήμερα ότι είναι δυνατό να συζητηθεί στο Κογκρέσο μέσα στο 2018.

Σήμερα ο Τραμπ κι ο Γκράχαμ συνεργάζονται στενά για την προετοιμασία μιας μεταρρυθμιστικής πρότασης για την μετανάστευση, ένα ζήτημα για το οποίο ο γερουσιαστής έχει εργαστεί με πάθος κατά την τελευταία δεκαετία. “Ποτέ δεν ήμουν πιο αισιόδοξος,” δήλωσε ο Γκράχαμ μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες απευθυνόμενος στον πρόεδρο Τραμπ σε συνάντηση που είχαν για την παραπάνω νομοθετική πρωτοβουλία.

Ο Γκράχαμ δηλώνει επίσης ότι αισθάνεται την υποχρέωση να συνεργαστεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ προκειμένου να έχει ρόλο στην δρομολόγηση των εξελίξεων έχει εξοικειωθεί με το διαπραγματευτικό στιλ του Τραμπ. “Συνέχισε να του μιλάς και παρακολούθησε τον στενά,” είχε απαντήσει ο Γκράχαμ το περασμένο φθινόπωρο σε ερώτηση δημοσιογράφου της εφημερίδας “The Washington Post” σχετικά με τον τρόπο που ο ίδιος διαπραγματεύεται με τον Τραμπ.

Ο Κέβιν Μπίσοπ από τους στενούς συνεργάτες του Γκράχαμ υποστήριξε ότι επειδή ο γερουσιαστής διαφωνεί με το στιλ του προέδρου και την ρητορική του, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει αντιπαράθεση για το σύνολο των επιδιώξεων του προέδρου. Ο ίδιος τόνισε ακόμη ότι οι δύο άντρες υποστηρίζουν τις πιο δημοφιλείς εξαγγελίες της πολιτικής ατζέντας των Ρεπουμπλικάνων, όπως η κατάργηση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείες που προώθησε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα (Obamacare). Παράλληλα, ο Γκράχαμ υποστηρίζει τις θέσεις του Τραμπ για την μείωση της φορολογίας, την επανεξέταση των ομοσπονδιακών κανονισμών, αλλά και την τοποθέτηση συντηρητικών δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές, Ραντ Πολ, Μάρκο Ρούμπιο και Κρουζ, ενεπλάκησαν σε σκληρές φραστικές αντιπαραθέσεις με τον Τραμπ, χωρίς ωστόσο να τον εμποδίσουν να κερδίσει το προεδρικό χρίσμα του κόμματος, το 2016. Η ανταλλαγή χαρακτηρισμών μεταξύ των γερουσιαστών και του σημερινού προέδρου ήταν συχνά απαξιωτική για το επίπεδο διεξαγωγής του πολιτικού διαλόγου στις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι τρεις γερουσιαστές εμφανίζονται συγκρατημένοι ως προς την άσκηση της κριτικής του τώρα που ο Τραμπ βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, καθώς προσπαθούν ν’ ασκήσουν επιρροή για την δρομολόγηση νομοθετικών πρωτοβουλιών και εξελίξεων, εξυπηρετώντας ρεαλιστικά την ευρύτερη πολιτική στόχευση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, για την διατήρηση του ελέγχου στην Βουλή των Αντιπροσώπων και την Γερουσία.

09/01/2018 09:35
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: