Σήμερα στο Νταβός η ώρα της κρίσης για το Σκοπιανό: Ο Ζάεφ πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά του




Του Ηλία Στεφανάκου

Ξημερώνει σήμερα μια μέρα που θα έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία για την υπόθεση της ονομασίας της fYROM, καθώς το «μπαλάκι» της επίδειξης των καλών προθέσεων περνάει στην πλευρά των Σκοπίων.

Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να συναντηθεί για πρώτη φορά, στο Νταβός, με τον ομόλογό του κ. Ζόραν Ζάεφ, ενώ αντίστοιχη συνάντηση θα έχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

«Είμαστε κοντά σε ορισμένα ζητήματα λύσεων. Νομίζω ότι ορισμένα θέματα που θα συζητηθούν την Τετάρτη, 24 του Γενάρη στο Νταβός, θα δείξουν το προς τα πού κινούμαστε», δήλωσε προχθές από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δίνοντας ένα πρώτο στίγμα των όσων αναμένει η Αθήνα.

Ακόμη ο κ. Κοτζιάς έδωσε και το περίγραμμα των ελληνικών προθέσεων για το ονοματολογικό: «όσον αφορά το ονοματολογικό, αυτό θα το λύσουμε με βάση τις μελλοντικές προοπτικές σταθερότητας και ασφάλειας της περιοχής, το ρόλο της ελληνικής διπλωματίας και την ανάγκη η χώρα μας να παίξει έναν πρωτεύοντα ρόλο στην περιοχή».

Η ελληνική πλευρά τις τελευταίες ημέρες με ένα μπαράζ δηλώσεων και ανακοινώσεων έχει καταστήσει ξεκάθαρα σαφές πως είναι έτοιμη να μπει στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης με την γειτονική χώρα, ώστε να λυθεί το ονοματολογικό και να ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο τηςfYROM στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αρκεί η fYROM να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις που θα αποδεικνύουν ότι οι αλυτρωτικές διαθέσεις αποτελούν παρελθόν.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής ξεκαθάρισε τους στόχους της κυβέρνησης και τις προτεραιότητες που θα πρέπει να καλυφθούν ούτως ώστε ή να προχωρήσει η διαδικασία επίλυσης του θέματος ή να οδηγηθεί άλλη μια διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο.

  • Πρώτα απ’ όλα υπογράμμισε την εσωτερική κατάσταση στα Σκόπια. «Σήμερα, μετά την πολιτική αλλαγή στη γειτονική χώρα, βλέπουμε μια κυβέρνηση που δηλώνει αποφασισμένη να κάνει βήματα. Μένει να το δούμε στη πράξη», ανέφερε.
  • Κατά δεύτερον, σημείωσε πως «το μείζον θέμα είναι ο αλυτρωτισμός».

Και εξήγησε: «Αν λοιπόν θέλουμε να βρούμε μια λύση βιώσιμη, οφείλουμε να την αναζητήσουμε σε μια ονομασία αλλά και ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων». Σε ότι αφορά στο ζήτημα της καταγωγής ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «είναι απολύτως ανιστόρητο και παράλογο κάποιοι να ζητούν την αποκλειστικότητα της Μακεδονίας, και μάλιστα με την έννοια του εθνοτικού προσδιορισμού».

Ως εκ τούτων η Ελλάδα σήμερα αναμένει μια έμπρακτη κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά της γειτονικής χώρας στη βάση της κοινά αποδεκτής, σύνθετης ονομασίας, έναντι όλων. Και γι΄ αυτό εκτιμάται ότι σήμερα είναι η καθοριστική ημέρα που η πλευρά των Σκοπίων θα δείξει έμπρακτα τις προθέσεις της, μιας και η Αθήνα ότι ήταν να κάνει το έχει κάνει.

Η σημερινή κυβέρνηση των Σκοπίων έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής διατεθειμένη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με προθέσεις να δημιουργηθεί ένα νέο κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές. Το κλίμα εμπιστοσύνης όμως θα βασιστεί σε ένα πεδίο συνεννόησης που θα απέχει από αλυτρωτικές διεκδικήσεις, τόσο σε θέματα καταγωγής, όσο και στα συναφή θέματα της γλώσσας, των αγαλμάτων, της ονομασίας δημοσίων χώρων κα.

Να σημειωθεί πως το ζήτημα παρακολουθείται έντονα από όλες τις χώρες που εμμέσως ή ευθέως έχουν πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που δείχνουν, για παράδειγμα, οι ΗΠΑ για το ζήτημα ήταν η αποστροφή του λόγου του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα κ. Πάιατ μετά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη. Ο κ. Πάιατ ανέφερε ότι είναι ιδανική περίοδος για διάλογο προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα μετά την αλλαγή της κυβέρνησης στη γειτονική χώρα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: