Σε έγγραφο που αφορά ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία, δεν “περιλαμβάνεται” ο Ασαντ…




Πέντε δυτικές και αραβικές χώρες που στήριξαν την εξέγερση ενάντια στον Μπασάρ αλ Άσαντ δεν έκαναν καμία αναφορά στο μέλλον του Σύρου προέδρου σε ένα έγγραφο προτάσεων που κατέθεσαν στις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, σε μια προφανή αναγνώριση της ισχυρής θέσης του ηγέτη του συριακού καθεστώτος στον πόλεμο που μαίνεται στη χώρα.

Το έγγραφο, που συνέταξαν οι ΗΠΑ, η Ιορδανία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία και έστειλαν στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, καλεί σε μια «πρακτική προσέγγιση» σε μια «αργή» πολιτική διαδικασία, όπως αναφέρεται.

Το έγγραφο διέρρευσε ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βιένη οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη Συρία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και η αυθεντικότητά του επιβεβαιώθηκε από το πρακτορείο Ρόιτερς από τρεις διπλωματικές πηγές. Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης επιβεβαίωσε ότι το έγγραφο παρουσιάστηκε στον Μιστούρα.

Ο διαπραγματευτής της συριακής κυβέρνησης στις συνομιλίες απέρριψε τις προτάσεις ως «εντελώς απαράδεκτες». Ένας αξιωματούχος της συριακής αντιπολίτευσης, μιλώντας στο Ρόιτερς υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, χαρακτήρισε «όχι καλές» τις προτάσεις, χωρίς να εξηγήσει τους λόγους.

Οι προτάσεις των πέντε χωρών υπογραμμίζουν ότι οι πλευρές στις συνομιλίες θα πρέπει να εστιάσουν στη μεταρρύθμιση του Συντάγματος, στη διεξαγωγή εκλογών υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, με συμμετέχοντες όλους τους Σύρους, που ζουν εντός και εκτός της χώρας, και στη δημιουργία ενός «ασφαλούς και ουδέτερου περιβάλλοντος» για τις εκλογές.

«Όλοι οι εξωτερικοί υποστηρικτές της πολιτικής διαδικασίας θα πρέπει να ενθαρρύνουν τις αντιπροσωπείες της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης να συμμετάσχουν ανυπόκριτα στις συνομιλίες, να επικεντρωθούν ξεκάθαρα σε αυτά τα θέματα και, τουλάχιστον στην αρχή, να παραμερίσουν άλλα ζητήματα», υπογραμμίζεται.

Ενώ δεν αναφέρονται στο μέλλον του Άσαντ, οι προτάσεις ζητούν ένα νέο Σύνταγμα, που θα αποδυναμώσει τις προεδρικές εξουσίες, υπέρ ενός ισχυρότερου Κοινοβουλίου.

Οι πέντε δυνάμεις καλούν επίσης για την αποχώρηση όλων των ξένων μαχητών από τη Συρία πριν τις εκλογές, σε μια προφανή αναφορά στις σιιτικές οργανώσεις που φέρουν τη στήριξη του Ιράν και παρέχουν κρίσιμη στήριξη στις κυβερνητικές δυνάμεις του Άσαντ.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ


26/01/2018 21:33
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Βηρυτός

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: