Σε εξέλιξη διεργασίες στη Γερουσία για παύση αναστολής λειτουργίας ομοσπονδιακού κράτους




Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες στη Γερουσία, μετά την υπόσχεση του ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Μιτς Μακόνελ για την εισαγωγή ρύθμισης για την επέκταση χρονικά της εφαρμογής προγράμματος προστασίας των παράνομων μεταναστών (DACA), προκειμένου οι Δημοκρατικοί να ψηφίσουν το νομοσχέδιο μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, μεταδίδει το CNN.

Η ψηφοφορία είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί αρχικά στη 01:00 τα ξημερώματα σήμερα (τοπική ώρα Ουάσινγκτον) ενώ η διεξαγωγή της αποφασίστηκε τελικά για τις 12:00 το μεσημέρι, αφού έγινε ξεκάθαρο ότι οι Δημοκρατικοί ήταν πιθανόν να μπλοκάρουν το νομοσχέδιο, μετά τις διαφωνίες που έχουν για μία σειρά από θέματα, με σημαντικότερο να παραμένει το πρόγραμμα DACA.

Το ηγετικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Τζον Κόρνιν από το Τέξας, δήλωσε ότι ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ, αποδέχτηκε τη χρονική μετάθεση διεξαγωγής της σημερινής πλειοψηφίας, προκειμένου οι Δημοκρατικοί να έχουν τον απαραίτητο χρόνο για την επεξεργασία της πρότασης των Ρεπουμπλικάνων, ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο. “Είναι καλύτερο να διεξαχθεί μία επιτυχής ψηφοφορία αύριο το μεσημέρι, παρά μια αποτυχημένη, σήμερα το βράδυ”, δήλωσε ο Κόρνιν στους δημοσιογράφους.

Από την άλλη μεριά, δεν έχει διευκρινιστεί εάν η πολιτική δέσμευση του Μακόνελ, ως προς την εξασφάλιση της χρονικής παράτασης εφαρμογής του προγράμματος DACA, θα σταθεί ικανή να προσελκύσει τις 60 θετικές ψήφους που απαιτούνται για το νομοσχέδιο.

Από τους Ρεπουμπλικάνους, ο Τζεφ Φλέικ από την Αριζόνα, δήλωσε ότι άλλαξε την αρνητική του στάση και τώρα θα ψηφίσει θετικά. Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν 51 έδρες στη Γερουσία επί συνόλου 100 εδρών κι έτσι χρειάζονται την πολιτική υποστήριξη των Δημοκρατικών προκειμένου να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση.

Την εκτίμηση του Κόρνιν αμφισβήτησε υψηλόβαθμο στέλεχος των Δημοκρατικών, που έθεσε ως προϋπόθεση τη δρομολόγηση σημαντικών αλλαγών στη νομοθετική πρόταση των Ρεπουμπλικάνων, προκειμένου αυτή να γίνει αποδεκτή. Έτσι, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη ψήφισης του νομοσχεδίου από τους Δημοκρατικούς κατά τη νέα ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι. Ωστόσο, το ίδιο στέλεχος των Δημοκρατικών δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι έχει καταγραφεί πρόοδος στις συνομιλίες που έγιναν μέχρι αργά χθες το βράδυ στη Γερουσία, ενώ είναι αναγκαίο οι συνομιλίες να συνεχιστούν μέχρι τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Ο Μακόνελ δήλωσε χθες το βράδυ στην ολομέλεια της Γερουσίας ότι “εάν τα ανοιχτά ζητήματα δεν διευθετηθούν μέχρι την ημερομηνία λήξης της προσωρινής χρηματοδότησης στις 8 Φεβρουαρίου 2018 και υπό την προϋπόθεση ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση λειτουργεί, τότε, είναι στις προθέσεις μου να προωθήσω θέματα που σχετίζονται με το πρόγραμμα DACA, την συνοριακή ασφάλεια κι άλλα συναφή θέματα”.

Μία συνάντηση που έγινε νωρίτερα χθες μεταξύ του Μακόνελ και του Σούμερ, δεν οδήγησε στην επίτευξη συμφωνίας, αναφορικά με τη χρονική περίοδο διεξαγωγής ψηφοφορίας για το πρόγραμμα DACA, αλλά και για την υποστήριξη από τους Δημοκρατικούς του σχεδίου για χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για μια περίοδο τριών εβδομάδων, σύμφωνα με δηλώσεις δύο πηγών στο CNN. Πηγή του Δημοκρατικού Κόμματος δήλωσε χθες, ότι ο Σούμερ απέρριψε την πρόταση του Μακόνελ, καθώς αυτή δεν αξιολογήθηκε ως ρητή δέσμευση για την προώθηση των παραπάνω μέτρων ως νόμων προς υπογραφή στο γραφείο του προέδρου Τραμπ.

Σε μία δικομματική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες, στο γραφείο της Γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων Σούζαν Κόλινς που εκλέγεται στο Μέιν, το σημείο τριβής αποτέλεσε η ημερομηνία διεξαγωγής μιας ψηφοφορίας για το πρόγραμμα DACA. Οι Ρεπουμπλικάνοι επέμεναν για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας μετά την 8η Φεβρουαρίου, οπότε και θα λήξει η εφαρμογή του νομοσχεδίου προσωρινής χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, με τους Δημοκρατικούς να επιμένουν για τη διασύνδεση του προγράμματος DACA με το επόμενο νομοσχέδιο της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης, εξέλιξη που προϋποθέτει τη διεξαγωγή προηγούμενων συνομιλιών.

Τόσο ο Μακόνελ, όσο κι ο Σούμερ μίλησαν χθες στην ολομέλεια της Γερουσίας ανταλλάσσοντας κατηγορίες για την παύση της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ωστόσο, παρά τον οξύ χαρακτήρα της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των ηγεσιών των δύο κομμάτων, μερικοί Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι οι Δημοκρατικοί είναι πιθανόν να δώσουν την υποστήριξη που χρειάζεται για την ψήφιση του νομοσχεδίου της προσωρινής ομοσπονδιακής χρηματοδότησης, χωρίς ν’ απαιτείται η επίτευξη ταυτόχρονης συμφωνίας για τους παράνομους μετανάστες.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ από τη Νότια Καρολίνα, που ψήφισε κατά του νομοσχεδίου της μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης στην προηγούμενη ψηφοφορία κι ο Κόρνιν πιστεύουν ότι θα εξασφαλιστεί απαραίτητη υποστήριξη από τους Δημοκρατικούς. Παράλληλα, ο Γκράχαμ παρατήρησε ότι ο Λευκός Οίκος δεν έχει ηγετικό ρόλο στις εξελίξεις που δρομολογούνται, τονίζοντας ότι τα στελέχη του Λευκού Οίκου, δεν παρέχουν στον πρόεδρο Τραμπ την απαιτούμενη υποστήριξη. “Κάθε φορά που έχουμε μία πρόταση, αυτή μας επιστρέφεται από τα στελέχη του Λευκού Οίκου. Παράλληλα, όσο παραμένει υπεύθυνος των διαπραγματεύσεων για το μεταναστευτικό, ο Στέφεν Μίλερ δεν θα έχουμε αποτέλεσμα. Ο ίδιος παραμένει εκκεντρικός, για χρόνια”, δήλωσε ο Γκράχαμ.

Ο αναπληρωτής υπεύθυνος Τύπου του Λευκού Οίκου Χόγκαν Γκίντλεϊ απάντησε στο σχόλιο του Γκράχαμ, χαρακτηρίζοντας τον “εκκεντρικό” στη Γερουσία. “Για όσο καιρό ο γερουσιαστής Γκράχαμ επιλέγει να υποστηρίζει νομοθεσία για τους παράνομους μετανάστες κι όχι για τους Αμερικανούς πολίτες, δεν θα έχουμε αποτέλεσμα. Ο ίδιος είναι εκκεντρικός επί χρόνια”, δήλωσε ο Γκίντλεϊ.

Παράλληλα, χθες το απόγευμα μίλησε στην ολομέλεια της Γερουσίας, η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Τάμι Ντάκγουορθ από το Ιλινόι, ζητώντας την ψήφιση ενός νομοσχεδίου που θα επιτρέπει την καταβολή πληρωμών του στρατιωτικού προσωπικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και των οικογενειών τους. “Ας υπάρξει τουλάχιστον ένα μέτρο κοινής λογικής στο οποίο να συμφωνήσουμε όλοι. Ας απομακρύνουμε κάθε πιθανότητα πολιτικής εκμετάλλευσης της μισθοδοσίας των στρατιωτικών, αλλά και της καταβολής οικονομικών αποζημιώσεων λόγω θανάτου”.

Από την πλευρά του, ο Μακόνελ κατά την ομιλία του στην ολομέλεια της Γερουσίας χθες το απόγευμα, είπε ότι οι απαιτήσεις των Δημοκρατικών για τη μόνιμη προστασία των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα DACA, δεν αποτελούν κατάσταση ανάγκης, δεδομένου ότι το πρόγραμμα θα εφαρμόζεται μέχρι τον Μάρτιο. Ο ίδιος τόνισε ότι η λήξη του προγράμματος υγείας για τα παιδιά (CHIP) κι άλλα κυβερνητικά προγράμματα αποτελούν πιο επείγουσες ανάγκες. “Όλα τα υπόλοιπα, αποτελούν άμεση ανάγκη. Το ένα ζήτημα ανάγκης που οι φίλοι μας από την άλλη πολιτική πτέρυγα προσπαθούν να εντάξουν στη συζήτηση, δεν θα τεθεί με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος πριν από τον Μάρτιο”, τόνισε.

Παράλληλα, ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία αναγνώρισε το δικαίωμα της μειοψηφίας των Δημοκρατικών να κωλυσιεργούν “υπό την οπτική μιας εσωτερικής πολιτικής στάσης”, αλλά παρατήρησε ότι η υιοθέτηση της στάσης αυτής από τον Σούμερ, είναι μη παραγωγική και ότι οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να την αναθεωρήσουν.

Από την πλευρά του, ο Σούμερ επέρριψε την ευθύνη για τη διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στους Ρεπουμπλικάνους και στον πρόεδρο Τραμπ: “Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο μου λένε να διαπραγματευτώ με τον πρόεδρο Τραμπ. Ο πρόεδρος Τραμπ μου λέει να εξετάσω την κατάσταση με του ηγέτες του Κογκρέσου.

Ο Σούμερ δήλωσε επίσης ότι προσέφερε στον πρόεδρο Τραμπ μία συμβιβαστική πρόταση που συμπεριελάμβανε την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, ενώ τόσο ο πρόεδρος, όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι δεν ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την πρόταση αυτή.

Τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να κατηγορηθούν εκατέρωθεν ως υπεύθυνοι για τη διακοπή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο επιθυμούν να αποτρέψουν οι ηγεσίες των δύο κομμάτων, υπό την πίεση που ασκούν οι γερουσιαστές που θα είναι υποψήφιοι στις ενδιάμεσες εκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο Νοέμβριο.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΔΩ

22/01/2018 11:39
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: