Συνάντηση Αναστασιάδη-Σαλμάν με υπογραφή συμφωνιών: Ιστορική επίσκεψη, λέει ο εκπρόσωπος




Συνάντηση με τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Salman bin Abdulaziz al Saud είχε σήμερα στο Ριάντ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στη χώρα, όπου υπεγράφησαν και τρεις διμερείς συμφωνίες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, αυτή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σαουδική Αραβία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έτυχε το μεσημέρι επίσημης υποδοχής από τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, σε ειδική τελετή κατά την οποία στρατιωτικά αγήματα απέδιδαν τιμές. Έγινε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δύο χωρών και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Βασιλιάς παρακάθισαν σε επίσημο γεύμα.

Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών και στη συνέχεια υπεγράφησαν διμερείς συμφωνίες.

Συγκεκριμένα, υπεγράφη Συμφωνία για την Αποφυγή της Διπλής φορολογίας και την παρεμπόδιση τη φοροδιαφυγής αναφορικά με φόρους πάνω στο εισόδημα. Η Συμφωνία υπεγράφη από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τον Υπουργό Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας.

Υπεγράφη επίσης Εκτελεστικό Πρόγραμμα στον τομέα της Πολιτικής Αεροπορίας. Το Πρόγραμμα υπέγραψαν ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης και ο Υπουργός Μεταφορών και Πρόεδρο της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας.

Τέλος, υπεγράφη Μνημόνιο Συναντίληψης αναφορικά με πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Το Μνημόνιο υπέγραψε ο κ. Κασουλίδης και εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας ο Υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Ιστορική επίσκεψη

Ιστορική επίσκεψη που εκπληρώνει ένα στόχο της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου για ενίσχυση των σχέσεων της με τις χώρες του Κόλπου, αποτελεί η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στη Σαουδική Αραβία, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Ριάντ ότι, «όπως λέχθηκε και κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, πρόκειται για μια ιστορική επίσκεψη, την πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας το 1960».

«Μια επίσκεψη που εκπληρώνει ένα στόχο της εξωτερικής μας πολιτικής που, σε συνέχεια του ανοίγματος διπλωματικής αποστολής στο Ριάντ, αλλά και διαπίστευσης Πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στην Κύπρο, πλέον οι σχέσεις μας μπαίνουν σε ένα νέο επίπεδο και αφορά ένα από τους βασικούς πυλώνες της εξωτερικής μας πολιτικής, το να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας και με τις χώρες του Κόλπου», είπε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε σημαντικές τις Συμφωνίες που υπεγράφησαν σήμερα ανάμεσα στις δύο χώρες, σημειώνοντας ότι η συμφωνία που αφορά τις πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών προνοεί την ύπαρξη διαβουλεύσεων δύο φορές ετησίως για συζήτηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Πρόσθεσε ότι «στα θέματα Ενέργειας υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς Σαουδικής Αραβίας και αυτή η επίσκεψη αποτελεί την απαρχή μιας νέας περιόδου στις σχέσεις μας με τη Σαουδική Αραβία που ελπίζουμε σύντομα να ανοίξει και διπλωματική αποστολή στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπως είχε κατά την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960».

«Το πρώτο θέμα που απασχόλησε τις συζητήσεις ήταν οι διμερείς μας σχέσεις και η επιθυμία που υπάρχει σε πολιτικό επίπεδο για ενίσχυση των σχέσεων αυτών, διότι όλα αυτά τα χρόνια στην ουσία δεν υπήρξαν εκείνα τα βήματα που μπορούσαν να υπάρξουν, άρα υπάρχει έδαφος για ενίσχυση των πολιτικών μας σχέσεων», είπε.

Ανέφερε ότι «συζητήθηκαν, επίσης, θέματα Ενέργειας, καθώς και θέματα αερομεταφορών, όπου αναμένεται σύντομα να υπάρξει υπογραφή και νέας συμφωνίας».

«Συζητήθηκαν ακόμα θέματα ασφάλειας, καταπολέμησης της τρομοκρατίας, οι περιφερειακές σχέσεις, το πώς εξελίσσονται τα δεδομένα στην περιοχή μας, κάτι που επηρεάζει και την Κυπριακή Δημοκρατία και τη Σαουδική Αραβία, και φυσικά οι σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας, των χωρών του Κόλπου γενικότερα, αφού υπήρξε και συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου, καθώς και η ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων της ΕΕ με τις χώρες της περιοχής, κάτι για το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί και έχει τη βούληση να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο», είπε.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 03/01/2018 15:57

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: